~~Niyet Amelden Üstündür~~
Hayber savasi sirasinda islam ordusu ile Hayber Kalesi´ndeki yahudiler arasinda mücadelenin iyiden iyiye kizistigi bir andir.
Hayberli yahudilerden birisinin yaninda cobanlik yapan bir zenci,savasin zorlu anlarindan birinde Rasul-i Ekrem (a.s.)ile karsilasir ve "bana islam´i anlatirmisiniz?"der.
Efendimiz ilk akla gelecegi üzere "Simdi sirasi mi?,git uygun bir zamanda gel!"tarzinda bir cevap vermez,oturur ve o zenci cobana islam´i anlatir.Yüregine sicacik birseyler aktigini hisseden coban,o anda Kelime-i sehadet getirerek müslüman olur.Savas bütün siddetiyle devam etmek tedir,ve coban henüz kavustugu imanin heyecaniyla birseyler yapmak istemektedir."Ey Allah´in Rasulü"der.Ben su koyunlarin Hayberli sahibinin yaninda calisan bir isciyim.Bu koyunlar bana emanet.Simdi bunlari ne yapsam?
Müslüman askerlerin günlerdir bir sey yemeden carpistigi bir savasta olmalarina ragmen Efendimiz söyle buyurur
"islam emaneti ihanet etmemeyi emreder .Sürünün basina
dön,koyunlarin yüzlerine hafifce vurarak onlari kaleye dogru yolla.Yüce Allah seni istegine kavusturacaktir".
Sürüyü kaleye sokan coban,vakit kaybetmeden mücahitlerin arasina kosar ve savasa atilir,cok gecmeden yahudilerin attigi bir tasla sehit olur.Savas bittikten sonra,diger sehitlerle birlikten zenci cobanin cansiz bedenini de getirip sirt üstü yatirirlar.Efendimiz(a.s.)sehid de bakar ve hemen yüzünü cevirir.Yaninda bulunanlar nicin böyle yaptigini sorduklarinda der ki..
"Su anda o nun yaninda hurilerden iki zevcesi var ve yüzünden topraklari siliyorlar."Birkac saat icinde basina cennet kusu konan bu coban zenci coban, müslüman olduktan sonra bir namaz vakti bile dolmadan sehitlik payesini elde etmis ve cennete ucmustur
Şimdi bu hikayede cenneti hak eden cobanın Kur'an ışıgında gercekleşen olayına bakalım....
Sadece niyeti (Allah'a ulaşmayı dilemesi) sayedinde cobanın cenneti hak etmesinin nedeni, ölmeden az önce Peygamber efendimizin tebligsini dinleyip, Allah'ın emri olan Allah'a ulaşmayı dilemesindendir... Ruhunu ölmeden evvel Allah'a ulaştırmayı dilemiştir...
İlk başta butun insanlar husranda ve dalalette dogarlar...ama daha sonra ruhlarını Allah'a ulaştırmayı dileyerek takva sahibi olurlar ve amenu olurlar....