A) I. Abdülhamit
B) IV. Murat
C) II. Mahmut
D) Abdülmecit
CEVAP: Abdülmecit
ABDÜLMECİT'İN YAPTIĞI YENİLİKLER ( 2 Temmuz 1839- 26 Haziran 1861 )
Hukuk Alanındaki Islahatlar
►Meclis-i Al-i Tanzimat (Adli ve mali işlere bakan Yüksek Düzenleme Meclisi) kurularak, ıslahatları düzenleme ve kanun yapma yetkisi bu kurula verilmiştir.
► Arazi Kanunnamesi çıkartılmıştır.
► Merkezi yönetimi güçlendirmek için valilerin yetkileri azaltılmıştır.
►Devlet kanunlarının yayınlandığı Düstûr Dergisi çıkarılmaya başlanmıştır.
Yönetim Alanındaki Islahatlar
►İl Genel Meclisi kurularak, halkın yerel yönetimlere katılması sağlanmıştır
►Posta Nezareti kurulmuştur.
►Meclis-i Maarif-i Umumiye kurulmuştur. (Eğitim - öğretim Bakanlığı)
►Jandarma Teşkilatı kurulmuştur. (Umur-u Zaptiye)
►ilk telgraf hatları kurulmuştur. (İstanbul - Edirne)
Maliye Alanındaki Islahatlar
►iltizam Sistemi kaldırılarak gelire göre vergi alınmaya başlanmıştır. Vergilerin toplanması vergi memurlarına bırakılmıştır,
►ilk Osmanlı Bankası olan Bank-ı Dersaadet kurulmuştur. Yabancı devlet destekli (ingiltere) ilk Osmanlı bankası Bank-ı Şahane-i Osmaniye kurulmuştur.
►ilk kâğıt para Kaime-i Nakdiye basılmıştır.
Eğitim ve Kültür Alanındaki Islahatlar
►Yabancı paraların ülkede kullanılması yasaklanmıştır,
►ilk demiryolu hatları yapılmıştır. (İzmir-Aydın, istanbul - İzmit)
►ilk deniz yolu işletmesi (Şirket-i Hayriye) kurulmuştur.
►Erkek öğretmen okulu olan Dar'ül Muallim açılmıştır,
►ilk Osmanlı üniversitesi Dar'ül Fünun açılmıştır.
►Kaymakam ve okul müdürü gibi yönetici yetiştirmek için Mülkiye Mektebi açılmıştır.
►Kız rüştiyeleri açılmıştır.
►Tercüman-ı Ahval, Tasvir-i Efkâr, Ceride-i Havadis gibi ilk özel gazeteler çıkarılmaya başlanmıştır.
►Dolmabahçe Sarayı, Beykoz, Küçüksu, Ihlamur, Yıldız Kasrı gibi birçok köşk yapılmıştır.
Not:
Abdülmecit, Kırım Savaşı sırasında ilk kez dışarıdan borç almak zorunda kalmıştı (24 Ağustos 1854). Bunu ikinci (1855), üçüncü (1858), dördüncü (1860), borçlanmaları izledi. Beyoğlu sarraflarından alınan borçlar da 80 milyon altın lirayı aştı. Bunlar için rehin verilen mücevherlerle borç senetlerinin bir bölümü yabancı tüccar ve bankerlerin eline geçti. Durumu sert biçimde eleştiren sadrazam Mehmet Emin Âli Paşa azledildi (18 Ekim 1859).
İngiltere, Fransa, Avusturya, Prusya ve Rusya Bab-ı Âli'ye bir nota vererek, Islahat Fermanı'nda sözkonusu edilen ıslahatların gerçekleştirilmesini istediler (Ekim 1859). Bunların sağlanması için ayrı ayrı müdahalede bulunacaklarını da belirttiler.