İlahiyat 1. Sınıf - İlk Dönem İslam Tarihi - Ünite 7 - Konu Anlatımı

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ders Hocası

  • Hocanın Biri
  • *******
  • Join Date: Eki 2016
  • Yer: Hatay
  • 63863
  • +526/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Arslaner
1- Hz Ebu Bekir Kureyş kabilesinin Teymoğullarına koluna mensuptur.Babasının adı Osman olup EBU KUHAFE adıyla tanınmıştır. Annesi ise, Ümmü’l Hayr Selma bint Sahr’dır.
2-Hz Ebu Bekir in Cahiliye dönemindeki adı Abdü’l Kabe idi.
3-O Allah(c.c) Resulü’nün cehennemden azat edildiğini müjdelemesi sebebiyle ATİK,Onun peygamberliğini ve getirdiği haberleri tereddütsüz kabul etmesi sebebiylede SIDDIK adıyla tanınmıştır.
4-Hz Ebu Bekir in diğer bir özelliğide kendisi hayatta iken bütün aile fertlerinin islamı kabul etmesidir.
5-Hz Ebu Bekir, Hicretin 9. Yılının hac mevsiminde Allah(c.c) resulü adına hac emiri olarak görev yaptı


HZ EBU BEKİR’İN HALİFE SEÇİLMESİ

1-Resulullah’ın vefatının hemen ardından Medineliler, Beni Saide çardağı adı verien toplantı yerinde Müslümanların yönetiminde istekli olduklarını açıkladılar. Ensarın adayı olarak Hazreç reislerinden SA’D B. UBADE nin adı öne çıktı.
2-Halifelik seçiminde genel kanaatin Kureyş üzerinde birleşmesi üzerine Hz Ebu Bekir, yanında bulunan Hz. Ömer ve Hz Ebu Ubeyde’yi işaret ederek bunlardan birinin halife olarak seçilebileceğini açıkladı. Fakat her ikiside halifelik için uygun adayın Hz Ebu Bekir olduğunu söylediler.
3-İlk halife seçimine farkli bir açıdan bakan ikinci topluluk Haşimilerdir
4-Hz. Ebu Bekir in halifeliğine, Kureyş içinde haşimilerle soy yakınlığı olan Ümeyyelilerde itiraz etmişlerdir.Özellikle bu kabilenin en önemli şahsı olan Ebu Süfyan b. Harb, Kureyş içinde Teymoğulları gibi zayıf bir kabileye mensup olan Hz Ebu Bekir e biat etmenin gerek Haşimiler, gerekse Ümeyyeliler, adına kınanacak bir davranış olduğunu dile getirmiş. Ardından HZ Ali’yi halifeliğini ilan etmeye çağırmıştır.

Hz. Ebu Bekir in ilk icraatı Üsame ordusunun sefere gönderilmesidir.

1-Hz Ebu Bekir, halife olur olmaz ilkönce Üsame b. Zeyd komutasındaki orduyu sefere gönderdi.
2-Seferi Hz Peygamber (sav) Hazırlamıştır lakin hastalığı sebebiyle gönderememiştir
3-Üsame genç olması sebebiyle komutan olmamasını isteyenler vardı. Lakin Hz Ebu Bekir bunlara aldırış etmemiş Efendimiz(sav) görevlendirdiği için Üsame yi görevden almamıştır
4-Seferde ciddi bir çarpışma olmamış bazı asi kabileler itaat altına alınmıştır.

RİDDE OLAYLARI:
Ridde olayları ve sebepleri


1-Ridde dinden çıkma demektir.
2-Mürted dinden dönen kişiye denir
3-Beni müdlic den Esved el Ansi ; Beni Hanife den Müseylime ; Beni Esed den Tüleyha b hüveylid peygamberlik iddiasında bulunmuştur.Bunlara mütennebi denir
4-Arap kabilelerinin büyük bölümü din konusunda parçalanmışlardır. Arap yarımadasında bütün olarak dinlerine sebat edenler sadece Medine, Mekke ve Taif halkı olmuştur.


Ridde Olaylarının Bastırılması


1-a-Tuleyha Esed, Gatafan ve tayy kabilelerinden taraftar toplayarak isyan başlatmıştır. b-Tüleyha üzerine komutan olarak Halid
b. Velid gönderilmiştir.
c-Halid Necid bölgesinde Büzaha da toplanan Tüleyha taraftarlarıyla karşı karşıya geldi
d-Yenik düşen Tüleyha Gatafan ve Esed kabilelerine sığınarak İslam a girdiğini ilan etti


2-a-Halid Tüleyha yı etkisiz hale getirdikten sonra peygamberlik iddiasında bulunan Secah ve onu destekleyen Beni Temim üzerine yürüdü.
b-Temim birlikleri Butahta mağlup edildi
c-Malik öldürülünce tek kalan Seccah Yemame ye giderek paygamberlik iddiasında bulunan sahtekar Müseylimeye destek verdi.

3-a-Müseylimeye karşı İkrime b. Ebu cehil i ardından şurahbil
b. Hasene yi gönderdi, ardından Halid b. Velid geldi.
b- Bu savaşa AKRABA savaşı denir.
c-Bedirden sonra en şiddetli muharebedir
d-Tarafların 10.000 kayıp verdiği kaydedilir
e-Şehit sayısı 2200 kişi olup 700 ü Kur’an hafızıdır f-Müseylime bu savaşta ölmüştür.


4-a-Yemende Esved el Ansi İslam tarihinde riddeyi ilk başlatan kişi olarak kabul edilir.
b-Allah Resulü, Kays b. Hübeyre el Muradi vasıtasıyla etkisiz hale getirilmiştir.
c-Efendimiz (sav) vefat edince Yemen de 2. Ridde olayı başlamıştır
d-Bu olayı Eş’As b. Kays EL Kindi organize etmiştir. Bölgeye Muhacir b. Ümeyye komutasında askeri birlik gönderildi. Halifenin emriyle İkrime bölgeye gitmiş ve isyan bastırılmıştır.
e-Bu olaydan sonra Arap yarımadasında siyasi hakimiyet yeniden sağlanmıştır.


HZ EBU BEKİR DÖNEMİ FETİHLERİ

1-Hedefler Suriye ve Irak olmak üzere 2 bölgedir.


IRAK FETİHLERİ:

1- Müsenna b. Harise eş-Şeybani İranlılarla giriştiği mücadelesinde dahada güçlenmek için Medine ye geldi ve Hz Ebu Bekir den kendisini sasanilere karşı görevlendirmesini istedi. İsteği kabul edildi.

2-Halid b. Velid Irak sınırını geçtikten sonra kendisine katılan Müsenna ve diğer komutanlarla birlikte Basra körfezinde Übülleyi ardından Acemlerin ordugahı durumundaki Hübeyre şehrini ele geçirdi

3-Hire kuşatıldı ve teslim oldu fakat yapılan görüşmelerde Müslüman olmayı kabul etmemekle birlikte cizye karşılığı barış yapmayı teklif ettiler.

4-Barusma şehri savaşmadan teslim oldu. Enbar şehri biraz direnip teslim oldu. Aynüttemr de ele geçirildikten sonra Basra körfezinden Aynütemr e kadar Fırat nehri boyunca uzanan topraklar Müslümanların hakimiyetine girmiş oldu.

SURİYE FETİHLERİ:

1- Ebu ubeyde b. Cerrah Cabiye ; Yezid b. Ebu Süfyan Belka ; Şurahbil b. Haseme Ürdün ; Amr b. AS arebe’ye ordusunu yerleştirdi.
2-Müslümanlar Suriyeye girince Herakleios, Kardeşi Theodoros kumandasındaki ordusunu gönderdi. Amr b. As yardım isteyince Halid b. Velid bölgeye gitti.
3-Ecnadeyn muhaberebesi Müslümanların kesin galibiyetiyle sonuçlandı.

HZ EBU BEKİRİN VEFATI

1-Vefatından önce yerine seçilmek üzere Hz Ömer i belirledi.
2-Hz Peygamber(sav) yanına defnedilmesini Hz Aişe ye vasiyet etti
3-Cenaze namazını Hz Ömer kıldırdı.
4-Halifelik görevi 2 yıl sürmüştür.

Hz. Ebu Bekir in şahsiyeti ve yönetim anlayışı Şahsiyeti:


1- Arap soy bilimi olan Ensab hakkında zamanının otoritesi olarak kabul ediliyordu.Ayrıca Eyyemü’l Arab konusunda uzmandı.

2-Hz Ebu Bekir tesirli şekilde Kuran okuduğu için Mekkelilerin baskısına maruz kalmıştır ve şehri terk etmiştir.Tekrar İbn Duğunnenin korumasında şehre girmiştir.

3-Mescid i Nebevi arsasının bedeli Hz Ebubekir tarafından karşılanmıştır. Yönetim anlayışı- İstişare, kararlılık, hoşgörü, ehliyet ve

İnsan hakları İstişare: İslam tarihinde bunun siyasi anlamda sistemleşmiş şekline şura denir. En önemli yardımcısı hz Ömer dir. Medinede davalara bakma görevini hz Ömer e vermiştir.Ebu ubeydeyi beytülmal emini tayin etmiştir. Zeyd-Hz Ali- Hz Osman a devletin katipliğini vermiştir. Kararlılık in ve devlet işlerinde ihmaline ve tereddütüne raslamak mümkün olmaz.Karar verdimi cesaretle uygulamıştır. Karşı çıkılmasına rağmen Üsameyi komutan tayin etmiştir. Çünkü Hz Peygamber (sav) böyle istemiştir.

Hoşgörü: Kendisine karşı çıkanları olgunlukla karşılamış şahsiyet meselesi yapmamıştır. Ehliyet:En önemli ilkesi ehliyettir. İşleri yöneticilerin yakınlarına değil işin ehli olanlara verilmesini uygun görmüştür. İnsan haklarına saygı: Üsame ordusuna verdiği 10

Öğüt: Hainlik yapmayınız, vefasızlık etmeyiniz, haddi aşmayınız, kimsenin uzuvlarını kesmeyiniz, Çocukları kadınları ve yaşlıları öldürmeyiniz,hurma ağaçlarını kesip yakmayınız, koyun inek deve gibi hayvanları gıda dışında kesmeyiniz, Manastırlara çekilmiş insanları kendi hallerine bırakınız.