Ne kadar tuz tüketmeliyiz?

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Arif Arslaner

  • *****
  • Join Date: Eyl 2008
  • Yer: A'raf şehri
  • 4502
  • +1462/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • Sen, Seni Sevdiğinle Bil Ey Can! "O" Seninledir.
    • Uyanan Gençlik
Ne kadar tuz tüketmeliyiz?
« : 09 Eylül 2013, 12:35:11 »


FAZLA TUZ TÜKETİMİ SAĞLIĞA ZARARLI!

'Avrupa'nın en çok tuz tüketen ülkesinin Türkiye olduğunu biliyor muydunuz?

Su ve tuz, vücudun en önemli yaşamsal fonksiyonlarını düzenler.
Tuzun en önemli görevi, vücut sıvılarını dengelemesidir; kas ve sinirlerin çalışması için de gereklidir.

Ancak günlük 4-6 gramın üzerinde tuz tüketimi, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar, böbrek hastalıkları gibi pek çok rahatsızlığa neden olabilir.'

Ne kadar tuz tüketmeliyiz?

Su ve tuz, vücudun en önemli yaşamsal fonksiyonlarını düzenler. Tuzun en önemli görevi, vücut sıvılarını dengelemesidir; kas ve sinirlerin çalışması için de gereklidir.

Gerekli miktarda su aldığınız durumda bile, tuz eksikliğinden dolayı vücudunuzdaki su miktarı tehlikeli bir şekilde normalin altına inebilir. Bunun nedeni tuzun içeriğindeki sodyumdur. Dolayısıyla tuz ihtiyacımızdan ziyade, sodyum ihtiyacımızdan bahsetmek daha doğru olacaktır.

Erişkin bir insanın vücut dengelerini koruyabilmesi için ihtiyacı olan günlük sodyum miktarı 1,5-2,5 gramdır. Bu miktar 4-6 gram sofra tuzuyla karşılanır. Sodyumu birçok besinden de sağlayabildiğimizi düşünürsek tuzdan almamız gereken günlük sodyum ihtiyacımız yaklaşık bir çay kaşığının ucu kadardır.
Sıcak havalarda tuz ihtiyacımız artar mı?

Aşırı sıcaklarda, ateşli hastalıklarda ter ve idrarla; ishal durumunda da dışkıyla su ve tuz kaybedilir. Normalde kişinin tuz gereksinimi azken, bu durumlarda artar.
Fazla tuz tüketirsek ne olur?

Günlük 4-6 gramın üzerinde tuz tüketimi, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar, böbrek hastalıkları, diyabet ve kanser gibi pek çok rahatsızlığa neden olabilir. Ayrıca fazla tuz tüketimi idrardan kalsiyum ve magnezyum atımını artırır; bu da kemiklerde doku kaybına ve osteoporoza (kemik erimesine) yol açar.

Kaç çeşit tuz vardır? Daha sağlıklı tuz var mıdır?

1. Sofra tuzu: Doğal tuzun işlenerek bazı minerallerinden ayrılmış ve sodyum klorür (NaCl) haline getirilmiş formudur.

2. Kaya tuzu: Yeraltından katı halde elde edilir... Kaya tuzları, deniz tuzlarının aksine kompozisyonlarına giren maddelerin oran ve çeşitlilikleri bakımından daha zengindir. Sofra tuzuna ek olarak farklı mineraller içerir.

3. Deniz-göl tuzu: Denizler, dünyamızın en büyük tuz rezervleridir. Deniz ve tuzlu göl suyunda erimiş olarak bulunan maddeler; sodyum, klor, magnezyum, kalsiyum gibi minerallerdir.

4. Himalaya tuzu: Yaklaşık 250 milyon yıl önce, diğer kaya tuzları gibi, bir denizin kuruması sonucu oluşmuştur. Kaya tuzundan ayıran özelliği, yüksek basınç altında kristalleşmesidir. Yüksek basınçla kristalleşen tuzlar yoğunlaşarak oldukça ince bir yapıya dönüşmüştür. Bu yapısından dolayı, hücre içine rahatça girebilmektedir.

Peki hangi tuzu tüketelim?


Öncelikle, ülkemizde 'kaya tuzu üretiminin' sıhhî koşullarda yapılıp yapılmadığını tam olarak bilemiyoruz. Hijyenik koşullarda üretim yapan firmaların tuzlarını elbette tüketebiliriz.

Gözden kaçmaması gereken diğer önemli gerçek de ülkemizdeki 'iyot' yetersizliği! Türkiye'de rafine tuzlara iyot eklenme zorunluluğu vardır. Ancak fazla iyot kullanmak tiroid hormonlarının aşırı çalışmasına neden olur.

Bu nedenle önerim şu: Bir paket iyotsuz, o bitince bir paket iyotlu tuz kullanın; ve bu sıralamayı bozmadan devam edin; böylece her ikisini de kullanmış olursunuz. Tiroid hastalığı şüpheniz varsa hangi tuzu tüketmeniz gerektiğiyle ilgili uzmanınızdan yardım almalısınız.

Çevrimdışı Elif_dem

  • ***
  • Join Date: Nis 2008
  • Yer: Ankara
  • 206
  • +19/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: Ne kadar tuz tüketmeliyiz?
« Yanıtla #1 : 12 Eylül 2013, 16:58:38 »
bilgi için teşekkürler  aarroo