1. ''İnterneti kullanmak istiyorum ama .........'' cümlesinin sonuna aşağıdakilerden hangisi getirilemez?
A) Televizyon izlemeyi çok severim.
B) Bilgisayarım bozuk.
C) Annem izin vermiyor.
D) İnternet bağlantım yok.
2. 1. için 2.insan 3.kolaylaştı 4.teknoloji 5.hayatı 6.ilerlediği Yukarıdaki sözcüklerden kurallı ve anlamlı bir cümle oluşturulduğunda sıralama nasıl olur?
A) 2-5-4-6-1-3
B) 1-2-3-4-5-6
C) 2-6-1-4-5-3
D) 4-6-1-2-5-3
3. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde aldığı ekle anlamı değişmiş bir sözcük yoktur?
A) Babam bana yeni bir kitaplık aldı.
B) Sütü sıcak severim.
C) Yere düşen çaydanlık kırıldı.
D) Kışın yağmur yağmadığı için bu yaz kuraklık yaşanacak
4. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde sözcük anlamını değiştirmeyen ekler kullanılmıştır?
A) Vergi vermek vatandaşlık görevidir.
B) Güneşli bir günde pikniğe gittik.
C) Göl kenarında sivrisinekler var.
D) Balkondaki çiçekliği boyadım.
5. ''( )Yarın gelirim( )diye çıktı( )Amcası arkasından seslendi( )''cümlesinde yay ayraçla belirtilen yerlere sırasıyla hangi noktalama işaretleri gelmelidir?
A) (-- ),(,),(.),(:)
B) (,),(.),(--),(?)
C) (?),(.),(,),(,)
D) (.),(--),(?),(,)
6. DOSTLUKKavgayı ağacın bir yaprağına yazmak isterim,Sonbahar gelsin yaprak kurusun diye.Öfkeyi bir bulutun üzerine yazmak isterim,Yağmur yağsın bulut yok olsun diye.Nefreti karların üzerine yazmak isterim,Güneş açsın karlar erisin diye.Dostluğu ve sevgiyi yeni doğmuş tüm bebeklerin yüreğine yazmak isterim,Onlar büyüsün Dünya'yı sarsın diye ... Şiirde anlatılmak istenen konu aşağıdakilerden hangisidir?
A) insanların birbirini sevmesi
B) Güneşin açması,karların erimesi
C) İnsanlar arasında kavgayı,nefreti yok etmek,dostluğu ve sevgiyi yaymak
D) Bebeklerin Dünya'yı sarması
7. ''Yaşlı kadın fakir çocuklara yardım ediyordu.''Cümlesindeki yaşlı ve fakir sözcüklerinin yerine aşağıdakilerden hangisi getirilirse cümlenin anlamı değişmez?
A) iyi-yoksul
B) genç-fakir
C) genç-evsiz
D) ihtiyar-yoksul
CEVAPLAR:
1. a Televizyon izlemeyi çok severim.
2. d 4-6-1-2-5-3
3. b Sütü sıcak severim.
4. c Göl kenarında sivrisinekler var.
5. a (-- ),(,),(.),(:)
6. c İnsanlar arasında kavgayı,nefreti yok etmek,dostluğu ve sevgiyi yaymak
7. d ihtiyar-yoksul