Şişmanlık Nasıl Teşhis Edilir?
Şişmanlık teşhisi için vücut kitle indeksini kullanıyoruz. Bu kilogram olarak vucut ağırlığının boyun metre cinsinden karesine bölünmesi ile bulunmaktadır. VKİ 25 Kg/m2 den az ise sağlıklı, 25-30 arası ise aşırı kilolu, 30 dan fazla ise şişman, 40 dan fazla ise aşırı şişman veya ölümcül şişman olarak tanımlamaktayız. Ayrıca vücut ağırlığının ideal ağırlığa göre %120 artmasına şişmanlık diyoruz.
Şişmanlığın Tipleri Var mıdır?
Şişmanlık erkek tipi şişmanlık ve kadın tipi şişmanlık olarak ikiye ayrılabilir. Yağların karında ve iç organlarda toplandığı şişmanlığa erkek tipi şişmanlık veya Elma tipi şişmanlık diyoruz. Bu vücudun üst yarısı şişmanlığıdır. Yağların kalça veya uylukta toplanmasına ise kadın tipi şişmanlık veya armut tipi şişmanlık adını veriyoruz. Bunlardan elma tipi veya erkek tipi dediğimiz şişmanlık sağlık açısından daha tehlikelidir. Bu tip şişmanlarda kalb hastalığı, şeker hastalığı, kan yağlarında yükseklik daha sık görülür ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
Bu tip şişmanlığı anlayabilmek için bel çevresi ölçümü yapmaktayız. Bel çevresi göbek hizasından yapılan bel ölçümüdür ve bu erkeklerde 102 cm ve kadınlarda 88 cm den fazla olursa risk taşır.
Ayrıca Çocukluk tipi şişmanlık ve erişkin tipi şişmanlık vardır. Çocuklukta oluşan şişmanlık yağ hücre sayısının artması ile karakterize iken erişkinlerdeki şişmanlık her bir yağ hücresinin sayı artmadan hacminin artması ile karakterizedir.
Kilo Vermenin Faydaları
1. Kalb hastalığı oluşma riski azalır
2. Yüksek kan basıncı azalır
3. Yüksek kan şekeri düzelir
4.Yağlı karaciğer düzelir
5.Uyku apnesi düzelir
6.Kan yağları düzelir.
Şişmanlığın Tedavisi
1.
Diyet
2.
Egzersiz
3.
Davranış tedavisi
4.
İlaç tedavisi
5.
Cerrahi tedavi
Prof.Dr. Metin Özata