Meleklerin ve Cinlerin Peygamberimiz'e (sallallâhu aleyhi ve sellem) Görünmeleri ve Kendisiyle Konuşmaları
Meleklerin, Peygamber Efendimiz’e (sallallâhu aleyhi ve sellem) hizmet etmesi ve görünmesi ile cinnîlerin ona iman ve itaat etmeleri başta Kur’an olmak üzere pek çok kaynaktan bize ulaşan mütevatir hadiselerdir.
Cibril Hadisi
Abdullah ibn-i Ömer (radıyallâhu anh) anlatıyor:
Babam Ömer ibn-i Hattab (radıyallâhu anh) dedi ki:
- Bir gün Resûlullah'ın (sallallâhu aleyhi ve sellem) yanında bulunduğumuz sırada aniden yanımıza, elbisesi bembeyaz, saçı simsiyah bir zat çıkageldi. Üzerinde yolculuk eseri görülmüyor; bizden de kendisini kimse tanımıyordu. Dizlerini O'nun dizlerine dayadı. Ellerini de uylukları üzerine koydu.
Daha sonra Resûlullah'a (sallallâhu aleyhi ve sellem) islâm, iman, ihsan ve kıyamet hakkında sorular sordu. Resûlullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) da sorularına cevap verdi. Sual ve cevap faslından sonra o zat gitti. Ben bir hayli bekledim durdum. Nihayet Resûlullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) bana:
- "Yâ Ömer! O sual soran zatın kim olduğunu biliyor musun?" dedi.
-Allah ve Resûlü bilir, dedim. Resûlullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) da:
-"O Cibril'di. Size dininizi öğretmeye gelmişti." buyurdular.[1]
Uhud’daki Melekler
Sa'd ibn-i Ebî Vakkas (radıyallâhu anh) anlatıyor:
Uhud günü Resûlullah'ın (sallallâhu aleyhi ve sellem) sağında ve solunda iki adam gördüm. Üzerlerinde beyaz elbiseler vardı. O'nun uğrunda kıyasıya çarpışıyorlardı. Onları ne bundan önce ne de bundan sonra gördüm (Bu iki kişiden kasıt Cibril ve Mikâil'dir (aleyhimesselâm).[2]
Bedir’deki Melekler
Muaz ibn-i Rifâa, Bedir Harbi'ne katılan babası Rifâa b. Râfi'den naklediyor; babası şöyle demiş:
Bedir Harbi sırasında birara Cibril (aleyhisselâm), Peygamber'e (sallallâhu aleyhi ve sellem) geldi de:
"İçinizde Bedir'e katılanları nasıl görüyorsunuz?" diye sordu. Resûlullah:
"Biz onları Müslümanların en faziletlilerinden sayarız." dedi. Yahut buna benzer bir söz söyledi. Cibril:
"Biz de, meleklerden Bedir'de hazır bulunanları meleklerin daha faziletlilerinden kabul ederiz." dedi.[3]
Cinler’in Kur’an Öğrenmeleri
Ahmed b. Hanbel Hazretleri Müsned'inde İbn Mesud'dan (radıyallâhu anh) Resûlullah'ın (sallallâhu aleyhi ve sellem) "Leyletü'l-Cin" hadisinde cinlere Kur'ân-ı Kerim öğrettiğini rivayet ediyor.[4]
mahşerde de yine öyle diyecektir.[5] Evet, O'nun bütün derdi “ümmeti”dir.
Dipnotlar
[1] Buhârî, iman 37; tefsir 31/2; Müslim, iman 1.
[2] Buhârî, megâzî 18; libâs 24; Müslim, fedâil 46-47.
[3] Buhârî, megâzî 11.
[4] Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 1/455.
[5] Buhârî, el-amel fi's-salat 11; Müslim, küsûf 3.