Teknolojinin gelişmesiyle gıdalardaki çeşitlilik artmıştır. Son yıllarda markete gittiğimizde yüzlerce besin çeşidiyle karşılaşıyoruz. Hatta bazılarını ilk defa görüyoruz. Besinlerin bu şekilde raflarda uzun süre kalabilmesi için bazı katkı maddeleri ekleniyor. Bu yolla gıdalar renk, görünüş, koku, tat, dayanıklılık ve pratik kullanım açısından cazibe kazanıyor. Kullanılan katkı maddesi miktarının da uluslar arası standartlara uygun olduğunun yetkili kurumlarca kontrol edilip onaylanması gerekir.
Alışveriş sırasında öncelikle paket üzerinde bulunan gıda içerikleri ile ilgili bilgilere bakmalıyız. Paket üzerinde bulunan son kullanma tarihini de kesinlikle kontrol etmeliyiz. Son kullanma tarihinin dolmasına çok az süre kalmış veya son kullanma tarihi dolmuş ürünleri satın almamalıyız.
Ürünlerin üzerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının üretim ya da ithalat izni ile Türk Standartları Enstitüsünün (TSE) işaretini görmek bize güven verir. Örneğin; et ürünlerinde kontrol edildiğine dair bir damga bulunmalıdır. Besin alırken mümkün olduğunca taze, doğal ve az işlemden geçmiş olmasını tercih edelim.
Aldığımız meyve ve sebzeleri uzun süre bekletmeden, bol su ile yıkayarak taze taze yemeliyiz. Meyve ve sebzeleri yıkadıktan sonra bekletmek de doğru değildir. Kullanacağımız zaman doğramadan önce yıkamalıyız. Turfanda meyve ve sebzeler yerine o mevsimin meyve ve sebzelerini yemeyi tercih etmeliyiz. Besinleri dondurarak, tuzlayarak, konserve yaparak ve kurutarak saklamalıyız.