Sahte Polis Dolandırıcılığı

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı D®agon

  • Ezberletmez Öğretir
  • *******
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Ankara
  • 11656
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Hocam
Sahte Polis Dolandırıcılığı
« : 04 Aralık 2013, 12:56:53 »

Sahte polis dolandırıcılığının artması üzerine Sabah Gazetesi muhabiri Emir Somer elinde telsizle kendine polis süsü vererek sokağa çıktı, karşısına çıkanlara kimliklerini göstermesini istedi.
50 kişiden 7′si hariç herkes sorgusuz sualsiz kimliğini gösterdi.


Polis muhabiri Emir Somer A Haber’de Zeynep Bayramoğlu’nun sunduğu Kadraj’da hem bu sokak deneyini paylaştı hem de sahte polisi tespit etmenin tüyolarını verdi.

SOMER: SAHTE POLİSLERİN HEDEFİNDE YALNIZ YAŞAYANLAR, TURİSTLER VE KAÇAK GÖÇMENLER VAR

Emniyette sahte polis dolandırıcılığı ile ilgili mağdurların ifadelerine baktım, şebeke üyelerinin konuşmalarını inceledim Mesela bir şebekenin 19 kişi olduğunu, kendilerine rütbe verdiklerini öğrendik. Başkomiser, emniyet amiri var. 14 kişi ise polis. Bunlar önce adresleri belirliyor. Saha çalışması yapıyorlar. Hedef kitleleri öncelikle tek başlarına yaşayan insanlar, turistler ve kaçak göçmenler. Adres tespitinin ardından sabah erken ya da geç saatlerde bu adreslere kalabalık gruplar halinde baskın düzenliyorlar. Ellerinde telsizle kapıyı çalıyorlar, polis yeleği giyiyorlar. Bu adreslere girip biz arama yapacağız, bazı ziynet eşyalarına el koyuyorlar, polis kriminal laboratuarlarına götüreceklerini söylüyorlar, rehin alma söz konusu olabiliyor. Kaçak göçmenlerin yaşadığı noktaları tespit ediyorlar, bir evde altı yedi kişi yaşıyor. Onlardan para talep ediyorlar, biz yabancı şubedeniz diyerek, işlem yapmama karşılığında rüşvet, para talep ediyorlar

SOMER: KİMLİĞİNİ SORDUĞUMUZ İNSANLARA ARABAYA BİNİN DESEK BİNEBİLİRLERDİ

Emniyetten izin alarak çıktık sokağa. ikin gün boyunca insanlara belli saatlerde insanlara GBT kontrolü yapacağız diyerek nüfus cüzdanlarını aldık. Elimizde sadece telsizimiz vardı. Frekansların döndüğü dakikaları seçerek, ilk gelen kişiyi çevirdik. Biz biraz daha ileri giderek insanları gözaltına almaya kalksak, arabamıza binmek isteyenler çıkacaktı. Kimliğini vermek istemeyenlerin bazıları ise daha önce benzer dolandırıcılık tecrübeleri yaşamış kimselerdi. Sert bir mizaçla karşımızdaki kişilere hitap ettik. Elinizde telsi olunca nüfus cüzdanını isteyince genellikle veriyor insanlar. Sahte polis süsü vermenin cezası çok yüksek.

SOMER: SAHTE POLİS KİMLİĞİNE KARŞI 155 ARANARAK TEYİT İSTENEBİLİR

Polis kimliklerinde çok fazla özellik yok. Sahtesinin yapılması çok zor bir olay değil. Bir kimlik çalışmaları var. Hayalet fotoğraflı kimlik üzerine çalışıyorlar. Böyle bir proje gündemde. burada da vatandaşa kişisel analiz yapmak düşüyor. Bu sahte polis süsü ile güvenlik kameralarının olmadığı kör noktalar seçiliyor. Vatandaş burada polise hangi birimde çalıştığını sorabilir. Polis, Asayiş Şube Gasp Büro’da çalışıyorsa, karşısındaki kişinin sorusuna hızlıca, tereddütsüz cevap vermesi önemli bir işaret olabilir. Ayrıca kimliği teyit etmek için 155′i arayabilir vatandaş. Bir araca bindirilmek istenir, alıkoyma girişi olabilir bu durumda vatandaş, resmi ekip aracı talep edebilir. Polis gerçekten polis ise bu talebi kabul eder, yoksa sert bir şekilde reddetmeye yönelecektir kendine sahte polis süsü veren kişi.

TELE- DOLANDIRICILAR NASIL ÇALIŞIYOR?

Somer, Canan Karatay’ın geçtiğimiz günlerde başına gelen tele dolandırıcılık yöntemleri hakkında da bilgi verdi.
“Telefonda kendine sahte polis süsü vererek tele- dolandırıcılık yapanlar da var. Bu dolandırıcılık şebekeleri, telefonda konuşacak kişileri rol kabiliyeti yüksek kişilerden seçiyorlar. Sizi sabahın erken saatlerinde arıyorlar, iş yoğunluğunun arttığı öğlen saatlerinde arıyorlar ki kurbanın dikkati dağınık olsun. Polis tespitlerine göre konuşuyorum, bir odada beş masa varsa bir kişi konuşuyor, arkada diğer sahte sesleri duyuyorsunuz. Telefonda arkadan gelen seslerle size gerçek bir soruşturma ortamını yaşatıyorlar. Doktor Canan Karatay’ın dolandırılma vakasında da böyle bir yöntem uygulanmışa benziyor.”