Aykut Edibali - Ansiklopedik Bilgi

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı D®agon

  • Ezberletmez Öğretir
  • *******
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Ankara
  • 11656
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Hocam
Aykut Edibali - Ansiklopedik Bilgi
« : 24 Mayıs 2014, 17:01:35 »
Yazar, siyasetçi.
Aykut Edibali (d. 1942, Sandıklı, Afyonkarahisar Türkiye), Millet Partisi Genel Başkanı.

1942 yılında Afyon’un Sandıklı ilçesinde doğan,ilk ve orta öğrenimini Afyon’da tamamlayarak,İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan Edibali, gençlik yıllarından bu yana ülke meselelerinin çözümü için çaba sarf eder. Kurduğu Yeniden Milli Mücadele Derneği ile Türkiye’nin problemlerinin çözümünde etkili olabilecek ,eğitilmiş bir kadronun yetiştirilmesini hedefler. Arkadaşlarıyla beraber bir büyük eğitim seferberliği başlatır. 1970 li yıllarda ülke gençliğinin bir iç çatışmaya sürüklenmemesi için ,ilmin kılavuzluğunda mücadele verir.

Gençliği birliğe ve barışa davet eder.Yeniden Milli Mücadele,Bayrak, Pınar,Çınar,Gerçek,Çağrı, Dergilerinde yazdığı on binlerce makale pek çok kitapla Türk düşünce hayatına katkıda bulunur.Yazdığı kitap ve makalelerle Türkiye’nin meselelerine çözümler üretir. İlk döneminde Avrupa Ekonomik Topluluğu (A.E.T) olarak gösterilmeye çalışılan Avrupa Birliğinin ,siyasi bir bütünleşmeyi hedeflediğini, Türkiye’nin A.E.T ye girmesi halinde egemenliğini yitireceğini savunur.Eğer A.E.T ye girilecekse bunun mutlaka Türk halkına referandum ile sorulmasını ister.

1974 yılında yazdığı “ Türkiye’nin Kıbrıs Politikası ne olmalıdır “ kitabında, şu anda bile Türkiye’yi sıkıntıya sokan Kıbrıs politikası konusunda bağımsız Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulmasını ve adanın ilhakını önerir .Uluslar arası antlaşmalarda, bir Lozan hatasına daha, düşülmemesini ister.Bağımsız Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Edibali’nin önerisinden ancak on yıl sonra kurulabilir. Yazdığı “ Sosyal Sistemlerin Temelleri” kitabının ön sözünde problemlerimizin tespitinin ve ne olduğunun belirlenmesinin,problemin çözümü kadar önemli olduğunu belirtir.Yaptığı araştırmada bizi geri bırakan şeyin, üzerine bühtan edilen o güzel,gözümüzün nuru muazzez dinimiz olmadığını, hala buram buram haçlı seferi kokan bir büyük saldırının olduğunu söyler. Kitapta hayatı, kainatı ve dini izah eden ilmi bir çalışmayı okuyucularına sunar.

Bir mücadelenin başarıya ulaşma şartlarının neler olduğunu,”Milli mücadelede Kadroların Vazifeleri” adlı kitabında tüm mücadelecilere bir öğretmen lider kimliği ile anlatır. “Komünist İhtilale Karşı Tedbirler”İlmi Sağ”İnkılap İlmi”Milli Mücadelenin stratejisi””Birlik Davamız”,”Kuran’ın Aksiyon Öğretisi”Beş Çayı yazdığı diğer bazı eserleridir.

1984 yılında Islahatçı Demokrasi Partisi Kurucu Genel Başkanı olarak Türk siyasi hayatına katılan Edibali birlik ve barış çizgisini koruyarak hizmetlerini sürdürür. 1991 yılında üçlü ittifakın oluşturulmasında büyük hizmetleri geçen Edibali Kayseri Millet Vekili olarak 19. dönemde T.B.M.M’ ye girer. Islahatçı Demokrasi Partisi 1993 yılında Birlik Barış Partisi,Bayrak Partisi ve Millet Partisinin kendisine katılması ile adını Millet Partisi olarak değiştirir.Genel başkanlığa Aykut Edibali getirilir. Edibali Millet Partisi’nin başında,Muhteşem Türkiye hedefi için, onurlu mücadelesini devam ettirmektedir Edibali evli ve altı çocuk babasıdır.

24 Mart 1984'te bir kısım arkadaşlarıyla beraber kurduğu Islahatçı Demokrasi Partisi (IDP)nin Genel başkanı oldu. Yayınlanmış ve baskıya hazır eserleri bulunan Aykut Edibali 20 Ekim 1991 milletvekili erken genel seçimlerinden önce partisi IDP'den istifa ederek, Refah Partisi (RP)ne geçti. 1991 milletvekili erken genel seçimlerine Kayseri'den Refah Partisi (RP) milletvekili adayı olarak katıldı. Milletvekili seçilerek TBMM'ye girdi. Daha sonra istifa ederek, Barış ve Birlik Partisini kurarak genel başkan oldu. (1992)

Eserleri
    "Türkiye’nin Kıbrıs Politikası ne olmalıdır"
    "Sosyal Sistemlerin Temelleri"
    "Milli mücadelede Kadroların Vazifeleri"
    Komünist İhtilale Karşı Tedbirler
    İlmi Sağ
    Kadroların Vazifeleri
    İnkılap İlmi
    Milli Mücadelenin stratejisi
    Birlik Davamız
    Kuran’ın Aksiyon Öğretisi
    Beş Çayı