Güney Doğu Anadolu bölgesinde bir dağ.
Cudi Dağı, Güneydoğu Anadolu'da, Şırnak ve Silopi ilçe merkezleri arasında yer alan 2.114 m'lik yüksekliğe sahip dağ. Yüksekliği 2089 metredir.
Yarı kurak iklim bölgesinde olmasına rağmen 500 milimetreden fazla yağış alır. Kuzey yamaçlarında 1500-2000 m civârında yer yer çam ve meşe ormanları görülür. Güney eteklerinin yukarı kesimlerinde ağaçlı stepler, seyrek meşelikler, aşağı kesimlerde ise stepler uzanır.
Dağın meşhurluğu Nuh Peygamberin (aleyhisselâm), kendine inananlarla berâber bindiği geminin buraya oturmasından gelmektedir. Kur’ân-ı kerîmde Hud sûresinin 44. âyetinde Nuh aleyhisselâmın gemisinin oturduğu dağın Cudi olduğu bildirilmektedir. Ağrı Dağında olduğu iddiâsı Ermeniler tarafından iddiâ edilmekte ve dâvâlarını kuvvetlendirmek istemektedirler. Halbuki târihî kaynaklarda ve İslâmî tefsirlerde Nûh aleyhiselâmın gemisinin Cudi Dağında olduğu açıkça bildirilmektedir.
Kur'an'da geminin Cudi dağına oturduğu söylenmektedir. Hud Sûresi'nde "Ey yeryüzü! Yut suyunu. Ey gök! Tut suyunu" denildi. Su çekildi, iş bitirildi. Gemi de Cûdî'ye oturdu ve "Zalimler topluluğu Allah'ın rahmetinden uzak olsun!" denildi. şeklinde anlatılır.
Kur'an tefsirlerinde Cudi'nin Musul'a yakın bir yerde olduğundan bahsedilir.[1] Bahsedilen dağ, bugün Cizre sınırları içinde bulunan dağ, günümüzde Türkiye Cumhuriyeti'nin Şırnak ili sınırları içine düşmektedir. Şırnak ismi, "Şehr-i Nuh" anlamında çok eski bir isimdir. Cudi Dağı'nın eteğinde ismi "seksenler" anlamına gelen Heştan Köyü bulunmaktadır. Heştan köyünün Nuh tarafından kurulduğuna inanılır, ve köyün ismi Nuh'un Gemisi'nde bulunduğuna inanılan seksen kişiye atfen böyle anılmaktadır.
Cûdî Dağı, dinler tarihi ve özellikle İslâm dini bakımından önemlidir. Zira Kur’ân-ı Kerimde Nuh’un gemisinin tûfandan sonra Cûdî Dağına oturduğu belirtilmektedir.
Bu dağın hangi dağ olduğu konusunda çeşitli yorumlar bulunur. En çok üzerinde durulan dağlardan ikisi Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Ağrı Dağı ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan Cûdî Dağıdır. Bu iki isimden ağırlıklı olanı Cûdî Dağıdır. Bu konuda dikkat çekilen delillerden birisi Ağrı Dağının çok sarp ve yaşamaya elverişli olmayan yapısıdır. Buna karşılık Cûdî Dağı geminin inmesi ve insanların barınması için çok büyük avantajlara sahiptir.