Amik Ovası - Ansiklopedik Bilgi

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı D®agon

  • Ezberletmez Öğretir
  • *******
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Ankara
  • 11656
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Hocam
Amik Ovası - Ansiklopedik Bilgi
« : 09 Aralık 2013, 22:31:04 »
Amik Ovası, Hatay ilinde bulunan ve Türkiye'nin en verimli arazilerinden biridir. Hatay çöküntü alanının ortasında yer alan Amik Ovası, zirai potansiyeli çok yüksek kalın bir alüvoyal toprak tabakası ile kaplı olup, aynı zamanda ilin en büyük toprak düzlüğünü oluşturur.

Ortasında Amik Gölü, doğusunda Kurt, batısında Amanos Dağları ile Akdeniz, kuzeyde İslahiye ve güneyinde Kuseyir Yaylası ile çevrilidir. Kuzeyde daralırken güneyde genişler.

Antakya-Maraş çukurunun genişlemiş bir parçasını teşkil eder. Yüzölçümü 900 kilometrekareden fazladır. Uzunluğu 90 km, güneyde genişliği 30-35 km, kuzeyde ise 18-20 kilometredir.
Bir çöküntü hendeği ovasıdır.

Amik Gölü, DSİ tarafından yürütülen ve 1955 yılında başlayıp 1980 yılında tamamlanmış olan kurutma işlemi sonucunda elde edilen zirai verimi yüksek topraklar çiftçilere dağıtılarak tarıma açılmıştır.

Tarıma son derece elverişlidir. Toprağı çok verimlidir.

M.Ö. 4000 senesinden beri muhtelif milletlerin yerleşme alanı olmuştur.
Dümdüz ovada pekçok höyükler vardır. Bu höyükler askeri savunma için yapılmıştır.
Reyhanlı yakınındaki “Teel Cüdeyde” isimli höyükte yapılan araştırmada tabandan tepeye kadar 14 kültür katına rastlanmıştır. Bu höyüklerde altı bin senelik bir tarih hazinesi saklıdır.

Deniz seviyesinden 150 m yükseklikteki bu bereketli topraklar, her türlü tarıma elverişlidir.
Buğday, arpa, yulaf, darı, pirinç, nohut, fasülye, mercimek, pamuk, yer fıstığı, kavun, karpuz, üzüm, zeytin ve çeşitli sebzeler yetiştirilir.

9 Aralık 2007 tarihinde, Başbakan R. Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılan Hatay Havalimanı'da Amik Ovası üzerine yapılmıştır. Havalimanı; eski Amik Gölü aynası üzerine kurulmasından dolayı ve Avrupa, Asya ve Afrika kıtaları arasında göç eden milyonlarca kuşun, göç güzergahı üzerine olmasından dolayı tartışmalara neden olmuştur.

Ayrıca; Armageddon ya da Melhame-i Kübra olarakta bilinen, kimi kesimlerce de 3. Dünya Savaşı olarak adlandırılan savaşın, Amik Ovasında yapılacağına inanılır.