Alm. Trödelmarkt, Fr. marché aux puces, boutique de brocanteur, İng. rag-fair.
Kullanılmış veya arızalı eşyaların ucuza satılıp, alındığı çarşı ve pazar yeri.
Osmanlılar zamanında Anadolu ve Rumeli'deki büyük yerleşme merkezlerinde bitpazarı kurulurdu. Fetihten sonra, aynı pazar yerleri İstanbul'da da kurulmaya başlandı. Halk arasında bu pazar yerleri “Bayat pazarı” “Bat pazarı” gibi adlarla anılırdı.
Bitpazarlarında, paraya ihtiyacı olan veya eski kullanılmış malları elden çıkarmak isteyenlerden pazarlık yoluyla mallar alınıp satılır. Pazar esnafı aldığı eşyaların tamir ve bakımlarını yapar, tekrar aynı yerde çok az bir karla satarlardı. Tamir ve bakım yapılmadan satılan eşyalar da olurdu.
Önceleri büyük şehirlerin belirli yerlerinde belirli günlerde açıkta sergi halinde kurulan bitpazarı; daha sonraları devamlı pazar yeri haline geldi.
İstanbul'un en meşhur bitpazarı yeri Kapalı Çarşı ile Bayezid Camii arasında kurulan pazardır. Bu pazar yeri, bugün Topkapı, Aksaray, Horhor, Kadıköy semtlerinde de açılmasına sebeb olmuştur.
Ankara'da İtfaiye Meydanında, İzmir'de Çankaya Semtinde bitpazarı özelliği taşıyan sürekli pazar yerleri vardır.
Bitpazarlarından en çok alınıp satılan mallar; giyim eşyaları, kullanılmış ev eşyası, antika değeri olabilecek çeşitli araç ve gereçlerdir. Arada dolaşan eskiciler ve hırsızlar da bitpazarına eşya temin ederler. Osmanlılar zamanında bitpazarları sıkı bir şekilde kontrol edilirdi. Çalıntı mallar satılıp alınmazdı. Böyle malları alanlar ticaretten men edilir, satanlar da yakalanarak şehir dışına çıkarılırdı.