Esnemek insanların bazen en tatlı anları bazen de en sıkıntılı anlarında ortaya çıkabilir. Peki vücudumuzda olan bu fizyolojik olay sadece uyku öncesinde mi ortaya çıkmaktadır? Ya da gerçekleşen bu değişiklik vücudumuzda bulaşıcı olarak mı devam etmektedir?
Daha önceleri araştırma yapan bilim insanları esneme hakkında bir çok bilgiyi insanlık bilgisine sunmuştur. Bu bilgilere göre esneme vücutta uyku öncesi azalan oksijeni bir anda karşılamak için yapılan bir faaliyet olduğu saptamasında bulunulmuştur. Bu sayede vücuda bir anda n
ormal bir nefesin katlarınca hava girmiş olacak ve vücudumuzda oksijen ihtiyacı bir nebze olsun giderilmiş olacaktır. Fakat bu tanım tam anlamıyla esnemenin genel olarak işlevini ortaya çıkaramamıştır.
Hem burnumuzla hem de ağzımızla nefes almamızın mümkün olmaması ise esneme faaliyetini güçleştiren en önemli etkenlerdir. İnsanlar genellikle sabah saatlerinde esneme reaksiyonlarını yapmakta ve bazen süresi 8 saniyeyi bulan bu aktiviteyi gerçekleştirmektedir.
Sadece insanlarda görülmeyen bu faaliyetler bir çok hayvanda da görülmektedir. Yapılan araştırmalarda esneme faaliyetlerinde bulunan insan ve ya havyan gruplarının bu faaliyeti gerçeleştirme amaçları birbirinden oldukça farklıdır.
Hayvanlar esneme faaliyetlerini karşılaştıkları bir tehlike sonrasında veya karşılaşabileceklerini sandıkları bir tehlike öncesinde ortaya koymaktadırlar. İnsanlar ise bu faaliyetlerini vücutlarının en dirençsiz oldukları anlarında yapmaktadırlar. Bu sayede vücut yapacağı faaliyet öncesinde kendini sakinleştirir ve daha kolay bir şekilde olaya konsantre olabilir.
Esneme ayrıca bulaşıcıdır. Esneyen insanın yüz kaslarında meydana gelen bu değişim diğer insanlarında o anlık ilgisini çekerek esneme faaliyetinde bulunduğu bilim insanları tarafından iddia ediliyor.