Son zamanlarda tüm seminerlerde konferanslarda sürekli QR kod ile ilgili birşeyler duymaya başladık. Günümüzde dijital kameralı mobil telefonlarının etkisiyle QR Kodu kullanımı yaygınlaşmaya başladı.Tüm işlemlerde hayatımızın içine entegre olması konusunda ciddi hareketlenme var.
QR Kod (Quick Response Kod), Japonya'da Denso Wave tarafından geliştirilen yeni nesil bir 2 boyutlu barkoddur. QR kod içeriği bir metin, web sitesi adresi, video link dahil herhangi bir veri olabilir. QR Kod okuyucu bir yazılım vasıtasıyla bir cep telefonu rahatlıkla QR Kod okuyabilir ve ilgili ürün veya servis sayfasını açabilir.
QR Kod, geleneksel barkod türlerine göre birçok avantaja sahiptir:
- QR Kod, Japon Kanji dahil olmak üzere herhangi bir dilde çok daha fazla miktarda harf ve sayı barındıma kapasitesine sahiptir.
- Küçük çıktı boyutu: QR Kod boyutu geleneksel barkodların 1/10'u kadar küçük olabilir.
- Her yönden okunabilir: Her yönden tarama özelliği, QR Kod'un daha hızlı okunabilmesini sağlar.
- QR Kod hata düzeltme özelliği: QR Kod, üzerinde %30'a kadar herhangi bir kirlenme ya da hasar olması durumunda dahi okunabilir.
QR Kodu adını İngilizce Çabuk Tepki (Quick Response) kelimelerinin baş harflerinden alır. Mobil cihazların kameralarından okutulabilen özel matriks barkod (veya iki boyutlu barkod) türüdür. 1994 yılında geliştiren Japon Denso firmasına patentlidir.
Kod genellikle kare beyaz fon üzerinde siyah motiflerden oluşur. Otomotiv sanayiinde kullanılması amacıyla geliştirilmiştir. Kaydedilen görsel çözümlenerek, içeriği tipine göre, kullanıcıyı internet adresine, e-posta adresine, telefon numarasına, iletişim bilgilerine, SMS veya MMS’ye veya coğrafi konum bilgisine yönlendirebilir. Piyasada birçok QR Kodu oluşturucusu ve okuyucusu vardır.
QR kod içerisinde bulundurulabilecek veri kapasitesi :
Nümerik en fazla 7.089 karakter,
Alfanümerik en fazla 4.291 karakter,
İkilik sistem (8 Bit) olarak en fazla 2.953 Byte,
Kanji/Kana olarak en fazla 1.817 karakter olabilir.
Bir çok farklı alanlarda kullanılan QR Code (quick response) ile tıklama zahmetinden kurtuyorsunuz. Örneğin Android işletim sistemli telefonunuzdan QR Code ile tanımlanmış resim üzerine telefonunuzun ekranını tutarak okutma işlemi yaptığınızda QR Code ile tanımlanan ilgili adres veya bilgilere direk olarak giriş yapabilmektesiniz.
Qr kod nedir? sorusuna şu şekilde bir örnek verebiliriz ; süpermarketlerde alış veriş yaptığınızda kasiyerin ürünleri barkot okuyucusuna okutarak fiyatlarını otomatik olarak hesaplaması gibi bişey diyebiliriz.
Genellikle büyük markalar tarafından kullanılan QR Code ilerleyen zamanlarda herkezin kullanacağı bir uygulama haline geleceği kesin.
QR Code nasıl oluşturulur?
İlgili sayfamıza bakınız
You are not allowed to view links.
Register or
Login