Ağ Teknolojileri
Dünyada bulunan en büyük ağ sistemi İNTERNETTİR.
Bir ağ kurabilmemiz için öncelikle en az iki bilgisayar,iletişimi sağlayacak ağ ortamı, bu sinyalleri anlaşılır dile çevirecek ağ kartları ve güvenlik sağlayıcı bir ağ yazılımına ihtiyac duyarız.ilk bilgisayar ağı Amerikan Savunma bakanlığında kurulmuştur .ARPA NET Bilgisayarların kullandığı makine dili 0-1 ağ yapıları için geçerlidir.X bilgisayarı Y bilgisayarından bir veri almayı hedeflemektedir.Bu durumda X bilgisayarı Y bilgisayarına İSTEK göndermelidir.Bir istek oluşturulmuşsa isteği alan bilgisayar veriyi hazırlayarak karşı bilgisayarın bu veriyi temin etmesi için VERİ HAZIR sinyali gönderir.
X bilgisayar veri alma sürecini bitirdikten sonra ,verinin herhangi bir sorunla karşılaşmadan temin edildiğini bildirmek için VERİYİ ALDIM sinyali göndermelidir.
Bilgisayar hafıza birimlerinde en düşük birim bit’tir 8 adet bit 1 bayt eder.
Bayt’tan sonra gelen en büyük değerimiz KİLOBAYT’TIR.
Bit’den Bayt’a geçiş hariç hafıza türlerinde çarpan 1024’dür 1024bayt 1 kilobayt etmektedir.
2048 KB 1024 çarpan ile hesaplandığında bir üst birimi olan MB’Ye geçerken 2 MB olarak sonuçlanır.
512 MB1024 çarpan ile yarım GB elde edebilir. Aralarında en büyük olan hafıza birimi TEREBAYT’TIR.
Gigabayt’dan sonra gelir.Her bir verinin gidebilmesi için kendine ait bir kablo kanalı tahsis edilmesine PARALEL iletişim denir. Tek bir kablo bağlantısı ile iki bilgisayarın sıralı olarak iletişim kurmasına SERİ iletişim denir.
SİMPLEKS iletişim tek taraflı olarak gerçekleştirilebilir örneğin:radyo gibi…Yarı Dubleks iletişim türleri aynı anda iletişim kurmasalar da ayrı ayrı iletişim kurabilirler örneğin ; telsizler. Tam Dublex iletişim türlerinde bağlantı sırası beklemeksizin iki cihazda birbirleri arasında rahatlıkla iletişim kurabilirler. Bükümlü çift kablo günlük hayatta yerel ağında kullanılan en popüler kablolardadır.Bükümlü ismini almasının nedeni içerisindeki kabloların birbirine bükülmüş olarak gelmesidir.bükümlü kablolarda 8 adet tekli kablo bulunur. Bükümlüler ikili kablolardan oluşmaktadır 8 adet tekli kablonun ikişer olarak sarıldığını düşünürsek 4 çift kablomuz var demektir. Koaksiyel kablo türü analog iletişim kanallarında kullanılır. Dış yüzeyden içe doğru Zırh, plastik katman ve ortasında metal bir kablo vardır Televizyon kabloları buna örnektir.
FİBER OPTİK KABLO türleri veri iletiminin üst noktalara ulaştığı bir kablo türüdür.bu kabloların yapısı dayanıklı bir zırh içinde fiber kıldan oluşmaktadır bu fiber kıl ışığı yansıtarak iletir .Fiber optik bakır iletim sistemlerine dayanan kablolara göre daha masraflıdır..fiziksel olarak kurulan ağ sistemlerine AĞ TOPOLOJİSİ denilir.Kablolu bağlantı çeşitleri; VERİ YOLU YILDIZ HALKA TOPOLOJİLERİDİR.
Veri yolu topolojisinde bir tek kabloya bağlı olan bilgisayar bulunur.Ağ kablolarının başında ve sonunda sonlandırıcı DİRENÇLER bulunur.
Halka topolojisi isminden de alşılacağı gibi tüm bilgisayarları halka şeklinde bağlanma sistemi ile oluşur.Halka topolojisinin içerisinde andaç denilen bir mantık mevcutturAğda sıranın kimde olduğunu gösterir.
Yıldız Topolojisi hub ya da swicth gibi bir anahtar noktaya bilgisayarların bağlanması sonucunda oluşmaktadır.
Veri yolu topolojisi ilk olarak AĞ TOPOLOJİSİDİR. Yıldız topolojisi günümüzde en çok kullanılan ağ topolojisidir. LAN en kolay kurulabilecek ağ türüdür. Ağ türlerinin hepsi birer lan topolojisidir.Lan ağ topolojisi bir diğer adıyla YEREL ALAN ağıdır.
Lan ,yerel olarak çok büyük bir araziye hitap eden ağ türü değildir.
Fakat Birden fazla yerel alan ağı bileşerek daha büyük ağlar kurabilirler.Bu yerel alan ağlarının birleşmesi sonucunda man yani metropolitan alan ağı ortaya çıkar.WAN fiziki anlamda büyük bir alana hitap eder.
IEEE firması tarıfından telsiz frakansının standardı belirlenmiştir.IEEE kar amacı olamayan firmadır.
IEEE,standart frekans olarak 802.11x’i öngörmüştür.Dünya çapında tüm kablosuz bağlantı sağlayan bilgisayarlar 802.11x frekansı ile bağlantı kurulabilmektedir 802.11x standartlarının yanına gelebilecek olan a,b,g ve n karakterleri ile frekans ve mesafe gibi özellikler sunulmaktadır N iç mekanda 70 dış mekanda ise250 metre erişim alanı sağlamaktadır.802.11b standardında iç mekan 35 dış mekan ulaşımı 120 çıkış tarihi 1999 ‘dur802.11g frekansının çıkış tarihi 2003 dür iç mekan 38 dış mekan erişimi ise 140 metredir80211a standardında iç mekan 35 dış mekan erişimi 120’dir çıkış tarihi 1999’dur.Telsiz iletişim günümüzde kullanımı her geçen gn artmakta olan ağ türlerindedir.Belirlenen frekanslar ölçüsünde cihazlar arasında ağ kurulmaktadır.Günlük hayatta kullandığımız mobil telefonlarda kullanılan bağlantı türü radyo dalgalarıdır.iletişim belirlenen radyo frakansı üzerinden sağlanır.
Kablosuz ağ çeşitleri arasında GPRS,EDGE,3G,HSDPA,BLUETOOH seçenekleri en popüler ağ çeşitleridir.
Günümüzde bazen 2G olarak bazende GPRS olarak karşılaştığımız mobil bağlantı türü 114 Kbps veri yolu hızına sahiptir.EDGE bağlantı türü GPRS sistemlerinden sonra gelişmiştir.GPRS’N vermişolduğu veri yolu hızının yetersiz olması EDGE sistemine geçiş zorunlu olmuştur.
EDGE Bağlantı hızı olarak kullanıcılara 200 Kbps’lik hız sunmaktadır. Kullanımı hergeçen gün yaygınlaşan mobil ağ türü 3G ‘dir Birçoğumuz reklam içerisinde adını duymuşuzdur 3G günümüz ihtiyaçlarına uygun 400 Mbps bağlantı hızı sağlayan bir ağdır.3G teknolojisi sunmuş olduğu bağlantı hızının ötesinde aynı anda zamanlı iş yapabilme kabiliyetine sahiptir.
Mobil cihazlarda kullnıldığında hem telefon görüşmesine devam edebilir hemde hiçbir kesinti olmadan internete bağlanabiliriz.İki cihaz arasında büyük bir mesafe yoksa Bluetooth bağlantı türü ile radyo dalgaları kullanarak iletişim sağlanabilir.Genel olarak mobil cihazlarda kullanım oranı daha fazladır.ADLS internet bağlantılarında ,bir hat üzerinden hem telefon hem internet hizmeti almaktayız aynı anda telefon ve internet hizmetinin kesintisiz kullanılmasını sağlayan cihaz SPLTTER denilir.
Modem şifreleri Wep ,WPA ve WPA2 olarak 3 ÇEŞİTTİR.
Bunlardan en kolay şifreleme türü wep şifreleme türüdürBu şifre türü ile kötü niyetli bir kişi kısa süre zarfında şifrenizi kırarak ağa bağlanabilir.O yüzden de kullanılması gereken WPA şifreleme türü ve en sorlu şifre yapısı olan WPA2 destekli şifreler kullanılmalıdır.
Bilgisayar parçalarının da tıpkı insanlar gibi TC kimlik numaraları mevcuttur.İnternet ağınıza Mac filtreleme uygulanırsa ,mac adresi uyuşmayan bilgisayarların ağa katılma şansı olmıyacaktır.MAC adresi bilgisayarların ağ karlarında barındırılan birbiri ile eş değer olamayan kimlik numaralarıdır. Modem günümüzde hem trafik yöneticisi hem de ağ kurmayı sağlayan cihazlardır.
İzinsiz olarak başkalarının kablosuz ağlarına girmeye çalışan kullanıcılara Türk Ceza Kanunda artık BİLİŞİM SUÇLARI tanımı yer almaktadır.
Ağır yaptırımları vardır.