Almanya'nın başkenti ve en büyük şehridir. Berlin, aynı zamanda bir eyalet-kenttir.
İkinci Dünya Savaşına kadar Almanya'nın başşehri Berlin'di.. 1943'te Almanya ikiye bölününce, Berlin de Doğu Berlin ve Batı Berlin diye ikiye bölündü. Doğu Berlin, Doğu Almanya'nın başşehri, Batı Berlin ise Batı Almanya'nın bir eyaleti oldu. 1961'de Doğu Almanya tarafından yapılan ve "Utanç Duvarı" diye tanınan Berlin Duvarı, Almanya'nın bölünmüşlüğünün bir sembolüydü.
Doğu Berlin'in yüzölçümü 403 km2, Batı Berlin'in yüzölçümü 480 km2; nüfusları ise birbirine yakın olup, 2'şer milyona varmaktaydı.
Berlin şehir merkezinin ortasından geçen Spree Irmağının buzul vadisi üzerinde, Atlas Okyanusunun etkisinin azaldığı ve kara ikliminin başladığı yerde kuruludur. Bu yüzden havası soğuk ve az nemli, öte yandan diğer sanayi şehirlerine göre de temizdir. Berlinde kış aylarında ortalama sıcaklık 0°C, yaz aylarında ise 18°C'dir.
Berlin, 1870'te Almanya birliğinin kurulmasıyla İmparatorluğun başşehri oldu ve dünya çapında önem kazanmaya başladı. Geniş caddeleri, bakımlı meydanları ve ihtişamlı taş yapıları vardı. İkinci Dünya Savaşında şehir hava bombardımanıyla altüst olduğunda bu taş yapılar daha az zarar görmüştür.
Berlin, taş apartmanların görünümünü dengeleyecek oranda yeşilliğe sahip olan bir şehirdir. Bu yeşilliği, şehirden geçen Spree Irmağı, kanallar ile doğu ve batıdaki göller temin eder.
Berlin'de dokuma, metal, giyim, makina ve porselen gibi geleneksel ekonomik etkinliklerin yanında elektronik sanayi de büyük önem taşır.Ayrıca sigara ve konfeksiyon üretimi de gelişmişti. Batı Berlin'de lüks tüketim malları ve yüksek ücretlerle modern bir hayat yaşanırken, Doğu Berlin'de temel ihtiyaç maddeleri üretimine ağırlık verilmişti. Doğuda düşük ücretler, fakat buna mukabil ulaşım, mesken gibi ihtiyaçların daha kolay sağlandığı bir hayat tarzı vardı.
Berlin, Alman eğitiminde geleneksel bir yere sahiptir. Savaştan sonra Berlin Üniversitesi doğuda kalınca, adı Humboldt Üniversitesi olarak değiştirilmişti. Batıda da 1948'de Berlin Üniversitesinden gelen antikomünist öğretim üyeleri tarafından Berlin Hür Üniversitesi kurulmuştu.
1990'da iki Almanya'nın birleşmesiyle Berlin Duvarı yıkıldı. Kilise merasimiyle birleştirilen Berlin, Birleşik Almanya'nın başşehri oldu.
DinBerlin'in en büyük camisi Şehitlik Camisi Berlin´deki Türkler tarafından yapıldı
Berlin'nin 3,4 milyon nüfusunun yüzde 59'u ateist veya agnostik, yüzde 22,3'ü protestan, yüzde 9,1'i katolik, yüzde 6,2'si müslüman, yüzde 2,7'si diğer hıristiyan ve yüzde 0,6'si diğer dinlere menduptur. Berlinde yaşayan Müslümanların çoğu Türkler'dir.
Berlin'de 11 sinagog, 76 cami ve 2 Budist tapınağı var.
NüfusBerlin'in nüfus değişimi (1880'den 2012'ya kadar)
Berlin'in toplam nüfusu 3,4 milyondur ve böylece Almanya'nın en kalabalık şehridir. 17. yüzyıla kadar Berlin yöresinde çok az insan yaşıyordu ve 30 Yıl Savaşları sayesindede bu nüfus yarı yarıya inmişti. 1640 yılında hükümdarlığı babasından alan Friedrich Wilhelm Fransa'dan Berlin'e ve yöresine çok sayıda Huguenot yerleştirmiştir. Böylece 1648'de 6 bin nüfuslu olan şehirde 1709 yılında nüfus 57 bin'e çıkmıştır. 1875'te şehrin nüfusu bir milyonu aşmıştır.
TürklerŞu an Berlin'de yaklaşık 200.000 civarında Türk yaşamaktadır. Bu, Türkiye dışında yaşayan en kalabalık Türk, aynı zamanda Berlin'deki en kalabalık yabancı nüfusunu oluşturur. Berlin'de en yoğun Türk nüfusu Kreuzberg semtinde ('Kroytsberg' diye okunur) bulunmaktadır. 149.884 nüfusa sahip Kreuzberg'de yaklaşık 50 bin yabancı kökenli yaşamaktadır.
Kültür
Müzeler Adası, Kültür Forumu ve Dahlem'deki müze ve koleksiyonlar dünya çapında önem taşıyor. Berlin, sanat alanında da dünyanın en önemli şehirleri arasında. Üç opera, filarmoni, birçok tiyatro, konser salonu ve kütüphanenin yanı sıra; Berlin Film Festivali, festival haftaları ve tiyatro günleri, tüm sanatseverleri Berlin'e çekiyor.
Görülmesi gereken yerlerBerlin, Almanya'nın sadece siyasi değil, aynı zamanda da kültür başkentidir. Berlin'de birçok müze bulunmaktadır. Özellikle kentin doğusunda yeralan Müzeler Adası (Museumsinsel) içinde Pergamon (Bergama) Müzesi de dahil, birçok müzeyi barındırmaktadır.
Ayrıca kentte çok sayıda sanat galerileri, tiyatrolar vardır. Şehir turizminde ziyaretçi açısından Berlin ön sıralarda yer alır. Sadece günübirlik turist sayısı yılda 100 binin üzerindedir.
Brandenburg Kapısı
Kollwitz Meydanı
Berlin Zoolojik Bahçesi
Alman Teknoloji Müzesi
Potsdamer Platz
Berliner Fernsehturm; (Televizyon kulesi)
Pergamon Museum; Bergama Arkeoloji Müzesi (Ünlü Bergama tapınağı burdadır.)
Guggenheim Berlin
Alte Nationalgalerie; Eski Ulusal Müze (sanat müzesi)
Bode Museum
Schloss Bellevue; Bellevue Sarayı (aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'dır)
Siegessäule; Zafer Sütunu
Madame Tussauds Müzesi; Ünlülerin balmumundan yapılma heykellerinin sergilendiği müzenin Berlin şubesi
Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche; Yıkık Kilise (savaşta zarar görmüş anıt kilise)
Jüdisches Museum; Yahudi Müzesi
Funkturm; Radyo/TV verici kulesi
Aquadom & Sea Life Centre; akvaryum ve deniz müzesi
Museum für Kommunikation; iletişim müzesi
Brandenburger Tor; Brandenburg Kapısı
Reichstag/Bundestag; İmparatorluk Meclisi / Federal Meclis
Gendarmenmarkt; Jandarmalar Meydanı
Checkpoint Charlie Mauer Museum ;Berlin duvarı ve Checkpoint Charlie sınır kapısı ilgili tarih müzesi
Berliner Dom; Berlin Katedrali
East Side Gallery; Barış Anıtı, Berlin Duvarı'nın günümüze dek yıkılmamış en uzun parçasıdır.
Holocaust-Mahnmal; Holokost (Yahudi Soykırımı) Anıtı
Berlin Olimpiyat Stadyumu, 1936 Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapmıştır.
KaDeWe (Kaufhaus des Westens); lüks alışveriş merkezi
Sony Center
Deutsches Technikmuseum; Alman Teknoloji Müzesi
Schloss Charlottenburg; Charlottenburg Sarayı
Berliner Rathaus (1991'dan önce Rotes Rathaus); belediye sarayı
Bundeskanzleramt; Başbakanlık
Museum für Naturkunde; Doğa Bilimleri Müzesi
Filmmuseum Berlin; Film ve sinema tarihi ile ilgili müze
Neue Synagoge Berlin; Yeni Sinagog (Almanya'nın en büyük sinagoğudur)
Tiergarten; kentin en büyük parkı ve mesire yeri
Bergama Müzesi (Berlin)
Brandenburg Kapısı, Berlin