Metallerin Ortak Özellikleri1. Işığı geçirmezler fakat metalik parlaklık gösterirler.
2. Dövülüp şekil verilebilir,tel ve levha haline getirilebilirler.
3. Isı ve elektriği iyi iletirler.
4. Yoğunlukları fazladır.
5. Oda sıcaklığında çoğu katıdır.
6. Bir kısmı paramanyetik özelliktedir.Manyetik alana doğru çekilen maddelere paramanyetik maddeler denir. Demir ,kobalt,nikel ve bunların alaşımları, Fe3 O4, bazı bakır-mangan alaşımlar para manyetik maddelerden daha fazla çeklidiklerinden ferromanyak maddeler denir.
7. Vurma ve çekmeye dayanıklıdırlar.
8. Metal atomlarının en dış yörüngelerinde az sayıda elektron bulunur ve bunlar serbest elektronlardır.Kimyasal tepkimelerde elektron vererek katyonları oluşturur.Ametallere iyonik bileşik oluştururlar.Kendi aralarında bileşik oluşturmazlar.
9. Moleküllü yapı göstermezler.Ametallerin yaptığı gibi iki yada daha fazla atomu bir araya gelerek bağımsız birimler oluşturmazlar. Doğada bileşik veya tek atomlu halde bulunurlar.
10. İyi indirgendirler.
11. İyonlaşma enerjileri düşüktür.değerlik elektronlarını kolaylıkla verirler.
12. Oksitleri ve hidroksitleri bazik veya amfoter özellik gösterir.
Metaller elektron verme yatkınlıklarına yeni yükseltgenme potansiyellerinin azalışına göre sıralanırsa aktiflik sırası elde edilir.
Metallerin aktifliğinin azalması demek, çözeltide pozitif iyon oluşturma eğiliminin azalması demektir.
Aktif olan metaller doğada çoğunlukla serbest helde bulunmazlar. Hidrojenden daha az aktif olan soymetaller ise doğada çoğunlukla serbest halde bulunurlar.
Bakır, gümüş gibi bazı metaller hem serbest halde hem de bileşik halinde bulunurlar.
Yeryüzündeki metal ve metal bileşiklerinden oluşan, içlerindeki metal ekonomik olarak elde edilebilen doğal maddelere maden veya maden cevheri denir.
13. Aralarında alaşım oluştururlar.
İki veya daha fazla metalin karıştırılmasıyla alaşımlar meydana gelir.
Homojen alaşımlarda, farklı elementlerin atomları düzgün bir şekilde yerleşmiştir. Prinç,bronz ve darphane alaşımları örnek verilebilir.