- Virüsler
Antibiyotiklerin virüsler üzerine ETKİSİ YOKTUR. Virüsler çok küçüktür ve kendiliklerinden metabolizmaları yoktur. Bu nedenle kendi başlarına üreme yetenekleri yoktur. İçlerine girdikleri hücreleri zorlayarak, adeta, yeni virüs üretmek için kullanırlar. Sonrasında da, konak hücreyi imha ederek hastanın vücudunda hızla çoğalmaya devam ederler.
Virüslerin yol açtığı bulaşıcı hastalıklar.
Çocukluk döneminin sık görülen hastalıkları (Çiçek Hastalığı; Grip; Kızamık; Kızamıkçık; Soğuk Algınlığı) ;
bazı önemli tropikal hastalıklar (Sarı Humma; Su Çiçeği) ile bazı özel organ hastalıkları (Ensefalit; Hepatit; Menenjit; Miyokardit, uçuk) virüs hastalıkları arasındadır.
Virüslerden kaynaklanan hastalıkların çoğu genellikle hafif seyreder ve çabuk iyileşir. Ancak şiddetli vakalarda etkili olabilen fazla ilaç olmadığından Aşılanma yoluyla korunma son derece önemlidir.
- Bakteriler
Antibiyotikler kullanılarak bakteriyel enfeksiyonlar TEDAVİ EDİLEBİLİR. Bakteri, tek başına bir hücreden oluşan, yaşayan küçük bir organizmadır ve insan vücudu, hava, su, toprak ve bunun gibi herhangi bir ortamda kendi kendine hayatta kalabilir. Çok hızlı üreyebilir. Antibiyotikler, bakterilerin çoğalmasını engeller.
Bakterilerin neden olduğu bazı hastalıklar:
Bakterilerin neden oldukları enfeksiyonlar arasında:
Tetanoz, tifo, tifüs, difteri, frengi, kolera, besin kaynaklı hastalıklar, cüzzam ve verem sayılabilir.
Pnömoni
Bakteriyal menenjit
Yara enfeksiyonları
Larenjit ve otitin bazı türleri
Tüberküloz
Zatürree
Bakteryel hastalıklar tarımda da önemlidir, bakteriler bitkilerde yaprak beneği, ateş yanıklığı ve solmaya,
çiftlik hayvanlarında da paratüberküloz, mastit, salmonella ve şarbona neden olur.