Alm. Aussen handelsgleichgewicht (n), Fr. Equilibre (m) du commerce (m) extérieur, İng. Foreign trade balance.
Bir ülkenin mal, ithalat ve ihracatının gerektirdiği döviz giriş ve çıkışlarının meydana getirdiği denge.
Dış ticaret dengesi, bir ülkenin mal alım-satımlarının dengesidir.
İhracat miktarı, yurtdışına satılan malların değerleri toplamına eşitken; ithalat miktarıysa yurtdışından ülkeye giren malların değerleri toplamına eşittir. Buna göre dış ticaret dengesi ihracat ile ithalat arasındaki ilişkiyi açıklar.
Ülke ihracatı, ithalatından büyükse net ihracat 0'dan büyük olur. Bu durumda, ülkenin dış ticaret fazlası vardır. Aksine, ülke ihracatı, ithalatından küçükse net ihracat 0'dan küçük olur. Bu durumdaysa ülkenin dış ticaret açığı vardır. Ülkenin ihracat ve ithalat değerlerinin birbirine eşit olması durumundaysa net ihracat 0'a eşittir ve dış ticaret dengesi 0'dır. Ülke dış ticareti dengededir.
Mal ihracatı ile ithalatı arasındaki farka dış ticaret dengesi veya kısaca ticaret dengesi denir. Bu fark negatif bir değer ise ticaret açığı, pozitif bir değer ise ticaret fazlası söz konusudur.
Dış ticaret dengesi, câri işlemler ve sermâye hareketleri olarak ikiye ayrılabilecek dış ödemeler dengesinin câri işlemler bilânçosunun bir parçasıdır.
Bir ülkenin dış ticâret dengesi, mal ithâlâtının gerektirdiği dövizin mal ihrâcâtının getirdiği döviz gelirlerinden fazla olması hâlinde açık verir. Buna dış ticâret açığı denir. Bu açığın, câri işlemlerin diğer bölümünü teşkil eden hizmet (görünmeyen kalemler) bilânçosu fazlalığı ile bu da yetmiyorsa sermâye hareketleriyle kapatılması gerekir.
Türkiye hâli hazır durumda, dış ticâret dengesi açık veren bir ülke olup; bu açık, görünmeyen kalemler içinde yer alan işçi dövizleri, turizm gelirleri ve sermaye hareketleri içinde yer alan dış kredilerle kapatılmaktadır.
Ticari denge ihracat ve ithalat aktivitesinin etrafını kuşatır, Panama Kanalı' ını boydan boya geçen geminin çalışmasına benzer.