Aşağıda, Facebook'un sizi incitebileceği 7 yolu öne süren bazı araştırmaları inceliyoruz.
Hayatınızın herkes kadar basit olmadığı hissi verebilirsiniz. Sosyal psikolog Leon Festinger, insanların doğal olarak sosyal karşılaştırmaya girme eğiliminde olduklarını gözlemledi. "Ortalamaden daha iyi veya daha kötüsünü yapıyor muyum?" Gibi bir soruyu cevaplamak için sizin gibi diğer insanlara göz atmanız gerekiyor. Facebook sosyal karşılaştırmada yer almak için çabuk ve zahmetsiz bir yoldur; ağzımızı sulayan bir akşam yemeğinin tadını çıkaran arkadaşlarınızın resimlerini ya da belki de üniversitede'deki Yılın Profesörünü kazanaran birinin resimlerini görebilirsiniz.
Nitekim, Chou and Edge (2012) tarafından yapılan bir araştırma, kronik Facebook kullanıcılarının, diğer insanların kendi hayatlarından daha mutlu hayatlara yöneldiğini düşünmelerine yol açtığını ve bu sayede hayatın daha az adil olduğunu düşünüyorlar.
Bu sizi arkadaşlarınızın başarılarına imrenmeye götürebilir.
Buxmann ve Krasnova (2013), başkalarının haber akışındaki öne çıkan noktaları görmelerinin sizi arkadaşınızın seyahatleri, başarıları ve görüntüleri hakkında kıskanç yapabileceğini keşfetti. Ek bulgular, Facebook'daki diğer kişilerin peş peşe gelmesinin olumsuz psikolojik etkisinin, haber akışınızı pasif olarak gizlemesinden kaynaklanan gıpta duygularına bağlı olduğunu ileri sürüyor.
Sahte bir fikir birliğine yol açabilir.
Aynı şeyi Google'da ararken siz de bir arkadaşınızın yanına oturun. Filtre Kabarcısının (2012) yazarı Eli Pariser, aynı arama sonuçlarını görmeyeceğinize söz verebilir. İnternet aramalarınızın daha kişiselleştirilmiş hale getirilmesinin yanı sıra sosyal paylaşım siteleri de bulunmakla kalmıyor. Facebook'un sıralama işlevi, benzer fikirli arkadaşlarınız varsa, yayın görüşünüzü yüksek seviyede yayınlar ve bu da dünya görüşünü bozabilir (Constine, 2012). Bu, en sevdiğiniz siyasi adayın yaklaşan seçimler için bir kötü aday olduğunu düşünmenize yol açabilir, oysa çoğu arkadaşınız aksini söylüyor ... sadece onları duymazsınız.
Bu, gerçekten unutmak istemediğiniz insanlarla bağlantı kurmanızı sağlayabilir.
Eski eşinin neye sahip olduğunu bilmek ister misiniz? Şunları yapabilirsiniz ... ve bu iyi bir şey olmayabilir. Yüz Kitapçığı'nın izi geçmişteki ilişkilerin bırakılmasını zorlaştırdı. O benim kadar perişan mı görünüyor? Bu belirsiz yazı bana yöneltti mi? Önemsiz gece o adamla çıkmaya başlamış mıydı? Bu sorular cevaplanmamış halde daha iyi olabilir; Gerçekten Marshall (2012), eski ortağının sayfasını ziyaret ettiğini bildiren Facebook kullanıcılarının, ayrılmadan sonra duygusal iyileşme ve daha yüksek sıkıntı düzeyleri yaşadığını tespit ettiler. Hâlâ eski gündelik hayatınızla uğraşsanız bile çevrimiçi gözetimin etkileri, çevrimdışı kişilerden çok daha kötüdür.
Mevcut ortağınızı kıskanç yapabilir.
Facebook izlemesi yalnızca eski adınıza uygulanmaz. Stacy LaRue kimdir ve kocamın Facebook yayınlarını sürekli "seviyor"? Facebook ve Evliliğinizin Yazarları (2010) adlı Krafsky ve Krafsky, Facebook kullanımından kaynaklanan ilişkilerdeki birçok endişeyi ele almaktadır. Eşinizin sayfasındaki "Check-up" özelliği, kıskançlığa ve hatta kuşkusuz şüpheye yol açabilir; özellikle kocanızın görüntüleri sık sık resme girerse. Krafsky ve Krafsky, eşinizle birlikte Facebook'ta güvenli ve güvenilir olduğunu düşündükleri davranışlardan ve rahat hissetmediğiniz sınırlardan bahsetmenizi önerir.
Potansiyel işverenlerle paylaşmak istemeyebileceğiniz bilgileri ortaya çıkarabilir.
Geçen haftanın keganına ne kadar sarhoş olduğunuzu ya da mavi bikini içindeki kıza yapılan ilginç vahşi gecede potansiyel bir işveren istiyor musunuz? Peluchette ve Karl (2010), kullanıcıların% 40'ının Facebook sayfalarında alkolden bahsettiklerinde% 20'sinin cinsel faaliyetlerden söz ettiğini keşfetti. Genellikle bu yayınların meraklı gözlerden güvenli olduğunu düşünüyoruz, ancak durum böyle olmayabilir. İş arayanların% 89'u sosyal paylaşım siteleri kullanırken, potansiyel işverenlerin% 37'si de bunu yapıyor ve aktif olarak tuvalet kullanıyorlar.
Kaynak: Buxmann, P., & Krasnova, H. (2013, February). Envy on Facebook: A Hidden threat to users’ life satisfaction. 11th International Conference on Wirtschaftsinformatik. Leipzig, Germany: Wirtschaftsinformatik.