Hz. Ali ve Hz Hasan dönemi
1. Hz Ali Ebu Talib in küçük oğludur.
2. Tebük seferi hariç Hz Peygamberin bütün seferlerine katılmıştır.
3. Hz.Ali hicretin 2. Yılında Hz. Fatıma ile evlendi Bu evlilikten Hasan, Hüseyin ve ölü doğan Muhsin adlı erkek çocuklarıyla Zeyneb ve Ümmü Külsüm isimli kız çocukları dünyaya gelmiştir. Resulullah ın soyu Hz Fatıma ile Hz Ali nin çocuklarından devam etmiştir.
4. Hz Ali birçok valiyi değiştirdi. Suriye valisi Muaviye yerine ensardan sehl b huneyf i görevlendirdi. Sehl görev yerine ulaşamadan tebük te karşılaştığı muaviye nin adamları tarafından geri çevrildi.
5. Muğire b Şube Hz Ali ye valilerin hepsini birden azletmemesini Suriye valisi Muaviye yi görevde bırakmasını aksi taktride kendisini akrabası Hz Osman ın öldürülmesi sebebiyle itham edeceğini söylediysede Hz Al bu tavsiyeleri dinlemedi..
6. Muhalif gruplardan biri hz Aişe , Talha b ubeydullah ve Zübeyr b avam ın önderliğini yaptığı gruptu.
7. Hz Ali ye biattan sonra ortaya çıkan diğer önemli bir muhalif Muaviye dir .Muaviye, Hz Ömer döneminden beri yaklaşık 18 yıldır Suriye bölgesinde valilik yapıyordu ve orada güçlü bir konuma sahipti. Hz Ali ye biat etmeyi Hz Osman ın katillerinin cezalandırması koşuluna bağladı.
8. Hz Osman ın katibi Merva b hakem Hz Aişenin önderliğini yaptığı gruba katıldı.
9. Hz Aişe, Talha ve Zübeyr in muhalefet grubu ve Hz Alinin grubu Basra yakınlarındaki Hureybe mevkiinde karşı karşıya geldi.
10. Savaş hz Aişe nin içinde bulunduğu hevcedin etrafında yoğunlaştı. Hz Aişenin savaşı devesinin üzerindeki hevdecten komuta ettiği ve çarpışmalar onun devesi etrafında yoğunlaştığı için bu savaşa cemel(deve) vakkası denmiştir. Hz ALİ SAVAŞIN BURADA YOĞUNLAŞTIĞINI GÖRÜNCE DEVENİN
ÖLDÜRÜLMESİNİ EMRETTİ. Devenin öldürülmesiyle savaş Hz Alinin zaferiyle sonuçlandı.
11. İki ordudan ortalama 10.000 kişi hayatını kaybetmiştir. Talha ve Zubeyr hayatını kaybetti. Hz Aişe bu olaydan sonra siyasetten uzak bir hayat yaşamıştır.
12. Muaviye ve Hz Alinin ordusu Sıffin de karşı karşıya geldi. Sabah kadar süren çarpışmalar sebebiyle Cuma gecesine herir (hırıltı) gecesi (leyletül herir) denir. En fazla can kaybı bu gece meydana gelmiştir.
13. Hz Ali Ebu Musanın davasını savunamayacağını düşünüyordu.Onun hakemliğine itiraz etmesine rağmen ordusu içindeki tahkim taraftarlarını ikna edemeyince Ebu Musa nın hakemliğini kabul etmek zorunda kaldı.
14. Zamanı geldiğinde hakemler Dümetu’l – cendel bölgesinin ezruh mevkiinde bir araya geldiler.
15. Ebu Musa ya göre Abdullah b Ömer in hilafete gelmesi gerekliydi çünkü Hz Ali ve Muaviye fitmeye bulaşmıştı.
16. Hakemlerin aldığı karar ince Ebu Musa tarafından açıklandı Ancak amr b as a sıra gelince o alınan kararın aksine hileye başvurup Muaviyeyi halife tayin ettiğini bildirdi. Ebu Musa nın aldatıldığını söylemesi bir işe yaramadı.
17. Tahkim cahiliye döneminden beri bilinen aralarında anlaşmazlık bulunan kişilerin yada kabilelerin arasını bulmak amacıyla başvurulan bir yöntemdi.
18. Eş as b kays tahkime desteği artırmak için Temim kabilesine gittiğinde bu kabileden urve b udeyye Allah ın işinde insanları hakem tayin ediyorsunuz . Hüküm ancak Allah a aittir. Diyerek kılıcıyla Eş as a saldırıp bineğini yaraladı.
19. Temim kabilesinden yaklaşık 12000 kişilik bir grup ayrıldı.ilk haricileri oluşturan bu gruba göre Hz Ali tahkimi kabul etmekle hata etmişti. Tahkimi kabul ettiği için onu tevbeye davet ettiler. Hz Ali tahkimi kabul etmenin dini açıdan bir hata değil siyasi açıdan bir zaaf olduğunu söyledi.
20. Haricilerin ‘’Hüküm ancak Allah ındır’’ sloganına hz Ali kendisiyle batılın amaçlandığı hak bir söz demiştir.
21. Hariciler hz Ali tahkimi kabul edince Abdullah b vehb er Rasibi yi başlarına imam olarak seçtiler.Nehrevan savaşında haricilerin önemli bir kısmı öldürüldü.
22. Amr a suikast düzenlemek üzere Mısıra giden Amr b bekr et temimi Amr ı tanımadığı için o sabah namazı kıldırmaya çıkan görevlilerden Harice b Huzafeyi öldürdü.Kısasla cezalandırıldı.
23. Muaviyeye suikast düzenleme görevini üstlenen Burek b Abdullah sözleştikleri sabah namazında saldırı gerçekleştirdi. Muaviye saldırıdan yaralı kurtuldu. Burek öldürüldü.
24. Hz Ali yi öldürme görevini üstlenen Abdurrahman b mülcem Kufe ye giderek kendisine yardım edebilecek bazı kişiler buldu.Mekke de arkadaşlarıyla sözleştikleri tarihte sabah namazını kıldırmak üzere camiye giden HZ ALİ ye saldırdı. Yaralanan hz Ali birkaç gün sonra vefat etti. Abdurrahman kısasla cezalandırıldı..
25. Hz. Hasan'ın ismini Peygamber Efendimiz vermiş ve kulağına ezanıda O s.a.v okumuştur.
26. Hz Alinin vefatından sonra yerine oğlu Hz Hasan a biat edildi ancak Mısır ve Suriye Muaviyeye bağlı olduğu için biat etmedi.
27. Hz Hasan hilafeti bıraktıktan sonra Muaviye Kufe ye giderek halkın huzurunda Hz Hasan Hz Hüseyin ve diğer ehli beyt mensupları ile taraftarlarının biatını aldı.
28. Bu anlaşmanın yapıldığı yıla birlik yılı(amül- cema a ) deilmiştir.
29. Muaviye b Ebu Süfyan ın halife olmasıyla Hulefa yi Raşidin dönemi sona ermiş. Doksan yıl sürecek olan Emeviler devri başlamıştır. Bu yeni dönemde Muaviyenin oğlu Yezid i veliahd tayin etmesiyle hilafet saltanata dönüşmüştür.