6. Sınıf Fen ve Teknoloji - Madde Ve Isı - Değerlendirme Testi

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Uyanan Gençlik

• Yer: HATAY
  • 7462
  • +547/-0
YAKITLAR BÖLÜMÜ DEĞERLENDİRELİM
Aşağıdaki ifadelerde noktalı yerleri verilen sözcük veya sözcük gruplarından uygun olanlarını
kullanarak tamamlayınız
1. Yandığında çevrelerine ısı veren maddeler .............................. olarak tanımlanır.
2. .............................. ve .............................. katı yakıtlara örnektir.
3. .............................. ve .............................. fosil yakıtlardır.
4. Enerji kaynakları .............................. ve .............................. olarak ikiye ayrılır.
5. Isınırken .............................. neden olmamak için temiz enerji kaynaklarını tercih etmeliyiz.

ÜNİTE DEĞERLENDİRME

A. Aşağıdaki cümlelerde noktalı yerleri verilen sözcüklerden veya sözcük gruplarından uygun olanları kullanarak tamamlayınız.
1. Bakır, alüminyum gibi maddeler ................................................ iletir.
2. Isı yalıtımı ülke ve aile ................................................ katkı sağlar.
3. Odun, kömür ve petrol ................................................ yakıtlardır.
4. Güneş, rüzgâr vb. ................................................ enerji kaynaklarıdır.

B. Aşağıdaki cümleleri okuyup doğru olup olmadıklarına karar veriniz. Kararınıza göre ilgili kutucuğu
işaretleyiniz. Yanlış olduğuna karar verdiğiniz ifadenin doğrusunu altındaki noktalı alana
yazınız.

1. Isıyı iyi ileten maddeler ısı iletkeni olarak adlandırılır.
...

2. Yalıtım için ısıyı iyi ileten maddeler kullanılır.
...

3. Dış cephe yalıtımında kolay yanan kısa ömürlü malzemeler tercih edilir.
...

C. Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları okuyarak doğru seçeneği işaretleyiniz.

1. Aşağıda verilen maddelerden hangisi ısı iletkenliği bakımından diğerlerinden farklıdır?
A) Tahta              B) Bakalit                C) Plastik köpük                 D) Bakır

2. “Yalıtkan maddeler kullanılarak ısı akışının yavaşlatılması veya önlenmesi .........................
olarak tanımlanır.” ifadesinde noktalı yere aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi gerekir?
A) Aktarım                   B) Yalıtım                C) İletim                D) Vakum

3. Aşağıdakilerden hangisi katı yakıtlara örnektir?
A) Odun                B) Petrol                 C) LPG                   D) Hava gazı

4. Aşağıdakilerden hangisi soba ve gaz zehirlenmelerine karşı yapılması gerekenlerden birisi
değildir?
A) Soba vb. araçların baca bağlantıları sızdırmaz olmalı.
B) Bacalar düzenli temizlenmeli.
C) Soba içerisindeki yakıtın bitmesi beklenmeden üzerine ekleme yapılmalı.
D) Kombi, şofben gibi araçların bakımı düzenli yapılmalı.

CEVAPLAR

YAKITLAR BÖLÜMÜ DEĞERLENDİRELİM
1. yakıt
2. Odun, kömür
3. Kömür, petrol
4. yenilenebilir, yenilenemez
5. çevre kirliliğine

ÜNİTE DEĞERLENDİRME
A.
1. ısıyı
2. ekonomisine
3. fosil
4. yenilenebilir

B.
1. D
2. Y- Yalıtım için ısıyı iyi iletmeyen maddeler kullanılır.
3. Y - Dış cephe yalıtımında zor tutuşan uzun ömürlü malzemeler tercih edilir.

C.
1. D
2. B
3. A
4. D