Brüksel - Ansiklopedik Bilgi

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı D®agon

  • Ezberletmez Öğretir
  • *******
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Ankara
  • 11656
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Hocam
Brüksel - Ansiklopedik Bilgi
« : 22 Ağustos 2014, 09:07:53 »
Belçika’nın başşehri.


Zenne Irmağı kıyısında kuruludur. Şehrin nüfûsu 140.000 civârında olup, Büyük Brüksel denilen ve 19 özerk komünden meydana gelen metropolitanın nüfûsu ise bir milyon civârındadır. Brüksel ülkenin en büyük yerleşim alanı ve kültür merkezidir. Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET), Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu (ECSC), Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu (Euratom) ve Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilâtı (NATO) gibi kuruluşların merkezleri Brüksel’dedir. Bu özelliği ile ekonomik ve siyâsal bakımdan dünyâca önem taşır. Resmî dilleri Flamanca ve Fransızca olup daha ziyâde Fransızca konuşulur.

Belçika’nın 1830’da bağımsız bir krallık hâline gelmesinden sonra gerek eski Brüksel ve gerekse bağlı bucakları ile Büyük Brüksel çok hızlı genişlemeye başlamıştır. Zenne Irmağı Vâdisi boyunca ve ırmağın kolları arasındaki platolar üzerinde giderek binâlar yapılmıştır. Bölgedeki göller doldurulmuş, akarsuların da üstü kapatılarak boşaltım kanallarına dönüştürülmüştür.

Brüksel, kamu kuruluşlarının, devlet dâirelerinin ve konut semtlerinin yer aldığı yukarı kesim ile ticârî üretim etkinliklerinin ve milletlerarası kuruluşların yer aldığı aşağı kesim şeklinde ikiye bölünmüştür.

Brüksel’de mâdencilik, metalürji, kimyâ, kâğıt, seramik ve besin sanâyii gelişmiştir. Bunların yanısıra geleneksel el sanatları da yaygındır. Brüksel’deki en önemli eğitim kurumları arasında Brüksel Bağımsız Üniversitesi başta olmak üzere, Saint Louis Enstitüsüne bağlı Katolik yüksek okulları, fen bilimleri, tıp, Fransız dili ve edebiyatı, Flaman dili ve edebiyatı konularında eğitim veren kraliyet akademileri ve bir de yüksek askerî okul sayılabilir. Kültürel alanda da müzik, tiyatro, sinema ve televizyon çok ilgi ve destek gören alanlardır.

Belçika vatandaşlığını edinmek diğer AB ülkelerine kıyasla çok daha kolay olduğu için 1960'lardan itibaren kaydadeğer bir yabancı kökenli nüfus da Brüksel'e yerleşmiştir. Başlangıçta genellikle vasıfsız göçmen işçi olarak gelen bu kuşak ve ardından ikinci ve üçüncü nesiller içinde, başta Faslı Araplar, ardından, aşağı yukarı denk sayıda, çoğu Emirdağ, Afyon kökenli Türkler ve eski bir Belçika sömürgesi olan Kongo'lu Afrikalılar köken sıralamasında ilk üçü oluşturmaktadırlar. 1970'lerden itibaren özellikle AB resmi kurumlarının sağladığı iş imkânları nedeniyle yabancı kökenli nüfusa, AB ülkeleri kökenli ve daha kalifiye bir topluluk da eklenmiştir ve sayıları artmaktadır.

Brüksel nüfusuna bu yollarla dahil olmuş yabancı kökenlilerin toplam nüfusun %28.5'ini oluşturduğu hesaplanmaktadır. İstanbul ile benzerlikler arzeden bu süreç sonrasında son 30-40 yılda Batı Avrupa'da nüfus, kültür ve mimari yapısı Brüksel kadar değişmiş kent yoktur denilebilir. Bu süreç içinde bir gettolaşma da doğmuş, yerli Brükselliler belli semtlerde ağırlıklarını muhafaza eder, buralara adeta 'çekilir'ken, Faslı, Türk ve zenci Afrikalı semtleri ve bir AB kurumları ve çalışanları mahallesi oluşmuştur.

Rue de la Loi is one of the city's main streets


Kardeş Şehirler

     ABD: Atlanta Georgia
     Almanya: Berlin
     Ukrayna: Kiev
     Çin Halk Cumhuriyeti: Macau
     İspanya: Madrid
     Çin: Pekin
     ABD: Washington D.C.
     Türkiye: Ankara