Alm. Rote Meerbarbe, Fr. Rouge barbet, İng. Red mullet.
Kemikli balıklar takımının Mullidae familyasından bir tür.
Barbunya Balığı
Barbunya ya da Barbun (Mullus barbatus), Mullidae familyasından bir balık türü.
Familyası: Barbunyagiller (Mullidae).
Yaşadığı yerler: Marmara, Karadeniz, Akdeniz ve Atlantik sularında.
Özellikleri: 25-30 cm boyunda, 150-600 gr ağırlığında kırmızı renkli balıklardır.
Çeşitleri: Asil barbunya, karaçalı.
Balıkların en lezzetlilerindendir. İri gözlü, iri pullu, iki sırt yüzgeçli, kırmızı vücutludur. Alt çenelerinde iki uzunca bıyığı vardır. Sürüler halinde dolaşır. Bitki ve hayvan artıklarıyla beslenir. Kışın dibi kumlu denizlere çekilir, baharda sahillere yanaşır. Mayıs aylarında yumurtlar. Her mevsimde avlanırsa da mayıs ve haziran aylarında çok tutulur. Beyaz etli bu balıkların en lezzetli zamanı ekim-mart arasındadır. 150-200 gr gelenleri makbuldür. Bazı balıkçılar tekir balığını barbunya diye satarlar.
Vücut yanlardan basık, oval şekilde baş irice yandan görünüşü buruna doğru yuvarlak, alnı dikey, yüzgeçleri sarı, vücudu pembe-kırmızı, baş, vücut büyük, kolayca dökülebilen pullarla kaplı, alt çenenin altında uzunca iki bıyığı vardır. Alt çenede diş yoktur. Yan çizgisi aralıksız ve düzdür. Dorsal yüzgeç renksiz veya düz renklidir.
Tekir Balığı
Barbunya balığı tekir (Mullus surmuletus) balığından burnunun hemen dik oluşu, ağzın göz hizasına ulaşması, göz çukuru altında üç adet pul bulunması, vücudunun yanları, ilk sırt yüzgecinin bantsız oluşu ile ayrılır.
Tekir balığı barbunyaya çok benzerse de, daha küçük ve pembe renklidir ve eti barbunya kadar lezzetli değildir. Barbunyanın 100 gr etinde 68 kalori vardır. Barbunyanın ızgarası, tekirin tavası makbuldür.
2 alt türü vardır:
Mullus barbatus barbatus
Mullus barbatus ponticus