Anadolu Selçuklu Devleti (1077-1308)
Selçuklu soyundan olan Kutalmışoğlu Süleyman Şah tarafından kurulmuştur.
Süleyman Şah öncelikle İznik’i alarak burayı merkez haline getirmiştir.
Ancak 1. Haçlı seferinde İznik Haçlıların eline geçince Konya merkez olmuştur.
1. Kılıçarslan zamanında İznik tedbir amaçlı boşaltılmıştır.
Konya, hem Anadolu Selçuklu Devleti hem de Karamanoğulları’nın başkenti olmuştur. Kpss soruları açısından ufak bir ayrıntıdır.
Haçlı Seferlerinden bahsetmişken, Haçlı seferlerini oluşturan ana sebepleri de belirtelim:
Dini sebep : Kudüs 3 dinin ortak merkezi sayılır.
Siyasi sebepler
Ekonomik sebepler
Bu sebepler Haçlı seferlerinin başlamasında etkili olmuştur.
2. Haçlı seferini 1. Mesut karşılamış ve Haçlıları geri çevirmiştir.
2. Kılıçarslan döneminde 1176 yılında gerçekleşen Miryakefalon Savaşı ile Bizans mağlup edilmiş ve Anadolu kesin olarak bir Türk yurdu olmuştur.
En önemli sultanı Aleaddin Keykubat’tır.
Sinop ve Alanya’da tersaneler kurmuştur. İki Denizin Sultanı ünvanını alan Keykubat, Anadolu Selçuklu Devleti’ne en parlak dönemini yaşatmıştır.
Denizcilik ve ticarette önemli gelişmeler yaşayan Anadolu Selçuklu Devleti, Antalya, Alanya, Sinop Limanları ve Karadeniz’in kuzeyinde yer alan Suğdak ticaret merkezini ele geçirmiştir.
Türkiye Tarihi açısından önemli bir yere sahip olan Anadolu Selçukluları, Moğol istilalarına karşı Harzemşahlar ile işbirliği yapmak istemiş ancak Harzemşahlar buna karşı çıkınca 1230 Yassıçemen Savaşı ile Harzemşahlar’a son verilmiştir.
1240 yılında Baba İshak isyanından sonra Moğol istilaları başlamıştır. 1243 yılında Moğollar ile yapılan Kösedağ Savaşı’nı kaybetmişlerdir. Moğollar ile yapılan Kösedağ Savaşı’ndan sonra Anadolu’da siyasi birlik bozulmuştur. Anadolu Selçukluları, 1308 yılında Sultan 2. Mesut’un ölümüyle yıkılmıştır.
Sultan 2. Mesut’un ölümü ve Anadolu’da siyasi birliğin sona ermesiyle beraber Anadolu’da 2. Anadolu Türk Beylikleri Dönemi başlamıştır.