Katı Maddelerin Ayrıştırılarak Toplanmasının Yararları Nelerdir?
Doğal kaynaklarımız korunur. Kullanılmış ambalaj ve benzeri değerlendirilebilir atıkların bir hammadde kaynağı olarak kullanılması, yerine kullanıldığı malzeme için gereken hammaddenin veya doğal kaynağın korunmasını sağlar. Doğal kaynaklarımız, dünya nüfusunun ve tüketimin artması sebebi ile her geçen gün gittikçe azaldığından mutlaka daha verimli kullanılması gerekmektedir.
Enerji tasarrufu sağlanır.Geri dönüşüm sırasında uygulanan işlemler normal üretim işlemlerine göre daha az olduğu için, geri dönüşüm ile malzeme üretilmesinde önemli bir enerji tasarrufu sağlanır.
Örneğin bir alüminyum kutunun geri dönüşümü ile %90, kâğıdın geri dönüşümü ile %60 oranında enerji tasarrufu sağlandığı birçok uzman tarafından ifade edilmektedir.
Atık miktarı azalır. Geri dönüşüm sayesinde çöplüklere daha az atık atılır ve buna ek olarak bu atıkların taşınması ve depolanması kolaylaşır, çünkü artık daha az çöp alanı ve daha az enerji gerekmektedir.
Geri dönüşüm ekonomiye katkı sağlar. Geri dönüşüm üretim süreçlerine hammadde girdisi sağlamanın yanında, geri dönüşümlü malzemelerin dayanıklı, uzun ömürlü ve daha ucuz olmaları nedeniyle ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır.
Geri dönüşüm çevrenin korunmasına katkıda bulunur. Çöp her aşamada doğaya ve sağlığa tehdit oluşturduğundan, atıkların yeniden değerlendirilmesi ya da çöpün azaltılması çevrenin kirlenmesini önler. Kesilmeyen ağaçlar,
deşilmeyen topraklar artar, madencilikten kaynaklanan çevre kirliliği ve doğa tahribi önemli
ölçüde azalır. Örneğin, bir ton atık kâğıdın kâğıt hamuruna katılması 4 ton odunun yani belki de
en az on senede yetişebilecek 20 ağacın kesilmesini önler.
Geri Dönüşüm Sloganları ve Afişleri:- Atıklar çöp değil, gelecektir.
- Geleceğimiz için geri dönüşüm
- Geri dönüşüm hayattır.