Beden Eğitimi Öğretmenliği Mesleği ve Özellikleri

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı D®agon

  • Ezberletmez Öğretir
  • *******
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Ankara
  • 11656
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Hocam
TANIM

Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere beden eğitimi ile ilgili eğitim veren kişidir.

GÖREVLER

 Beden eğitimi konusu ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların, hangi yaş düzeylerindeki öğrenci gruplarına, hangi yöntemlerle kazandırılacağı, MEB tarafından onaylanan öğretim programları ve ilgili mevzuatta belirtilmiştir. Beden eğitimi öğretmeni, bu program çerçevesinde,

Eğitim vereceği grubun düzeyine uygun bir çalışma planı hazırlar,

Kendisine ayrılan ders saatlerinde bu planı uygulayarak öğrencilere alanı ile ilgili bilgi ve beceri kazandırır,

Öğrencilerin başarılarını değerlendirir, başarı düzeylerini artırıcıönlemler alır,

Eğitici kol çalışmalarında görev alarak öğrencilerin yeteneklerini geliştirici etkinlikler düzenler,

Öğrencilerin gelişimlerini izler, sorunlarının çözümüne yardımcıolur,

Alanı ile ilgili gelişmeleri izler, bunların öğretim programlarına yansıtılması için ilgililere önerilerde bulunur,

Nöbetçi olduğu günlerde, okulun düzen ve disiplinini sağlamak üzere görev yapar,

Sınıf öğretmeni olarak, öğrencilerin alan ve ders seçmelerine yardımcıolur, yönetimle ilişkilerini sağlamaya çalışır.
 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

 
Beden eğitimi öğretmeninin hem alanı hem de öğretmenlik mesleği ile ilgili niteliklere sahip olması gerekir. Beden eğitimi öğretmeni olmak isteyenlerin;

Spor yeteneği olan,

Göz-el ve ayaklarını eşgüdümle kullanabilen,

Bedence sağlam ve güçlü,

Spora karşı ilgili ve bu alanda başarılı,

Düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilen,

İyi bir öğrenme ortamı sağlayabilen,

Dikkatli, işine özen gösteren,

Mesleğinin sorunları ile ilgilenen ve çözüm yolları bulmaya çalışan,

İnsanlarla iyi iletişim kurabilen, sevecen, hoşgörülü, sabırlı,

Öğrencilerin duygu ve düşüncelerini anlayabilen,

Kendini geliştirmeye istekli, coşkulu, yaratıcı kimseler olmaları gerekir.

 
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

 
Beden eğitimi öğretmeni, genellikle spor salonunda, okulun bahçesinde ve bazen sınıfta görev yapar, görevini genellikle ayakta atlama, sıçrama, koşma, tırmanma gibi hareketler yaparak yürütür. Çalışma ortamı mevsime göre açık veya kapalı, ama oldukça gürültülüdür.

 
ÖN EĞITIMDE BAŞARILI OLUNMASI GEREKEN DERSLER
 

Beden Eğitimi,

Biyoloji,

Türkçe.
 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

 

Lise veya dengi okul mezunu olmaları,

Yükseköğretime Geçiş Sınavında (YGS) herhangi bir puan türünden barajı aşarak başarılı olduktan sonra, ilgili üniversitece yapılacak olan özel yetenek sınavında girmeleri ve başarılı olmaları gerekmektedir.

Yetenek sınavı iki aşamada yapılmaktadır.

Birinci aşamada;
adayın 20 m. mekik koşusunda aldığı puan ile ÖSYS puanı göz önünde bulundurulur. Sıralamaya konulanlar barajı geçtiklerinde ikinci aşamaya devam edebilirler.

İkinci aşamada;
adayın psikomotor özellikleri 6 testle ölçülerek spora yatkınlık düzeyleri belirlenir. Adayların iki aşama sonunda aldıkları toplam puana göre yapılacak sıralama sonunda saptanan kontenjana girenler meslekeğitimine başlama şansına sahip olurlar. Psikomotor özellikleri ölçen testler: El kavrama kuvveti, Bacak kuvveti, Dikey sıçrama, Esneklik, 30 m. sürat, Koordinasyon ve beceri
 
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
 
Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Meslek eğitimi, hem kuramsal hem de uygulamalı olarak yapılır. Eğitim süresince okutulan dersler aşağıda belirtilmiştir.

Eğitimin;

1. yılında: Spor Bilgisine GirişI-II, Anatomi, Fonksiyonel Anatomi, Fizyoloji, Spor Fizyolojisi, Bilgisayar I-II, Ritmik Eğitim ve Jimnastik, Basketbol I-II, Voleybol I-II, Hentbol I-II, Atletizm I-II, Serbest Jimnastik I-II, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili. Yabancı Dil (İngilizce, Fransızca, Almanca).

2.Yılında: Atletizm III-IV, Basketbol III, Voleybol III, Hentbol III, Güreş II-III, Ritmik Jimnastik II-III, Futbol I-II, Alet Jimnastiği I-II, Spor Fizyolojisi, Eğitim Bilimlerine Giriş, Beden Eğitimi Spor Sosyolojisi, Hareket Bilgisi, Rekreasyon Liderliği, Eğitim Psikolojisi.

3. Yılında: Futbol, Alet Jimnastiği III, Antrenman Bilgisi I-II, Cankurtaran III, Eğitsel Oyunlar, B.Eğitimi Spor Tarihi, Halk Oyunları I-II, Seçmeli Ders I (Modern dans, halter, su topu, masa tenisi vb.), Seçmeli Ders II (Senkronize yüzme, aerobik dans, kürek, tenis vb.), Genel Öğretim Metotları, Ölçme Değerlendirme.

4. Yılında : Seçmeli Spor DalıI-II, Spor Masajı, İstatistik, Sağlık Bilgisi Beslenme, Özel Öğretim Yöntemleri., Eğitim Sosyoloji, Seçmeli Ders, Uygulama dersleri vb. verilir. Öğrenciler eğitimleri sırasında okullarda uygulama yapmaktadırlar.

 
EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA VE UNVAN

 
Eğitimini başarı ile tamamlayanlara alanı belirten lisans diplomasıve “Beden Eğitimi Öğretmeni"unvanı verilir.
 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
 

Beden eğitimi öğretmenleri Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilköğretim okulları, ortaokullar, genel liseler, Anadolu liseleri, mesleki ve teknik liseler, fen liseleri, spor meslek lisesi ve üniversitelerde, beden eğitimi öğretmeni olarak çalışabilirler. Beden Eğitimi dersi dışında, Spor Faaliyetleri ve Milli Oyunlar, Spor İlkyardımı, Halk Oyunları, Spor Yönetimi ve Organizasyon, Spor Psikolojisi gibi derslere girerler. MEB´ca yapılan müfettişlik sınavını kazanırlarsa müfettişlik yapabilirler. Beden eğitimi öğretmenleri , çeşitli spor merkezlerinde, aerobik salonlarında, fitness centerlarda (fazla kilolardan kurtulmak için zayıflama egzersizlerinin yapıldığı yerler vb.) çalışabilirler.

 
EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

 
Eğitim sonunda “Öğretmen” olarak atananlar 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’na göre 9. derecenin 1. kademesinden aylıkla göreve başlatılırlar. Bu öğretmenler yan ödeme, ek ders ücreti gibi olanaklardan da yararlanırlar. Her yıl okullar açılmadan önce, tüm öğretmenlere eğitim-öğretim tazminatı adıaltında bir ödeme yapılmaktadır.

 
MESLEKTE İLERLEME

 
Öğretmenlik mesleği dışında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün merkez ve taşra birimlerinde idareci ve antrenör olarak, spor kulüplerinde monitör, masör ve kondisyoner, özel spor kuruluşlarında ve diğer kuruluşların spor ile ilgili birimlerinde uzman olarak, turizm sektöründe animatör olarak görev yapabilmektedirler.
 

KAYNAK: Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi (UMBS)