Asya kıtasının güneyinde Hindistan ile Birmanya arasında büyük bir körfez.
Bengal Körfezi, Hint Okyanusu'nun kuzeydoğudaki bir uzantısıdır. Şekil olarak bir üçgen'e benzer. Hindistan'da birçok nehir doğudan batıya doğru akar ve sularını Bengal Körfezi'ne boşaltır
Batısında Hindistan ve Seylan, kuzeyinde Hindistan ve Bangladeş, kuzeydoğusunda Birmanya yer alır. 2.172.000 km2lik yüzölçüme sahiptir. Körfezin ortalama derinliği 800 metreden fazladır. En derin yeri güney ucunda olup 4500 metredir.
Asya'nın güneyine inen pekçok nehir buraya dökülür. Kuzeyde Ganj ve Brahmaputra, doğuda Irrawadi, batıda Manahandi, Kistna ve Kaveri körfeze ulaştıklarında büyük birer delta meydana getirirler.
Batı tarafta tabii bir liman yoktur. Hindistan Matras ve Vizahapatnam'da sun'i limanlar yapılmıştır. Körfezin diğer önemli limanları ise, Seylan'da , Trinkomalı, Burmada, Kalihuta, Chittagong'dur. Doğuda ise Akbay, Mulmein, Rongum gibi çok iyi limanlar vardır.
Körfezdeki adalar; Andaman, Nikobar, Mergui takım adalarıdır. Bunların hepsi körfezin güney doğusunda bulunurlar. Bu adaların pekçoğu volkanik olduğundan zaman zaman patlamalar olur.
Körfezin yüzeyindeki akıntılar muson rüzgarlarından devamlı etkilenir. Musonlar kışın kuzeydoğudan, yazın güneybatıdan eserler. Bir de Bengal Körfezinde sık sık şiddetli kasırgalara tesadüf edilir. Tsunami dalgaları da bazan etkili olur.