Şişmanlık ve uzun süreli kabızlığın tetiklediği basurdan, doğru beslenme programıyla kurtulmak mümkün.
Basur veya hemoroid', anal kanalda dışkı kontrolüne yardımcı olan vasküler yapılardır. Bunlar şiştiği veya iltihaplandığızaman patolojik hale veya hemoroid memesi haline gelir.
Hemoroidler, aslında anüs ve rektum bölgesindeki şişmiş toplardamarlardır. 50 yaş üstündeki yetişkinlerin yarısında hemoroid vardır. Konu basur olunca suçlu düzensiz beslenmedir."
NedenleriSemptomatik hemoroidin gerçek nedeni bilinmemektedir. Düzensiz tuvalete çıkma alışkanlıkları (kabızlık veya ishal), hareketsizlik, beslenme unsurları (düşük lifli beslenme), intra-abdominal baskının artması (uzun süreli ıkınma, assit, intra-abdominal bir kitle veya gebelik), genetik faktörler, hemoroidal damarlarda kapakçıkların bulunmaması ve yaşlanma gibi çok sayıda faktörün rol oynadığı düşünülmektedir.
ÖnlemeDışkılamaya çalışırken ıkınmaktan kaçınma, yüksek lifli gıdalarla beslenerek ve bol sıvı ya da lif takviyesi alarak ve yeterince egzersiz yaparak kabızlık ve ishali önleme gibi çok sayıda önleyici tedbir önerilmektedir.Dışkılamaya çalışırken daha az zaman harcama, tuvalette okumaktan kaçınmanın, yanı sıra aşırı kilolu kişilerde kilo verme ve ağır kaldırmaktan kaçınma da önerilen şeyler arasındadır.
Ne Yemeliyim?Meyveler posa açısından çok zengin gıdalardır. Bu nedenle bol meyve yemek gerekiyor. Meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketin.
Brokoli, enginar, kereviz, pırasa, ıspanak ve bezelye gibi sebzeler posa bırakarak basurun yarattığı sıkıntıların azalmasını sağlar. Ancak bu gıdaların aşırı tüketilmesi gaz yakınmalarına neden olabilir. Bol su içmek dışkının yumuşamasını ve hemoroitin alevlenmesini sağlayacak bir gerilmenin önüne geçecektir. Bu nedenle mutlaka günde 2-2.5 litre su için. Kepek ekmeği, buğday kepeği, yulaf ekmeği veya çavdar ekmeği tüketin.
Buğday unu, beyaz una göre daha fazla posa içerir. Yemeklerinizde kepekli unu tercih edin.
Haftada 1-2 kez iyi bir protein kaynağı ve posa bakımından zengin kuru fasulye, nohut, bulgur ya da mercimek tüketin. Bağırsakları yumuşatır ve hemoroid yakınmalarını azaltır.
Lifli gıdalar ile beslenmek ve hareketsiz yaşamdan uzak durmak gerekir. Ancak tuvalet alışkanlığını düzene soktuğunuzda ve egzersiz yaptığınızda, hemoroidal yakınmalarınız daha güçlü bir şekilde düzene girer.
Basura iyi gelen YiyeceklerŞEFTALİ:
Şeftali hazmı kolaylaştıran, idrar yollarını temizleyen bir meyvedir. Basur memelerinin verdiği rahatsızlığı azaltma özelliğine de sahiptir.
PAPATYA:
Sabahları aç karnına içilen papatya çayı basur ağrılarına iyi gelir.
PIRASA:
Kabızlığı giderir. Bu yüzden basurun düşmanıdır.
KEÇİBOYNUZU:
Devamlı yendiğinde basura ve basur ağrılarına iyi gelir.
KUŞBURNU:
Bol vitaminli bir bitki olan kuşburnu, kurtları düşürür bağırsağı yumuşatır. Basur rahatsızlığına da çok iyi gelir.
Yapılacak Kürler:Ahmet Maranki Hemoroid Basur İçin Şifalı BitkilerProf. Dr. Ahmet Maranki, hemoroidin yanlış beslenme sonucunda oluştuğuna dikkati çekiyor ve tüm acı baharatların hemoroid için zararlı etkileri olduğundan bahsediyor. Basur tedavisinde faydalı baharatlar ise şunlar: safran, nane, biberiye, dereotu, tarçın, kişniş, kakule ve gülsuyu. Ahmet Maranki’nin basur tedavisi için önerdiği bitki kürleri ise şunlar:
Basur tedavisi için Çobançantası Kürü
4 tatlı kaşığı çobançantası, 4 bardak soğuk içine atılır ve bu karışım 8 saat kadar bekletilir. Bekletilen karışım 1 gün içerisinde tüketilmelidir. Ayrıca çobançantası kaynatılır ve bu su ile basur yıkanır.
Basur Bitkisel Tedavisi için Siyah Üzüm Yaprağı
1 bardak kaynar suyun içine 10 gram siyah üzüm yaprağı konulur ve 10 dakika demlenmesi için beklenir. Bu kürden günde 2 bardak hazırlanıp içilir.
Hemoroid için Semizotu Kürü
Semizotu lapa haline getirilir. Lapa haline getirilen semizotu basur üzerine konulur ve bir süre bekletilir.
Hemaroid (Basur) İçin Zeytin Yağı Kürü Tarifi :
50 gr (1 çorba kaşığı) kadar zeytinyağını biraz ısıtıp sabah akşam içilecek. İçemeyenler için biraz limon sıkılarak içimi kolay hale getirilebilir.
Hemaroid (basur) İçin Zeytin Yağlı Pamuk Fitili :
Bir pamuğu zeytinyağına bulayıp yuvarlayıp gece yatmadan önce makatımızdan fitil gibi kullanıyoruz.
Hemoroit İçin Maydanoz Kürü
1 bardak kaynar su içine 1 tutam ince doğranmış maydonoz ilave edilir ve bu karışım 5-10 dakika boyunca kaynatılır. Kaynayan maydanoz kürü 20 dakika demlenmesi için bekletilir. Sonra bu kür ile hemoroitli bölge bolca ıslatılır.
Hemaroid (Basur) İçin Papatya Kürü Tarifi :
1 bardak kaynar suya 2 tutam papatya koyup kaynatın bulamaç haline gelecektir.Bulamaçı bir tülbente koyup boğsurlu bölgeye sürüyoruz.
Hemoroid (basur) İçin Zeytin Çekirdeği Kürü :
hemaroid için zeytin çekirdeklerini kurutup rondodan geçirip ufalıyoruz.Çay gibi 3 hafta içiyoruz.
Hemaroid ( basur) İçin Oturma Banyosu Tarifi :
Ilık suyun içine papatya biberiye kuşburnu ve ısırgan otlarını kaynatıp oturmak için hazırladığımız leğendeki ılık suyun içine katıyoruz.ve 20 dakika bu şekilde oturuyoruz.Her banyodan önce yapılacak.
İbrahim Saraçoğlu’ndan Hemoroid İçin Dereotu Kürü :Bir tutam dereotu, ağızda biraz çiğnenerek ve 2-3 yudum su ile yutulacak.
Bu kür, aç karnına, yani, yemeklerden 15 dakika önce uygulanacak.
Hiç ara verilmeden 1 ay devam edilecek. Bu kür, hem tedavi edici, hemde hemoroid veya basurun tekrar oluşmasını engeller.