CEVAP:
KloroplastBitki ve hayvan hücreleri arasında farklılıklar olmasına rağmen tüm hücreler; hücre zarı, stoplazma ve çekirdek olmak üzere 3 temel bölümden oluşur.
1.Hücre Zarı:
Hücreyi dış ortamdan ayırır ve sarar. Hücreye şekil verir ve onu dış etkilerden korur. Üzerinde küçük delikler vardır. Bu delikler hücreye madde giriş çıkışını sağlar. Hücreye gerekli malzemeleri hücre içine alır. Hücre içinde oluşan atık maddeleri dışarı atar. Hücre zarı canlı,ince ve esnektir. Hücre zarı madde alışverişinde seçicilik gösterir. Kendisine gerekli olan maddelerin hücre içine girmesine izin verirken atık maddelerin dışarıya atılmasını sağlar. Zararlı maddelerin hücreye girmesine izin vermez. Bu yapısı ile hücre zarı seçici geçirgen özelliktedir.
2. Stoplazma:
Hücre zarıyla çekirdeğin arasını dolduran yumurta akına benzeyen sıvıdır. Hücre stoplazmasının içinde farklı görevleri olan bölümler vardır. Farklı canlılık olaylarının gerçekleştiği bu bölümlere organel denir. Hücrenin tüm yaşamsal faaliyetleri bu organellerde gerçekleşir. Hücredeki bu organellerin denetiminden düzenli ve uyum içerisinde çalışmasından hücre çekirdeğinin içindeki kalıtsal madde sorumludur. Hücre stoplazmasında bulunan organel ve görevleri şöyledir.
a. Mitekondri:
Hücreler farklı görevlerin yapılması için enerjiye ihtiyaç duyarlar. Hücre için gereken enerji mitekondriler tarafından üretilir. Mitekondriler hücrenin enerji ocaklarıdır.
b. Kloroplast:
Yeşil bitkilerde bulunur. İnsan ve hayvan hücrelerinde bulunmaz. Kloroplast organeli en çok yeşil bitkilerin yapraklarında bulunur. Bitkilerin yeşil renkli olmasını kloroplastların içinde bulunan yeşil renk verici maddeler sağlar. Kloroplastlar bitkilerin güneş ışığını kullanarak besin üretmelerini sağlar.
c. Koful:
Hem bitki hem de hayvan hücrelerinde bulunan bir organeldir. Bitki hücresindeki kofullar büyük ve az sayıdadır. Hayvan hücresindeki kofullar ise küçük ve çok sayıdadır. Genç bitki hücrelerindeki kofullar küçük,yaşlı bitki hücrelerinde ise büyüktür. Kofullar hücrede besin ve atık maddeleri depolamakta görevlidir.
Bitki ve Hayvan Hücreleri Arasındaki Farklar : Bitki Hücresi Hayvan Hücresi1- Hücre zarının dışında hücre duvarı vardır 1- Hücre zarının dışında hücre duvarı yoktur
2- Şekilleri genelde köşelidir. 2- Şekilleri genelde yuvarlaktır.
3- Plastitleri vardır. 3- Plastitleri yoktur.
4- Sentrozom bulunmaz. 4- Sentrozom bulunur.
5- Kofulları büyük ve az sayıdadır. 5- Kofulları küçük ve çok sayıdadır.
6- Genelde lizozom bulunmaz. 6- Genelde lizozom bulunur.
7- Ara lamel ile bölünür 7- Boğumlanarak bölünür
Hayvan hücresinde bulunup bitki hücresinde bulunmayan organeller: Sentrozom ve Lizozom