Satrançta Açık Açılışlar

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı busegül

  • *******
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Adana
  • 20005
  • +360/-0
  • Cinsiyet: Bayan
  • Allah birdir ve Muhammed (s.a.v.) onun elçisidir.
    • Uyanan Gençlik
Satrançta Açık Açılışlar
« : 02 Kasım 2012, 20:56:57 »
1.e4



Satrançta "Açık Açılışlar" ifadesi açık hatların ve çaprazların olduğu konumlar için kullanılır. Genelde merkezde en az bir piyonun değişilmesi konumu "Açık Açılışlar" sınıflandırmasına dahil eder. 16 20 yılında ünlü İtalyan Usta Greko tarafından oynanan bu oyunda beyazlar ilk hamlesinde şahın önündeki piyonu iki sürerek hem merkeze piyon getiriyor, hem de filin ve vezirin yolunu açıyor. 1.e4 ile başlayan açılışlar genelde açık konumlara götürür ve satrancını geliştirmekte olanlara muhakkak bu hamleyi oynamalarını tavsiye ederiz. NN ifadesi latince Nescio Nomen demektir ve rakibin bilinmediği anlamına gelir. Eski tarihlerde ustaların önemlice geliri satranç oynadıkları zengin amatörlerden gelirdi. Bu sebeple bir anlamda müşterilerini küçük düşürmemek için NN kısaltması kullanılmıştır. Bazen de oyun tanındık bir oyuncuya karşı olabilir ama oyunun kısalığı rakibi küçük düşürücü olabileceği için yine nezaket icabı isim yayınlanmayabilir. Şimdi inceleyeceğimiz oyunun kısalığına bakarak rakibin "müşteri" sınıfına girdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

1...e5

Siyahın cevabı da benzer; merkeze piyon getiriyor ve veziri ile filinin yolunu açıyor.

2.Af3

Mantıklı bir gelişim hamlesi ve e5 piyonunu tehdit ediyor. Bu atın çıkabileceği en mantıklı kare. Eski Dünya Şampiyonu Alman Emanuel Lasker önce atları, sonra filleri çıkmayı tavsiye etmiştir. Atlar kısa menzilli oldukları için nereden çıkacakları (genelde f3, c3, f6 ve c6) aşağı yukarı bellidir. Filler ise uzun menzilleriyle oyunun gelişimine göre konumlarını belirlerler.

2...Af6



Siyah Rus veya Petroff Savunması olarak bilinen sisteme giriyor. Bu hamle ile Siyah e5 piyonunu korumak yerine e4 piyonuna karşı saldırı düzenliyor. 2...Ac6 daha sonra detaylı inceleyeceğimiz gibi en mantıklı hamledir.

3.Axe5

Beyaz tehdidini gerçekleştiriyor. 3.Ac3 sakin devam yoluydu.

3...Axe4

?! "?!" işareti şüpheli hamle anlamına gelir. Bu hamle ile siyah kendini açıkça tehlikeye atıyor. Normali 3...d6 4.Af3 ile rakip atı kovalamak sonrasında 4...Axe4 ile piyonu geri almaktı. Günümüzde Rus Savunması eski dünya şampiyonu Vladimir Kramnik tarafından başarıyla oynanmaktadır. Üst düzeyde siyahlarla beraberlik yapabilmek amacıyla oynanır.

4.Ve2 Af6??

Ve felaket geliyor "??" işareti tabii kii çok kötü hamle demek. Şimdi beyaz oynar kazanır. Bakalım cevabı bulabilecek misiniz?

5.Ac6+



Siyah terk eder. Beyaz at ile açarak vezir ile şah çekiyor ve aynı zamanda at ile de siyah veziri tehdit ediyor. Siyah 5...Ve7 oynasa da yine 6.Axe7 hamlesi gelir. Unutmayın satrançta açarak şah çekişlere çok dikkat etmelisiniz. Hele açarak çifte şahlar daha da ölümcül sonuçlar doğurabilir!