Meslek Tanıtımı: Camcılık
Cam; şişeden pencereye, otomobilden optiğe, bilgisayardan uzay teknolojilerine kadar birçok alanda kullanılan bir maddedir. Çevreye zarar vermemesi, geri dönüşüm yoluyla birçok alanda kullanılabilmesi gibi etmenler de bu maddenin kullanımını arttırmaktadır. Cam sanayisi ülkemiz ihracatında önemli bir yere sahiptir. Ülkemizde cam alanında yapılan ihracat ithalattan fazladır.
Ülkemizdeki cam üreticileri, üretimlerinin dörtte birinden fazlasını ihraç etmektedir. İhracatın çoğu Avrupa ülkelerine gerçekleştirilmektedir. Sektörde dış ticaret yapısının istikrarlı ve sağlam bir görünüm sergilediği söylenebilir.
Cam sektörü başta düz cam ve cam ev eşyası olmak üzere, yurt içi talebin üzerinde bir üretim potansiyeline sahiptir. Bu nedenle ihracat, cam sektörü için hayatî bir öneme sahiptir. Türk cam sanayisi, dünya genelindeki yeniden yapılanma eğilimi ve yoğun rekabete paralel olarak iş gücü verimliliğini arttırmaya yönelik önlemler almaktadır. Sektörde çalışma standartları ve iş gücü maliyeti Türkiye ortalamasının üzerindedir.
Türk cam sanayisi, gerek ülke imalâtında gerek dünya cam sanayisi içinde gelişmiş bir alandır. Ülkemizde camcılık alanı istihdam kapasitesi açısından da önemli bir alandır ve bu alanda nitelikli meslek elemanlarına her zaman ihtiyaç duyulmaktadır. Camcılık üzerine meslekî eğitim almış kişiler yurt dışında da iş bulma imkânına sahiptir.
Camcılık alanında, teknolojik ürünlerin dışında geleneksel yöntemlerle yapılan ürünler de bulunmaktadır. Geleneksel cam ürünleri, üfleme yöntemiyle yapılır. Camda ikincil işlemler denilen cam indirme, vitray gibi süsleme teknikleri de el emeği gerektirir.
El sanatı sayılan bu cam ürünlerinin üretiminde de, nitelikli elemanlara her zaman ihtiyaç vardır.
Camcılık alanının altında; boş boru cam üflemeciliği, el tezyinciliği ve dekorculuğu, lüster ve emaye boyacılığı, yaldızcılık, lüster ve emaye boya fırıncılığı, füzyon cam kesimciliği, füzyon fırıncılığı, vitray cam kesimciliği, harmancılık, kalıpçılık ve çubukçuluk, harman ve tavlama fırıncılığı, dolu boru cam şekillendirmeciliği, kesme dekorculuk, malaturacılık, bizotecilik ve rodajcılık, makine pantografçılığı ve gravürcülüğü, asitlemecilik, kumlamacılık, folyoculuk ve transfercilik meslekleri yer alır.