Türkiye'de Turizm Konu Özeti

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı D®agon

  • Ezberletmez Öğretir
  • *******
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Ankara
  • 11656
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Hocam
Türkiye'de Turizm Konu Özeti
« : 07 Aralık 2011, 20:14:34 »
TÜRKİYE'DE TURİZM

Lâtincede gezmek, dolaşmak anlamındaki "tur-nare" sözcüğünden gelen turizm, boş zamanları geçirmek ya da rekreasyon (dinlenme) amacıyla seyahat edenlerin yolculukları ve geçici süreyle konaklamaları sonucu ortaya çıkan olaylar ve ilişkilerin bütünüdür.

"Turizm Coğrafyası" da söz konusu olay ve ilişkilerin mekansal açıklanması ile ilgilenen bilim dalıdır.

Türkiye'de uygun iklimin olması, doğal ve tarihi zenginliklerin varlığı, yeterli turistik tesis ve alt yapı sorunlarının çözülmüş olması, folklorik zenginlik, çevre temizliğine verilen önem, uluslar arası ticaretin gelişmiş olması, basın ve televizyon yoluyla tanıtım, ulaşım koşullarının elverişliliği, sanayinin gelişmesi, gelir düzeyimizin yükselmesi gibi turizmimizi olumlu etkileyen başlıca faktörlerdir.

Turizmin coğrafik anlamda en önemli unsuru "turistik çekicilik"tir.
Bu çekicilikler şöyle sıralanabilir:
İklim, manzara, spor, plaj, kongre, kaplıca ve içmeler, şelâleler, mağaralar, kayak merkezleri, antik kentler, tarihi anıtlar, savaş alanları, etnografik alanlar, yerleşmeler, halk festivalleri ve şenlikler, fuarlar, kültürel geziler, baraj, santral, havalimanı gibi ekonomik yapılar.
İklim özellikleri, deniz ve kıyılar, ormanlar ve millî parklar, dağlar, yaylalar, akarsular, göller gibi hidrolojik unsurlar, özellikle farklı ve ilginç yeryüzü şekilleri ülkemizde sayılabilecek doğal güzelliklerimizdir.

Önemli doğal güzelliklerimiz:

Peri bacaları ve yer altı şehirleri (Ürgüp ve Göreme),
Pamukka-le travertenleri (Denizli),
Damlataş Mağarası (Alanya),
Karain Mağarası (Antalya), Manavgat ve Düden şelaleleri (Antalya),
Nemrut Dağı ve insan-hayvan başı heykelleri (Adıyaman),
Meke tuzlası (Karaman),
Ağrı Dağı (Ağrı),
Doğu Karadeniz yaylaları,
Ölüdeniz Lagünü (Fethiye),
Cennet-Cehen-nem Obrukları (Mersin).

Ülkemiz, 12. bin yıl öncesinden günümüze Hitit, Frig, Pers, Roma, Bizans, Osmanlı İmparatorluğu gibi birçok medeniyeti bünyesinde barındırmıştır. Bunlara ait binlerce kalıntı bulunur ve ülkemiz bu bakımdan çok zengin bir açık hava müzesi görünümündedir. Ayrıca 81 yıllık genç cumhuriyetimizde de birçok yapıt ortaya konmuştur.

Ankara'da Anıtkabir, İstanbul'da Boğaz köprüleri bunların birkaçıdır.

Ülkemizdeki önemli tarihî eserlerimiz:

Dolmabahçe, Topkapı, Beylerbeyi ve Çırağan sarayları, Sultanahmet, Süleymaniye, Ayasofya camileri, tarihî köşkler, hamamlar, korular, hisarlar ve surlar (İstanbul),
Selimiye Camisi (Edirne);
Efes (İzmir),
Milet (Aydın),
Side (Antalya),
Sard (Manisa),
Kar-kamış (Gaziantep) harabeleri;
Mevlâna Müzesi (Konya),
Çifte Minareli Medrese (Erzurum),
Alaca-höyük (Çorum),
Ulu Cami (Bursa),
İshak Paşa Camisi ve Sarayı (Doğubeyazıt, Ağrı).

Cumhuriyetimizin kuruluşundan günümüze ülkemizde turizmin gelişiminde 1957'de kurulan Turizm Bakanlığı, ayrıca Turizm Bankası, İller Bankası, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu gibi kuruluşların büyük katkısı vardır.

1989'da 2,5 milyar ABD doları olan turizm gelirimiz 1993'te 4 milyar ABD dolarına; 2000 yılında ise büyük deprem felâketlerine, ekonomik krizlere ve Ortadoğu'daki savaşlara rağmen 7,6 milyar ABD dolarına yükselmiştir. Ülkemize gelen turistler 1950'de 28 bin kadar olan sayı, 1993'de 6,5 milyona, 2000'de 10,4 milyona ulaşmıştır. Tüm bu sonuçlar, ülkemizdeki turizm çekiciliğinin olumlu gidişinin göstergeleridir.