Açık Kaynak Kodlu İşletim Sistemleri

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ders Hocası

• Hocanın Biri
  • Yer: Hatay
  • 63863
  • +526/-0
    • Arif Arslaner
Açık Kaynak Kodlu İşletim Sistemleri
« : 24 Şubat 2018, 09:29:20 »
Kapalı kodlu, ticari işletim sistemlerinin aksine açık kaynak kodlu yazılımlar herkese açık
olan yazılımlardır. Bu tür işletim sistemlerinin en belirgin özellikleri; kullanıcıya serbest
erişim ile yazılımı değiştirme özgürlüğü sağlaması (hızlı güncellenebilirlik ve yönetilebilirlik
yapısı), ücretsiz olması, farklı sistemlere/bağlamlara uyarlanabilir olması ve yeni
bir yazılım üretme fırsatı yaratması olarak sıralanabilir. Yaygın olarak bilinen açık kaynak
kodlu yazılımlar; GNU, Linux, Open Office’ dir. 1983 yılında kapalı kaynak kodlu ve
pazarlanan ürünlere karşı bir hareket olarak ortaya çıkan “Özgür Yazılım Bildirgesi” ve
beraberindeki “Özgür Yazılım Birliği” (Free Software Foundation) oluşumu Massachusetts
Teknoloji Enstitüsü’ nden Richard Stallman ve arkadaşları öncülüğünde başlamıştır.
Oluşumun genel hedefi, gönüllü işbirliğine dayalı serbest yazılımlar geliştirip, bilgisayar
kullanıcılarına bunları dağıtıp kullanıcının kendi isteği bu ürünleri kullanmalarını sağlamaktır.

Özgürlükle kastedilen, kullanıcıların yazılımı çalıştırma, paylaşma (kopyalama ve
dağıtma), inceleme ve değiştirme konularındaki serbestileridir. Açık kaynak kodlu yazı-
lımlar gerek bireylerin gerekse kurumların rahatça kullanabileceği, gereksinimlere göre
özelleştirebilecekleri serbest yazılımlardır. Şimdi açık kaynak ve özgür yazılım hareketlerinin
popüler ürünü, Linux işletim sistemidir.

Pardus İşletim Sistemi ise, Ulusal düzeyde kamu ve özel kuruluşlarda üretilen belgelerin güvenliğini sağlama ve teknolojide dışa bağımlılığı ortadan kaldırma bağlamında, yerli işletim sistemi geliştirme çalışması 2002 senesinde gündeme gelmiştir.