BTK, kontör dolandırıcılığına karşın aldıkları önlemler ile sorunları çözmeyi hedefliyor.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Kurul 2. Başkanı Turgut Ayhan Beydoğan, kontör dolandırıcılığına karşı bir dizi önlem aldıklarını, Transfer yoluyla elde edilen kontör/TL'Ierin ikinci kez bir başka hatta transfer edilmesinin engellenmesi ve bir hatta yapılan kontör/TL yüklemesinin en fazla yüzde 50'sinin transfer edilebilmesine yönelik çalışmaların 3 ay içinde tamamlanacağını kaydetti. Beydoğan, baz istasyonlarına da değindi ve ölçüm değerlerinin canlı olarak BTK'nın sitesinde yayınlanacağını belirtti. Beydoğan, basın mensuplarıyla düzenlediği sohbet toplantısında, BTK'nın tüketici haklarını koruma konusunda hayata geçirdiği projelere yönelik olarak 2012 ve 2013 yıllarında yapılan önemli düzenleme çalışmaları anlatarak, Hat Sorgulama Hizmetinin kişilerin bilgisi dışında kimlik bilgilerinin kullanılması suretiyle adlarına açılan ve satışa sunulan "açık hatlar"ın önlenmesi sağlandığını belirtti. 2,5 milyon kişinin üzerinde kullanıcının sorgulama yaparak, bu hizmetten yararlandığını ifade eden Beydoğan, 809 bin kişinin, kullandıkları hatları üzerilerine aldıklarını söyledi.
İnternet kullanıcılarının internetteki zararlı yayınlardan korunmasına yönelik olarak ve tüketici taleplerini esas alarak Tüketici Hakları Yönetmeliği gereğince Güvenli İnternet Hizmetine İlişkin Usul ve Esaslar'ın yürürlüğe girdiğini bildiren Beydoğan, söz konusu hizmetten yararlanan abone sayısının 1 milyon 400 bin seviyesine ulaştığını kaydetti. Yurt dışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarının kayıt işlemlerinin daha kolay bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla e-devlet üzerinden kayıt uygulamasının 2 Temmuz 2013 tarihinden itibaren başladığını anımsatan Beydoğan, 160 binin üzerinde tüketicinin e-devlet üzerinden cihazlarını kayıt ettirdiğini bildirdi.
Kontör dolandırıcılarına yönelik çalışma
Kontör dolandırıcılığına karşı önlemler hakkında da bilgi veren Beydoğan, "Tüketici mağduriyetlerinin önlenmesini teminen işletmecilerin uyarı mesajı göndermesi, gerekli bilgilendirmenin yapılması gibi hususlarında kurul kararı alındı. Transfer yoluyla elde edilen kontör/TL'Ierin ikinci kez bir başka hatta transfer edilmesinin engellenmesi ve bir hatta yapılan kontör/TL yüklemesinin en fazla yüzde 50'sinin transfer edilebilmesine yönelik çalışmaların 3 ay içinde tamamlanarak uygulamanın başlatılması hususu mobil telefon işletmecilerine bildirildi. Bu kapsamda kurul kararı ile birlikte kontör dolandırıcılığı vakalarında hızla azalma görüldü" diye konuştu.
BTK'nın tüketici haklarını koruma konusunda hayata geçirdiği projelere yönelik olarak 2014 yılı için yapılacak çalışmaları anlatan Beydoğan, "Tüketici hak ve menfaatlerinin gözetilmesi ilkesi yükümlülüğü çerçevesinde tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilebilmesi için abonelik başlatılması/sonlandırılması/ödeme tipi değişikliği ve numara taşıma gibi durumlar için ortak bir kıst ücret uygulama usulünün belirlenmesinin ve işletmeciler arasında oluşan farklı kıst ücret uygulama yaklaşımlarının ortadan kaldırılmasının tüketici hak ve menfaatlerinin korunması açısından yararlı olacağı düşünülmektedir" dedi.
"Faturalar basit ve anlaşılır olacak"
Elektronik haberleşme sektöründe faaliyette bulunan sabit ve mobil telefon işletmecileri tarafından düzenlenen faturalarla ayrıntılı faturalara ilişkin çalışma başlatıldığını belirten Beydoğan, bu çalışmayla tüketicilere, faturaların, basit bir şekilde, yeterli bilgi ile sunumunun sağlanması ve faturalarda yer alan ücretlerin, herhangi bir tereddüde yol açmayacak açıklıkta, ayırt edilebilir, aboneler tarafından doğrulanabilecek şekilde gösterilmesi hedeflendiğini kaydetti.
"Müşteri hizmetleriyle ilgili en sorunlu sektör bankalar"
Müşteri hizmetleriyle ilgili en sorunlu sekötrün bankalar olduğunu, tüketicilerin çok uzun süre bekletildiğini anlatan Beydoğan, Torba Kanun'da çağrı merkezleri ile ilgili düzenlemenin yapılması durumunda BTK'nın tüm sektörü düzenleyebileceğini bildirdi. GSM operatörlerinin müşteri hizmetlerine, arayan müşteriyi 20 saniye bekletme süresi koyduklarını anımsatan Beydoğan, söz konusu kurala uymayan GSM operatörüne ceza verildiğini belirtti.
"Tüketiciler, şikayetleri artık GSM operatörüne yapacak"
Tüketici şikayetlerinin çoğunluğunun faturaların yüksekliğinden geldiğini ifade eden Beydoğan, tüketici şikayetlerini daha hızlı çözüme kavuşturmak için artık şikayetlerin ilgili GSM operatörüne yapılacağını, BTK'nın şikayetle ilgili denetim yapacağını söyledi.
Faturaların açık ve anlaşılır hale getirilmesi için çalışma yapıldığını belirten Beydoğan, 2014 yılı itibariyle açık ve anlaşılır fatura uygulamasının başlayacağını kaydetti. Beydoğan, BTK'nın GSM operatörlerinin faturalandırma birimindeki sayaçlarının kontrol edildiğini ifade etti.
"Baz istasyonundan canlı ölçüm yapılacak"
Mobil haberleşmenin olmazsa olmazı olan baz istasyonlarının, insanların yoğun olduğu şehir merkezlerinde daha fazla olması gerektiğini dile getiren Beydoğan, ilk olarak Ankara ve İzmir'de belirlenen bazı baz istasyonlarında, ölçüm değerlerinin canlı olarak BTK'nın internet sitesi üzerinde yayımlanacağını söyledi. Baz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik ışımanın ne kadar olduğunun canlı olarak öğrenilebileceğini bildiren Beydoğan, sürecin başarılı olması halinde ise Türkiye geneline yaygınlaştırılacağını kaydetti. Beydoğan, 2014 yılında DSL internet pazarında ürün çeşitliliğinin sağlanması için çalışma yapıldığını belirtti.
Kaynak: AA