Yağmur damlaları tek tek değil de birlikte düşseydi yağmur yağdığında etrafta hiçbir şey kalmazdı. İnen su kütlesi tarafından ezilirdi.
Yağmur damlaları bulutlardan ister kar ister dolu ister yağmur olarak gelsin ilk çıkışı su halindedir. Daha sonra ani soğumalarla kar veya dolu olur. Buluttan çıkan yağmur damlaları her ne kadar birleşmek isteselerde aşağı doğru düşerken limit hıza yaklaştıkları için birbirlerinden ayrılırlar. Bir yandan birleşme için çalışan damlalar aşağı düşme hızları nedeniyle birbirlerinden koparlar. Böylece aşağı düşerken ulaştıkları en son hıza geldiklerinde alabilecekleri en büyük kütleye sahip olurlar. Yüzey gerilimi ise daha da küçülmelerini engeller. Yani daha küçük parçalara ayrılıp en küçük halde gelmelerini engeller. Her ne kadar küçülselerde yine de birkaç su damlasının birleşimi halindedir ki bunların ayrılmasını da yüzey gerilimi engeller.
Bunu şöyle açıklayabiliriz.
Mesela ağzına kadar su solu bir bardağa bir damla daha su koyun.
Suyun taşmadığını göreceksiniz. Fakat bardağın üzerinde oval bir yapı oluşur. İşte bu yüzey gerilimidir. Aynı deneyi evinizde de yapabilirsiniz. Bahçe hortumunu yukarıya doğru tutun. Suyu sonuna kadar açın ve ağzını biraz sıkın. Her damlanın tek tek indiğini göreceksiniz.