Kayaç Nedir?
Üzerinde yaşadığımız yerkabuğunun ana maddesini oluşturan,bir ya da birden fazla mineralin bir araya gelmesiyle oluşmuş mineral topluluğuna kayaç denir.
Minarel Nedir?
Mineral, belirli bir kimyasal yapıya sahip olan kristalli yapıda, doğal (insanlar tarafından yapılmamış) katı ve organik olmayan maddedir.
Yer kabuğunu inceleyen bilim insanları yani jeologlar kayaçları fiziksel, kimyasal ve mineral özelliklerine göre üç farklı şekilde gruplandırmışlardır.
a. Magmatik ( Püskürük ) Kayaçlar
Magmatik kayaç, yerin derinliklerinde bulunan çeşitli elementlerce zengin eriyik olan magmanın, derinlerde ya da yüzeyde katılaşması sonucu oluşur. Magmatik kayaçlar erimiş magmanın katılaşmasıyla oluştuklarından genelde çok serttirler. Granit, andezit, sünger taşı ve bazalt magmatik kayaçlara verilebilecek en iyi örneklerdir.
b. Tortul Kayaçlar
Yeryüzünde, suyun ve rüzgarın etkisiyle kayaçlar aşınır ve küçük kayaç parçacıkları halinde dökülür. Bu küçük parçacıklar deniz yada akarsu kenarlarına taşınarak buralarda birikir.Kayaçların üst üste binmesiyle oluşan bu çökelmeler zaman içinde üst üste tabakalar oluşturur.Böylece en altta kalan tabakalar sıkışarak tortul kayaçları oluşturur.
c. Başkalaşım Kayaçları
Başkalaşım kayaçları tortul yada magmatik kayaçların yüksek sıcaklık, basınç ve kimyasal yönden aktif bazı sıvıların etkisiyle değişikliğe uğramasıyla oluşur. Değişikliğe uğramış bu kayaçların kimyasal yapısı ve dokusu da değişmiştir. Başkalaşım kayaçlarına en güzel örnek bina ve heykel yapımında kullanılan mermerdir. Ayrıca gnays ve kuvarsitte verilebilir.