Açlığı Bastırmaya iyi gelen yiyecekler

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı D®agon

  • Ezberletmez Öğretir
  • *******
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Ankara
  • 11656
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Hocam
Açlığı Bastırmaya iyi gelen yiyecekler
« : 08 Temmuz 2014, 13:21:31 »


Bazı yiyecekler diğerlerinden farklı olarak yemek sonrası tokluk hissini uzatarak gün boyu aldığınız kaloriyi kontrol edebilmenizi ve yaptığınız diyet programına sadık kalabilmenizi sağlayabilir. Tokluk süresini uzatabilmek için elma, yeşil sebzeler, yulaf gibi yavaş sindirilen lif bakımından zengin gıdaları tüketebilirsiniz.

Her öğünde, özellikle kahvaltıda protein bakımından zengin gıdalar tüketin. İyi bir kahvaltı sizi gün boyu tok tutabilir. Yumurta, organik yoğurt veya süzme peynir gibi kaliteli protein kaynaklarını kahvaltınızda kullanabilirsiniz.

Kraker, cips, nişastalı gıdalar gibi rafine karbonhidratları tüketmekten kaçının.

Düzenli uyuyun. Uykunuzu alamazsanız enerjiniz düştüğü için daha çok aç hissedersiniz.

Tok Tutan Besinler

Elma:
Vitamin ve mineral bakımından zengin olan elma aynı zamanda lifli yapısı nedeniyle tokluk hissini uzatır ve düşük kalorilidir. Kan glikoz seviyesini düzenleyerek enerji veren elma özellikle egzersiz sonrası kaybedilen enerjiyi geri almanıza yardımcı olabilir.

Salata:
Marul, lahana, kereviz, salatalık ve diğer yeşil yapraklı sebzeler diyet programınızda size avantaj sağlayabilir. Bu sebzelerin sindirimi yavaştır ve yedikten sonra midenizi uzun süre dolu hissedebilirsiniz. Kilo vermenize yardımcı olması için yemeklerden önce bir büyük kase salata tüketin. Yüksek kalorili salata sosları yerine limon veya sirke kullanabilirsiniz.

Yulaf Ezmesi:
Yulaf ezmesi sizi daha uzun süre tok tutar. Yulaf ezmesi içinde bulunan karbonhidratların vücut tarafından yakılması daha uzun sürer ve diğer öğüne kadar gereken enerjiyi sağlar. Glisemik indeksi düşük olan ancak besin değeri bakımından zengin olan yulaf ezmesi açlık hormonu “ghrelin”i baskılar.

Yeşil Çay:
Öğünler arasında içeceğiniz 1 bardak yeşil çay açlık hissini bastırmanıza yardımcı olabilir. İyi bir antioksidan olan yeşil çay aynı zamanda metabolizmayı hızlandırarak gün içinde daha fazla kalori yakmanızı sağlar.

Protein:
Sadece karbonhidrat tüketmek yağ hücrelerinde aşırı enerji depolanmasına dolayısıyla vücutta yağ kütlesi artmasına neden olurken, protein karbonhidratın vücut tarafından emilme hızını yavaşlatır. Balık ve deniz ürünleri, yağsız et, yumurta ve tavuk eti gibi kaliteli protein kaynakları sizi daha uzun süre tok tutar ve gün içinde gereken enerjiyi sağlar.

Baharat:
Baharatlı gıdalar tokluk üzerinde iki şekilde etkilidir; birincisi baharatlı gıdalar masaya oturduğunuzda daha az yemek yemenizi sağlar, ikincisi ise hararet yaptığı için daha fazla su içmenize dolayısıyla midenizin dolmasına neden olur. Eğer midenizde herhangi bir sorun yoksa yemeklerde kullandığınız baharatı arttırarak tokluk hissini uzatabilirsiniz.

Süt:
Bir bardak sütün mide boşluğunu hissettirmeden insanı 5 saat tok tuttuğu bilimsel olarak da kanıtlandı. Sahurda 1 bardak süt içilmeli. Süt, hem protein içeriği yüksek olan bir besin olması nedeniyle tokluk hissetmemize yardımcı oluyor hem de sıvı ihtiyacının karşılanmasına destek oluyor.

Kivi:
Kivi, turunçgillerden 4-6 kat, elmadan ise 40-50 kat daha fazla C vitamini içeriyor. Yetişkin bir insanın günlük C vitamini ihtiyacı 60 miligram olduğu düşünüldüğünde, bir adet kivi bu ihtiyacı rahatlıkla karşılıyor.

Yağsız yoğurt:
Günde üç öğün yenen yağsız yoğurt, vücudun hızlı bir şekilde yağ yakmasına yardımcı olur. İçeriğindeki yüksek kalsiyum ve protein sayesinde özellikle bel çevresi ve göbek yağlarının erimesinde sık tüketildiğinde ciddi avantajlar sağlar.

Kırmızı biber:
Acı sevenler sevmeyenlere gore daha şanslı çünkü kırmızı biberin içindeki Capsaicin maddesi metabolizmayı hızlandırıyor, vücut ısısını yükselterek enerji harcamaya neden oluyor. Eğer midede bir sorun yoksa yemeklere mümkün olduğu kadar kırmızı biber eklenmelidir.

Su:
Hayatın kaynağı olan su, oksijenden sonra en önemli ihtiyacımız. İnsan yemek yemeden haftalarca yaşayabilir, fakat susuz ancak birkaç gün yaşayabilir. Vücudun yüzde 65′i, kanın yüzde 92’si, kemiklerin yüzde 22’si, beynin ve kasların yüzde 75′i sudan oluşuyor. Hücrelerin yaşamsal faaliyetleri, vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi vücudun su dengesinin korunmasıyla mümkün.