Bizler merak ettiğimiz konuları öğrenmek için veya öğretmenimizin verdiği ödevleri yapmak için araştırma yaparız.
Araştırmaya başlarken:
- Araştırmamızı planlamalıyız. Planlama ile araştırmamızı düzgün bir şekilde yapabilir ve düzenleyebiliriz.
Araştırmayı yaparken;
– Kütüphanelerden yararlanabiliriz. Bilgi evleri olan kütüphanelerin araştırma yapanlara kolaylık sağlayan bir yapısı vardır. Kütüphanelerde okuma odaları ve kaynakların bulunduğu bölümler yer alır. Birinci elden kaynaklar, ikinci elden kaynaklar ve süreli yayınları raflara konularına göre dizilir. Arananların kolaylıkla bulunması için kataloglar düzenlenir. Günümüzde bu işlem bilgisayarlar aracılığı ile yapılmaktadır. Kullanacağımız kitapları belirledikten sonra araştırmamızı ilgilendiren bölümleri not alırız. Hangi kaynaktan hangi bölümü aldığımıza özellikle dikkat ederiz.
- Araştırmamız yaparken internetten yararlanabiliriz. “Anahtar sözcük” kullanarak tarama yapabiliriz. Kaynakçaya eklemek için bilgiye ulaştığımız internet sayfalarının ve bu sayfalara erişim tarihlerini not
etmeliyiz. Bununla birlikte; internetten elde ettiğimiz her bilgi güvenilir değildir, bilgiyi aldığımız sitenin güvenirliği önemlidir.
Araştırmanın sonunda:
- Araştırmamızı yazdıktan sonra raporumuzu yazarız. Raporumuza mutlaka Kaynakça kısmını eklemeliyiz. Kaynakça belirtmezsek bilgi hırsızlığı yapmış oluruz. Kendimizin olmayan bir bilgiyi bizim gibi gösterme etik olmaz. Bu durum yasalara da uygun değildir. Kaynakça belirterek eser sahiplerinin emeklerine saygı göstermiş ve bilimsel anlamda doğru davranmış oluruz.