Araba Vapuru - Ansiklopedik Bilgi

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı D®agon

  • Ezberletmez Öğretir
  • *******
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Ankara
  • 11656
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Hocam
Araba Vapuru - Ansiklopedik Bilgi
« : 17 Mart 2014, 12:23:49 »
Alm. Fähre (f), Fr. Bac, İng. Ferryboat.

Denizlerde, göllerde, büyük nehirlerde, tren ve motorlu taşıtların bir kıyıdan diğer bir kıyıya götürülmesi için özel olarak yapılan vapur.

Türkiye'de İstanbul ve İzmir şehir içi ulaşımında, Marmara Denizi'nde sıkça kullanılan şehir hatları vapurları, arabalı vapurlar, hızlı feribotlar, deniz otobüsleri bu tip gemilere birer örnektir.

Batı Akdeniz, Adriyatik, Ege, Manş Denizi, Kuzey Denizi, Baltık Denizi feribot hatlarının sıkça çalıştığı bölgelerdir. Bazı bölgelerde hem karayolu araçları, hem demiryolu araçlarına uygun olarak inşa edilmiş gemiler de işlemektedir.



Tren taşımak için yapılanlara özel olarak ray döşenir, yükleme ve boşaltma yapılacak iskeleler de rayla döşeli olduğundan işlem kolayca yapılır. Araba vapurlarının ön ve arkası, iniş ve binişlerin kolayca yapılabileceği şekilde yapılmıştır. Vasıtalar hiç zorluk çekmeden rahatça vapurun içine girebilirler.

Araba vapurları bu günkü şekliyle ilk defa 1869 yılında Şirket-i Hayriye’nin yetkilileri tarafından düşünülmüş, planları çizilmiş ve İngiltere’ye sipariş verilmiştir.

Suhulet, 1872 yılının başlarında hizmete konulan bilinen ilk araba vapurudur.

1871 yılında yapımını tamamlanan "kolaylık" anlamına gelen vapur, 157 tondu. Uzunluğu 45,7 metre, genişliği 8,5 metre, su çekimi 3 metre kadardı. 450 beygir gücündeki tek silindirli, iki çevrimli makinesinin döndürdüğü yandan çarkla, saatte 7 mil hız yapabilmekteydi.

İstanbul'a 87 yıl hizmet veren Suhulet, Çanakkale Savaşı sırasındaki hizmetleri ile Gazi unvanını da almıştır.

İstanbul’a getirilen vapurlar, Kabataş-Üsküdar arasında çalışmaya konuldu. Daha sonra Sirkeciye’de araba vapuru iskelesi yapılarak 1870’de vapur sayısı üçe çıkarıldı. İstanbul’da Kabataş-Üsküdar, Sirkeci- Harem arasında yüz seneden fazla hizmet gören arabalı vapurlar, 1988 yılında kaldırıldı. Sirkeci-Harem hattı tekrar kondu. Tren için olanlar ise ilk şekli gibi devam etmektedir. Bugün, araba vapurları Çanakkale-Eceabat; Van-Tatvan; Kartal-Yalova; Darıca-Yalova arasında çalışırlar. Ayrıca daha modern ve büyük olanları İstanbul-İzmir, Mersin-Kıbrıs, İstanbul-İtalya arası seferler yaparlar.

Bugün uzak mesafelere gidip gelecek, fazla mikdarda vasıta taşıyacak şekilde gelişmiş vapurlar yapılmaktadır. Teknolojik sahadaki gelişmelere paralel olarak her geçen gün daha mükemmelinin inşası için çalışmalar devam etmektedir.