Alm. Insektenfresser. Fr. Insectivores, İng. Insect-eaters.
Omurgalı hayvanların memeliler sınıfının bir takımı.
Böcekçiller (Latince: Eulypotyphla; eskimiş adı: Latince: Insectivora), böcekler ve diğer küçük hayvanlarla beslenen memeli takımı. Bazıları toprak altında eşerek, bazıları sularda yüzerek, bazıları da ağaçlara tırmanarak yaşar. Başlarının ön kısımları sivridir. Tabanlarına basarak yürürler. Çoğu gececidir. Koklama ve işitme duyuları oldukça iyi gelişmiştir. Gözler ise küçülmüş ve önemli ölçüde körelmiştir. Burun, ağız ve göz çevresinde, hareketli dokunma kılları bulunur.
Familyası: Soreksgiller,Köstebekgiller, Kirpigiller vs.
Yaşadığı yerler: Çoğu eski dünya kıtalarında, azı Amerika'da yaşar.Toprak altı tünellerinde, kayalar arasında ve ağaçlarda barınırlar.
Özellikleri: Ayakları 5 parmaklı ve çengel tırnaklıdır. Tabanlarına basarak yürür. Böcek, kurtçuk vs. yer. Çoğu gece avlanır. Ömrü: Genellikle kısa. Soreks 1,5 yıl, kirpi 18 yıl kadar yaşar. Çeşitleri: Fil faresi, kum sıçanı, sivri burunlu sincapçık, köstebek, soreks, kirpi en çok bilinenleridir.
Çok kısa kıllı olan köstebekler de dikenli olan kirpiler ve sivri burunlu fareler de bu takıma girerler. Dünyada 7-8 aileye bağlı, 373-390 tür böcekçil vardır. (Sayı sınıflandırma sistemlerine göre değişiklik gösterir. Bilim insanları arasında da görüş birliği yoktur.) Türkiye'de 3 familyaya bağlı, 17 tür böcekçil bulunmaktadır.
Zayıf ve küçük cüsseli, çoğu gececi ve bazıları kış uykusuna yatar. Çoğu, yuvalarını tünellere yapar. Bütün tabanlarına basarak dört ayak üzerinde yürürler. Tabanları çıplak, ayakları 5 parmaklı ve kanca tırnaklıdır. Dış görünüşleriyle kemiricileri andırırlar. Ufak keskin dişli ve uzun burunludurlar. Genellikle gece faal olduklarından renkleri koyudur. Boyları çeşitlerine göre değişir, Cüce soreks 5 cm, köstebek 15 cm, kirpi 25-30 cm boyundadır. Böcek ve kurtçukla beslendikleri gibi bitki yiyenleri de vardır.