MÜKEMMELİYETÇİLİK /İKİ UCU KESKİN KILIÇ
Mükemmeliyetçilik
Çoğumuz, hayatımızın herhangi bir döneminde, şu ya da bu nedenle, (ya uygun zamanı bulduğumuz için ya da birilerine birşeyleri kanıtlamak istediğimiz için) mükemmel olmayı planlamışızdır.
Peki, bu "mükemmel olma isteği" ile "mükemmelliyetçilik" arasındaki fark nedir?
Siz de mükemmelliyetçi misiniz? Aşağıda, ne kadar mükemmeliyetçi olduğunuzu ölçen küçük bir anket bulacaksınız. Size verilen ölçüm kriterlerini dikkate alarak, her bir cümleye ne kadar katıldığınıza karar verin.
Cümlelerin yanındaki boşlukları, +2 ve -2'lik bir ölçek üzerinden, genelde sizi en iyi tanımlayan rakamı yazarak doldurun. Bu işlemi yaparken herhangi bir "yanlış" ya da "doğru" yanıtın söz konusu olmadığını unutmayın. Yanıt verirken ne kadar dürüst olursanız, kendiniz hakkında o kadar çok şey öğrenmiş olacaksınız.
+2 = tümüyle katılıyorum
+1 = biraz katılıyorum
0 = kararsızım
-1 = pek katılmıyorum
-2 = hiç katılmıyorum.
----- 1. Eğer kendim için en yüksek standartları koymazsam 2. sınıf bir insan olurum.
----- 2. Eğer bir hata yaparsam insanlar beni daha az dikkate alacaklardır.
----- 3. Eğer birşeyi gerçekten iyi yapmayacaksam, hiç yapmayım daha iyi.
----- 4. Hata yaptığım takdirde bundan üzüntü duymalıyım.
----- 5. Yeterince uğraşırsam denediğim her işte üstün olabilirim.
----- 6. Zayıflıklarımın ya da aptalca davranışlarımın sergilenmesi, benim için utanç vericidir.
----- 7. Aynı hataları tekrarlamamalıyım.
----- 8. Ortalama bir performans benim için doyurucu değildir.
----- 9. Önemli birşeyde başarısız olmak, benim insan olarak aşağı düzeyde olduğum anlamına gelir.
----- 10. Beklentilerimi gerçekleştirmekte başarısız olduğum için kendime kızarsam, bu benim gelecekte daha başarılı olmamda yardımcı olur.
Puanlama : Puanlarınızı toplayın. Pozitif sayılar ile negatif sayılar birbirini götürür (Örneğin: +2 - 2 = 0). Eğer tüm maddelere +2 yanıtını verdiyseniz toplam puanınız +20 olacaktır. Bu puan çok yüksek düzeyde bir mükemmelliyetçiliği gösterir.
Eğer her maddeye -2 yanıtını verdiyseniz toplam puanınız -20 olacaktır. Bu puan da tam anlamıyla mükemmeliyetçilikten uzak olma durumunun, bir göstergesidir. Daha önce yapılan çalışmalar, toplumdaki insanların hemen hemen yarısının +2 ile +16 arasında puan aldığını göstermiştir. Puanlardaki bu farklılaşmalar, mükemmeliyetçiliğin değişen dereceleri olduğuna işarettir.