Hücrenin temel kısımları

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Uyanan Gençlik

  • ******
  • Join Date: Kas 2010
  • Yer: HATAY
  • 7462
  • +547/-0
  • Cinsiyet: Bay
Hücrenin temel kısımları
« : 22 Ağustos 2012, 12:16:20 »
Hücre zarı, sitoplazma ve çekirdektir. Çekirdek içerisinde kalıtsal özellikleri taşıyan yapıların vardır.



Bilinen en küçük hücre, bakteridir.
En büyük hücreye deve kuşu yumurtasının sarısı, en uzun hücreye de yaklaşık 1 m uzunluğunda olan sinir hücreleri örnek olarak verilebilir. 

Bazı ilkel hücrelerde ise çekirdek yoktur, kalıtsal özellikleri taşıyan yapıların sitoplazmada dağınık olarak bu ilkel canlılarda bulunur. Hücre organellerinden  mitokondri, kloroplast ve kofulun sadece görevlerini bilmeniz yeterlidir.

 

Ek Bilgi :

 Hücreler gelişmişlik düzeyine göre ikiye ayrılır:

1-Prokaryot Hücreler:
Bu hücrelerin zarlı organelleri ve belirgin bir zarla çevrili çekirdeği yoktur. Yalnızca hücre zarı, sitoplazma ve zarsız organel olan ribozom taşırlar. Kalıtım maddeleri (DNA) sitoplazmada bulunur. Örneğin bakteri, mavi- yeşil alg prokaryot hücrelidir.

2- Ökaryot Hücreler:
Bu tip hücrelerin zarla çevrili çekirdeği, zarla çevrili organelleri, hücre zarı ve sitoplazması vardır. Örneğin protistler, mantarlar, hayvanlar, bitkiler ökaryot hücrelidir.

Ökaryot bir hücre dıştan içe doğru üç kısımdan oluşur:

I- Hücre zarı II- Sitoplazma III- Çekirdek
 
 
Öğretmeniniz ile birlikte bir kuru tüm soğanı ve 4 e bölünmüş halini çizdireceksiniz. Etli yapraklarını ayırttırıp bir zar çıkarıp büyüteçle inceleyip gördüklerinizi yine çizdireceksiniz. (ressam olamamak elde değil ) Size  şu soruyu öğretmeninizin sorması lazım. "Sizce daha küçük parçalar var mı? Ne görmeyi umuyorsunuz?” bu sorunun cevabı konusundaki düşüncenizi size çizdirecek iyi bir tahminde bulunun ama ünitenin ismi size rehberlik edecektir :)
 

Bilgi:İncelenmesi en kolay hücrelerden biri soğan zarı hücresidir.



Çünkü, soğan zarı saydam ve hücreleri büyüktür. Üzerine iyot çözeltisi damlatılan soğan zarı, basit bir mikroskop yardımıyla incelendiğinde hücrenin temel kısımları görülebilir. İyot çözeltisi, hücrenin kısımlarını boyayarak belirginleşmesini sağlar.

Bir soğan hücresini mikroskopta aşağıdaki şekilde inceleyeceksiniz;

Sonra çıkardıkları soğan zarını üç parçaya ayırıp, her birini ayrı lam üzerine koyup, damlalık yardımıyla 1. lama bir damla su, 2. lama 1 damla siyah mürekkep, 3. lama 1 damla yeşil  gıda boyası veya metilen mavisi damlatarak üzerlerini lamel ile kapatacaksınız ve hazırladığınız preparatı mikroskopta inceleyeceksiniz..

Bu deney sonucunda öğretmen
“Sizce tüm canlıların yapısı gördüğünüz şekilde midir?”

sorusunu sorarak bir tartışma başlatacak.

Dikkat:

*Tabloya gözlemlerinizi doğru yazınız.

*Öğretmenizin sorduğu soruların cevabı hakkında mutlaka fikir yürütün ve bunu paylaşın.

*Mikroskopta  bir cismin nasıl incelendiğine dikkat edin  icox