Bademcik iltihabı (bademcik şişmesi) nasıl olur?Tonsilit de denilen bademcik iltihabı, bademciklerde mikropların birikmesi sonucu olur. Bademcik iltihabı genelde kızarıklık şeklinde kendini gösterir. Ancak daha kötü durumlarda bademciklerin üzeri sarımtırak beyaz veya yeşile çalan bir renk alabilir. Bu iltihaplanma olayı tekrarladığı sürece bademciklerin boyutu büyür ve yutkunma gibi sorunlara yol açar. Bazen bademciklerin üzeri gözenekleşir ve noktalar tarzında yaygın iltihaplanma görülebilir. Bütün bunlar bademcik iltihaplanmasının derecelerini gösteren bulgulardır.
Belirtiler- Boğaz ağrısı,
- Yutma güçlüğü,
- Yutma sırasında takılma hissi,
- Ateş,
- Halsizlik,
- Ağızda kötü koku,
- Boyun bezelerinde şişme,
- Ses tonundaki değişiklikler gibi yakınmalar bademcik iltihabını düşündürmelidir.
TeşhisBademcikler lenf düğümcükleridir. Ağrınızın gerisinde her iki yanda birer tanedir. Diğer görevlerinin yanında ağıza giren zararlı mikroorganizmaları filtre etmek de vardır. Fakat çok fazla bakteri girince direnemezler, iltihaplanır ve şişerler. Buna bademcik iltihabı (tonsilit) denir. Özellikle çocuklar arasında çok yaygındır.
Tonsilit, bademcik iltihabı olarak da bilinen ve bademciklerle alakalı bir hastalıktır. Boğazın hemen arkasında bulunan tonsil adı verilen bademciklerin üzerinde oluşan hastalıkta bademcikler üzerinde oluşan değişimleri şöyle sıralamak mümkündür.
1-Bademciklerin büyümesi
2- Bademciklerin kızarması
3- Üzerlerinde sarı ya da beyaz iltihap birikmesi.
Bu üç durumdan herhangi birisi mevcutsa tonsilit olduğunuza işarettir.
Tonsilit belirtileri gribinkilere benzer. Ilk belirti yutmayı zorlaştıran boğaz ağrısıdır. Bademcikler görülür şekilde kırmızılaşır ve şişer. Iltihaplanmış bademciklerin üzerinde nokta şeklinde iltihap alanları da görülebilir. Bölgesel lenf düğümleri (çenealtı ve boyundakiler gibi) büyüyüp hassaslaşabilir.
Eğer belirtiler 48 saatten uzun sürerse ya da sizin veya çocuğunuzun geçmişinde tekrarlayan tonsillit öyküsü varsa doktorunuza başvurun; boğazınızı muayene ettikten sonra hastalık etkeninin beta streptokok bakterisi olup olmadığını anlamak için kültür örneği alacaktır.
Tonsillit günümüzde oldukça yaygındır.
Tedavi edilmezse bademciklerin çevresinde abse oluşumuna yol açabileceği için, tonsillit mutlaka tedavi edilmelidir.
TedaviKendinizde veya çocuğunuzda bademcik iltihabı belirtileri görürseniz, bol bol dinlenin, yumuşak yiyecekler yiyin ve bOğazınızı rahatlatacak sulu gıdalar alın. Ilık tuzlu suyla gargara yapmak ağrıyı azaltır. Aspirin veya benzeri ilaçlar (acetaminopen gibi), yardımcı olabilir.
İlaçlarBademcik iltihabında antibiyotik kullanmak gerekli midir?Evet, kesinlikle gerekir. Son yıllarda gelişen tedavi yolları sayesinde bademcik iltihabı önemli şikâyet olmaktan çıkmıştır. Bademcik iltihabını ne tür bir etkenin yaptığının araştırılması için boğazdan alınan doku kültüre alınır ve mikrobun türü belirlenir daha sonra bu türe uygun bir antibiyotik hastaya tavsiye edilir. Burada dikkatli olmanız gereken şey rastgele antibiyotik almamanızdır.
Bir bakteri enfeksiyonu söz konusu olursa doktorunuz ağızdan antibiyotik alınmasını tavsiye edebilir (10 gün kadar). Belirtiler birkaç günde geçer. Streptokok bakterilerinin bazı türleri nefrit (böbrek iltihabı) veya romatizma da yapabilir. Bunun için antibiyotik tedavisine gerekli süre devam edilmelidir.
Eğer tonsilit, akut değilse, kesin olarak penisilin veya başka bir antibiyotik yardımıyla yok edilebilir.
Bunun haricinde, eğer virüsten kaynaklanan bir akut Tonsilit ise, hastalığın atlatılması için özenli bir bakım şarttır.
Eğer kronik rahatsızlık varsa tonsilektomi(tonsilit ameliyatı)yapılır.
Tonsillit tedavisi gören hastaların, akşam yemekleri biraz öne çekilir, diyelim saat 19:00 da yenen yemek saat 16:00 çekilir. Ve akşam yatmadan önce acıkmış olan hastaya en az 2 bardak süt ile öz buğday ununda imal edilen ekmek yedirilir.
İştahına göre süt oranını arttırabilir.Süt ile hastanın bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi hedeflenerek, tedavinin hızlandırılması sağlanır
Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..