Bronşiti olanların yapmaları gereken en önemli şey, sıvı tüketimlerini arttırmaları ve bu yolla sekresyon atılmasını kolaylaştırmalarıdır.
* Kekik:Kekiğin bronşit için tedavi edici özelliği bazı bilimsel araştırmalarda gösterilmiştir. Kekik bronşit ve bunun gibi birçok solunum yolu enfeksiyonlarında oldukça etkili bir şifalı bitkidir. Özellikle çuha çiçeğiyle birlikte karışık çayı yapılan kekik Alt solunum yolu enfeksiyonlarında oldukça etkilidir. İyileşme zamanlarını önemli oranda azaltır.
Kekik Nasıl Hazırlanır?
Kekik ve çuha çiçeği şifalı bitkisi uygun miktarda karıştırılır, kaynamış su bu karışımın üzerine dökülür. Böylece Kekik çuhaçiçeği karışımı haşlanır. Uygun demlenme süresinden sonra ılık veya sıcak olarak tüketilir. Kekik çayı içerisine katılacak kabuklu limon çaya ayrı bir lezzet verirken kekik çayının iyileştirme gücünü de artırır.
* Turunçgiller:Turunçgiller terimini söylerken mandalina, portakal, greyfurt veya limondan bahsediyoruz. Turunçgillerde bol miktarda C vitamini bulunur. Bu vitamin vücudun savunma sistemini takviye eden mucizevi birer şifalı bitkilerdirler. Turunçgillerin posasıyla beraber yenmesi, kabuklarının yapılacak olan şifalı çaylarda kullanılması ve sularının sıkılarak içilmesi sıkca kullanılan yöntemlerdendir. Ancak unutulmaması gereken bir durum vardır ki bu da vitaminlerin ısıya ışığa ve bayatlamaya karşı dayanıksızlığı vardır. Yani hazırlanan turunçgiller bekletilmeden tüketilmelidir. Özellikle sabahları tüketilen turunçgiller daha faydalı olabilir.
* Meyan Kökü: Eskiden beri kullanılan şifalı bir bitkidir. Öksürüğü kesici, bronşları rahatlatıcı ve balgam söktürücü etkilere sahiptir. Boğaz ağrılarını dindirici, ferahlatıcı özelliklerin yanı sıra, karaciğer hücrelerini koruyucudur. İçerdiği iki önemli madde; glirizin ve flavoriddir. İltihap giderici etkileri vardır. Uçuk tedavisinde de kullanılabilir. 50 gr meyan kökü, 1 litre suda haşlanarak günde 2-3 kez 1'er bardak alınmalıdır.
* Zencefil: Dalları kullanılan sarı renkli bir bitkidir. Öksürüğe iyi gelir. Balgam söktürücü etkisi vardır. Mide üşütmelerinde de faydalıdır. Bal ile karıştırılarak (tozu) kullanılabilir. Ayrıca 100 gr zencefil 100 gr zerdaçal ile karıştırılıp 1 kilo bala katılır, aç karına günde 3 defa 1'er kere alınır.
* Kara Turp Kökü:Karaturp kış sebzelerinden birisidir. Özellikle solunum yollarını yatıştırıcı etkisi dolayısıyla gerçekten isabetli bir sebzedir. Kara turp kökünün rendelenerek yenmesinin yanında bu bitkiden kıvamlı ilaçları da üretilebilir. Yapılacak oldukça basittir rendelenen kara turp kökünün üzerine bir miktar şeker dökülür bu şekilde buz dolabına konan rendelenmiş püre bir zaman sonra alınarak çay süzgecinden geçirilir. Yatmadan önce ve sabah kahvaltıdan sonra 1 tatlı kaşığı alınarak tüketilir.
* Buğday: Öksürüğe karşı etkilidir. 1 çorba kaşığı dolusu buğday tanesi, 1 litre suda haşlanarak süzülür ve suyu birkaç kez ısıtılarak birer bardak içilir.
* Salep: Göğsü yumuşatıcıdır. Öksürük ve bronşitte faydalı bir bitkidir.
* Sarımsak: Pişirilerek yenmesi halinde ses kısıklığına iyi gelir, müzmin öksürüğü keser. Soğuk algınlığından ileri gelen göğüs ağrılarını da dindirir. A ve C vitamini içermektedir. Solunum sisteminde antibakteriyel etkiye sahiptir.
Sarımsağın mikrobu öldürücü bir etkisi vardır. Bu nedenle kış aylarında sarımsaktan zengin gıdaların tüketilmesi, bazı virüslere ya da bakterilere karşı vücudun direncini arttırabilir.
* Ayva: 40 gr ayva çiçeği, 1 litre suda çay gibi kaynatılır, yemek aralarında 1'er bardak ılık olarak içilir.
* Isırgan Otu: Isırgan tohumları, suyu sıkılmış üzüm ile suda kaynatılarak, her gün 1 çorba kaşığı içilmelidir. Böylece boğazı yumuşatıp, balgamı söktürmek mümkün olur. Mide ve göğsün de temizlenmesi sağlanmış olacaktır.
* Okaliptüs Yağı:Sadece okaliptüs yağı değil buna benzer birçok uçucu esansiyel yağlar bronşit tedavisinde öteden beri kullanılagelir. Bu tür yağlar göğüs ve boğaz bölgesine sürülebildiği gibi 200-300 miligrama kadarda içilirler.
Okaliptüs yağının sindirim sistemnde olumsuzluklara neden olduğu pek bildirilen bir durum değildir.
Bronşite iyi gelen bitkiler:Bu tür durumlarda, balgam söktürücülüğü mukoza koruyuculukla bağdaştırabilen ve böylece iltihaplı dokuları rahatlatabilen, genelde öksürüğe karşı kullanılan bitkiler faydalıdır. Bunlar; öksürükotu, keten tohumu, kestane yaprağı, kekik, hatmi, meyan kökü, ıhlamur, atkuyruğu, kediotu kökü, ısırganotu, çıbanotu, sarı kantaron, ebegümeci, ayrıkotu kökü, adaçayı ve soğan olarak sıralanabilir. Ayrıca, ökaliptüs ve adaçayı ile solunum yolu tedavisi yapılabilir.
ŞİFA VEREN KARIŞIMLAR* Öksürükotu, leylak çiçeği, ıhlamur ve atkuyruğu ince kıyılarak eşit oranda karıştırılır. 1 tatlı kaşığı dolusu bitki, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3-4 kere 1 bardak sıcak çay balla tatlandırılır ve yudumlanarak içilir.
* Mürver çiçeği ve ıhlamur, ince kıyılarak eşit oranda karıştırılır. 1-2 tatlı kaşığı bitki, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 10 dakika demlenir ve süzülür. 2-3 bardak sıcak çay, kısa aralıklarla yatakta içilir ve terlenir.
* 2 ölçek mürver çiçeği, 2 ölçek boyotu, 1 ölçek civanperçemi, 1 ölçek kekik, ince kıyılarak karıştırılır. 4-5 yemek kaşığı dolusu (20 gr) bitki, 1 litre beyaz şarabın içinde 8-10 dakika ağır ateşte kaynatılır, süzülür ve saat başı 1 yemek kaşığı alınır.
* Taze limon suyu ve balla hazırlanan sıcak limonata rahatlatıcıdır.
* Pelinotu çayı, saat başı bir tatlı kaşığı alınır. Akciğer iltihaplarında iyi sonuç verir.
* Balgamın böbrekler üzerinden atılabilmesini sağlamak için, günde 2-3 bardak adaçayı, 1-2 hafta süreyle içilebilir.