Cevap: Obduksiyon (otopsi)
Otopsi, ceset üzerinde yapılan tanısal amaçlı bir tıbbi incelemedir.
(Eski grekçe: auto/kendi + psi/görme; kendi gözleriyle görme).
Amaç, ölüm nedeninin saptanması veya hangi organların ölüme yol açan hastalıklardan ne biçimde ve ne kadar etkilendiklerinin saptanması olabilir. Otopsinin bir hasta muayenesinden veya ameliyattan tek farkı ceset üzerinde yapılmasıdır.
Nekropsi ve thanatopsi terimleri eş anlamlı olarak kullanılırlar.
Otopsi İznini Kim Verir, Otopsiyi Kimler Yapar?
Trafik kazası, yaralanma, zehirlenme gibi hukuksal incelemeyi gerektiren durumlarda otopsi isteği, ilgili savcı tarafından yapılır. Bu istek bir emir niteliğindedir; adli otopsi, ceset üzerinde yakınların veya başka herhangi bir makamın izni gerekmeksizin yapılır. Otopsiyi yapmakla görevlendirilen doktorun bu görevi reddetmesi pratik olarak mümkün değildir.
Ölen kişinin yakınlarının otopsi yapılmasına karşı olmaları da böyle otopsileri engellemez. Adli otopsiler; varsa, adli tıp uzmanı ve patolog tarafından birlikte yapılır. Bunların bulunmadığı koşullarda, savcı herhangi bir doktoru otopsi yapmakla görevlendirebilir.
Avrupa Topluluğu için önerilen yaklaşım, adli otopsilerin en az biri adli patoloji konusunda uzman iki hekim tarafından yapılması biçimindedir.