Basit Arama
Google'da arama yapmak için, sadece tanımlayıcı birkaç kelime yazıp 'enter' tusuna basarak (veya Google'da Ara butonuna tıklayarak) muhtemel sonuçların listesini alabilirsiniz.
Google arama yaptığınız konu ile ilgili ve önemli olan sayfaları bulmak için ileri bir metin eşleştirme yolu izler. Örneğin, Google bir sayfayı incelediği zaman, bu sayfadan bağlantı alan diğer sayfaların da konu ile ilgili içeriğini inceler. Buna ek olarak, Google aradığınız terimlerin sayfa içinde biribirlerine daha yakın olduğu sayfaları tercih edecektir.
Otomatik "ve/and" Aramaları
Google size yalnızca aradığınız terimlerin tümünü içeren sayfaları getirir. Terimlerin arasına "and"/("ve") eklemenize gerek yoktur. Bir aramayı daraltmak için daha çok terim eklemeniz yeterlidir.
Durdurma Kelimeleri
Google stop sözcükleri olarak bilinen protokol ve sonek tipindeki kelime ve karakterleri ihmal eder.Google "http" ve ".com," gibi terimleri yalnız bir harf veya rakamın girilmesine benzer bir şekilde ihmal eder;çünkü bu terimler aramaya nadiren yardımcı olur,ve aramanın hızını ciddi ölçüde azaltır.
Aramanızdaki stop sözcüklerinin içerilmesi için "+" işaretini kullanınız."+" işaretinden önce bir boşluk bıraktığınızdan emin olunuz.[Ayrıca "+" işaretini deyim gibi grup sözcük aramalarında da kullanabilirsiniz.]
Arama terimlerinizi içerikte görün
Her Google arama sonucu aradığınız terimin web sayfasında nasil kullanıldığına dair bir ya da daha çok alıntı içermektedir.
Soyağacı
En kesin cevapları sağlamak için, Google "soy araştırması" yapmaz ya da "wildcard" desteklemez. Bir başka deyişle, Google tam olarak arama kutusuna girmiş oldugunuz kelimeleri arar. "googl" veya "google*" şeklindeki aramalar "googler" ya da "googlin" aramalarını yapmayacaktır. Emin değilseniz, "havayolu" ve "havayolları" şeklinde deneyebilirsiniz.
Büyük-küçük harf ya da vurgu sorun yaratır mı?
Google aramaları büyük-küçük harfe duyarlı değildir. Bütün harfler, nasıl yazmış olursanız olun, küçük harfler olarak anlaşılacaktır. Örneğin, "google", "GOOGLE" ve "GoOgLe" şeklindeki aramaların hepsi aynı sonucu verecektir.
Google aramaları ayrıca öntanımlı olarak vurgulara ve diyakritik işaretlere duyarlı degildir. Yani, [Muenchen] ve [München] aynı sayfaları bulacaktir. Bu gibi iki kelimeyi ayırmak isterseniz, [+Muenchen] ve [+München] gibi bir + işareti kullanın.
A. Gelişmiş Arama
Eğer gerekliyse aramanızı sınırlandırmaya olanak tanıyan sayfaya linkler.
B. Tercihler
Arama tercihlerinizi ayarlamaya olanak sağlayan o sayfaya linkler, her sayfadaki sonuçların varsayılan numarasını, arayüz dilini ve sonuçların bizi güvenli arama filtresini kullanıp kullanmadğını görünülmesini içerir.
C. Language Tools
Tools for setting language preferences for pages to be searched, interface language and translation of results.
D. Arama İpuçları
Daha etkin arama yapabilmeniz için sizi bilgiye bağlayarak yardımcı olur. Size Google'ın diğer arama motorlarından ne farkı olduğunu anlatır--en küçük özelliğinden en geniş arama yeteneklerine kadar.
E. Arama Alanı
Google'da sorgulamak için sadece birkaç tanımlayıcı anahtar kelime giriniz. Konuyla ilgili sonuçlarınızın listelenmesi için Enter yada Google'un Google Arama düğmesine basınız.
F. Google Arama Düğmesi
Başka bir arama sorgusu için bu düğmeye tıklayınız. Sorguyu göndermek için 'enter' tuşuna da basabilirsiniz.
G. Tabs
Click the tab for the kind of search you want to conduct. Choose from a full web search, images only, Google Groups (Usenet discussion archive) or the Google Directory (the web organized into browsable categories).
H. İstatistikler Çubuğu
Bu satır aramanızı açıklar ve geri döndürülen sonuçların sayısını belirtmekle beraber sonucun döndürülmesi için geçen zamanı da gösterilir.
I. Kategoriler
Eğer arama terimleriniz web dizininde de görünüyorsa, önerilen bu kategoriler sorgunuzla ilgili daha fazla bilgi bulmanız için size yardımı olabilir. Diğer linklere gözatmanız için üzerlerine tıklayınız
J. Sayfa Başlığı
Sonucun ilk satırı, bulunan web sayfasının başlığıdır. Bazen burada başlık yerine bir URL gözükebilir bu da sitenin başlığı olmadığı veya Google'ın sitenin içeriğini tamamen indexlediğini gösterir. Bu bulunanın iyi bir durumda olduğundan eminiz çünkü bizim listelediğimiz diğer sayfalar da bu sayfaya link vermekteler. Bu linkler sizin arama teriminizde içerdiklerinize uyuyorsa, bu sayfayı tamamen indexlememiş olsak bile sonuç olarak döndürebiliriz.
K. Aşağıdaki Başlığın Metni
Bu metin, arama terimlerinizin koyu olarak gösterildiği sonuç sayfasından bir alıntıdır. Bu alıntı, sonuç sayfasına tıklamadan önce, arama terimlerinizin hangi parçalarının içerikte geçtiğini görebilmenize yarar.
L. Açıklama
Eğer arama sorgunuz web dizininde listeleniyorsa, açıklama, açık dizin içinde ve yaratıcısı gösterilereke gösterilir.
M. Kategori
Eğer arama sorgunuzu içeren bir site web dizininde bulunursa, onun içinde bulunduğu kategori açıklamasının hemen altında gösterilir.
N. Sonucun URL'si
Bu, döndürülen sonucun web adresidir.
O. Boyut
Bu sayı, bulunan web sayfasının metin kısmının büyüklüğüdür. Henüz indexlemediğimiz sayfalar için ihmal edilebilir.
P.
Cache'lenmiş
Cache'lenmiş linkine tıklamak, sitenin bizim listelediğimiz zamanki içeriğini görmenizi sağlar. Herhangi bir sebepten dolayı link sizi ilgili siteye bağlayamıyorsa bile, cache'lenmiş linkini kullanarak buradaki ihtiyacınız olan bilgilere halen ulaşabilirsiniz. Arama terimleriniz cahce'lenmiş versiyonda işaretlidir.
Q.
Benzer Sayfalar
Kısmi bir sonuç için Benzer Sayfalar linkine tıkladığınızda, Google otomatik olarak bu sonuçla ilgili web sayfalarını bulmak için araştırma yapar.
R. Kesin Sonuç
Google aynı web sitesinden birden çok sonuç bulduğu zamanlarda, göreceli olarak en ilgili olanını ilk olarak listeler, diğer ilgili başlıkları ise bu başlığın altına girintili olarak yazar