Nasıl Hızlı Okunur ve Daha Fazla Akılda Tutulur?

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Uyanan Gençlik

  • ******
  • Join Date: Kas 2010
  • Yer: HATAY
  • 7462
  • +547/-0
  • Cinsiyet: Bay
Nasıl Hızlı Okunur ve Daha Fazla Akılda Tutulur?
« : 18 Kasım 2017, 11:10:46 »
Bir hızlı okuyucu normal bir kişinin aynı kitabı okuması 5,5 saat sürerken bir kitabı 50 dakika içinde okuyabilir.

Okuma insanoğlu için derin bir yetenektir ve bugünlerde yeterince ilgi görmeyen birşeydir. Her şeyin bize hızlıca gelmesini bekliyoruz ve bilgi istisna değildir. Bu noktada, çoğu kişi aslında okumak yerine gezinip sörf yapıyor. Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Amerika'daki yetişkinlerin yaklaşık% 26'sı 2016'da hiç kitap almadı.

Akılsızca dolaştığımızda okuduğumuz zaman yaptığımız gibi öğrenmiyoruz. Avid okuyucuları, bir kitapta kaybolduklarında endişe duygularını azaltırlar ve okumalar empati kurar2. Okumak için daha fazla şey bilmek istiyorsanız, bir kitabı sıklıkla çatlamak için birçok neden vardır. Amaçla Okuma, Yaşamınızı Değiştirebilir .

Okumanın yavaş bir süreç olması gerekmez. Okumanın çok zaman alıcı olduğunu düşünüyorsanız, hızlı okumayı bir denemek isteyebilirsiniz.
Okumayı nasıl hızlandıracağınızı biliyorsanız 6 kat daha fazla kitap okuyabilirsiniz.

Okumayı hızlandırdığınızda, ortalama bir insandan çok daha fazla bilgi alabilirsiniz. Yakın tarihli bir araştırma, ortalama bir yetişkinin dakikada yaklaşık 300 kelime okuyabileceğini önermektedir. Yeterli hız okuyucuları dakika başına 1.500 kelimeyi okuyabilir.3 Siz evde puan tutanlar için, hız okuyucu ortalama yetişkin kadar beş kat daha fazla kelime tüketebilir. Daha da fazla okuyabilen birkaç anormal kişi vardır.

Bunu bir perspektif haline getirmek için, ortalama kitabı yaklaşık 100.000 kelime uzunluğunda olduğunu varsayalım. Ortalama yetişkin okuyucu yaklaşık 5,5 saat boyunca bu uzunluğa sahip bir kitap okuyacak. Bir hız okuyucu aynı görevi yaklaşık 50 dakika içinde tamamlayabilir. Bu, hızlı okuyucuların her saat bir kitaptan bir saatten az bir taahhüdüyle veya haftada 7 kitap alabilmeleri için önemli olanaklar açar. Ortalama bir okuyucu, günde bir saat okuyorsa haftalık 1.27 kitaptan yararlanabilir. Hız okuyucusu, yıl sonunda 365'in üzerinde kitap okuyabilirken, ortalama yetişkin 66.18'i tamamlayabilir.
Bunlar, okumayı hızla takip eden tekniklerdir

Hız okuması bazı uygulamalara ihtiyaç duyar, ancak bu okuma yönteminin yararlarını neredeyse derhal başlayabilirsiniz.

1. İçindekiler, okuduğunuz ilk şey olmalı
Bir kitabı okumaya başlayınca, içindekiler tablosunu çok sık atlıyoruz -özellikle de kitabı bütünüyle okumak istiyorsak. İçindekiler kitap aracılığıyla bir okuyucunun yol haritasıdır. Hız okuyucuları her kelimeyi özümsemek için sabırsızlanmadığından, her bölümün büyük fikirlerini bilmek beynlerini bilgiyi almaya yönlendirir.

Bir haritaya danışmadan bir yolculuğa çıkmazdın. Okuma, yol işaretleri okumadan sürüş anlamsız yapar. Elbette, içindekilere bakmadan bir kitap bulabilirsin, ancak ön soruyu hızlı bir şekilde inceleyerek yanıtlanabilecek yapısal soruları merak edip odaklamayı veya boşa harcamayı daha olası.

Kitaptaki belirli bilgileri bilmeniz gerekiyorsa, içindekiler hangi bölümlerin alakalı olduğunu söyleyebilir. Bu, araştırmanızla alakalı olmayan parçaları atlamanızı sağlar.

Bazı durumlarda, içindekiler fazla ayrıntı sunmaz veya yazar sizi daha fazla okumaya teşvik etmek için kullanabilir. Birinci veya birinci cümleyi hızlıca incelerseniz, içindekiler size ipucu vermezse, yazarın eserlerini nasıl yapılandıracağına dair bir fikir verebilir.
2. Her zaman niyetle okuyun
Bölümün konusunu tanımladıktan sonra, aklınızın arkasında bir soru saklamanız gerekecek. "Yazarın bana anlatmaya çalıştığı nedir?" Diye sorduğumda düşüncelerinizi şekillendirmenin harika bir yoludur. Beyniniz, okuduğunuz gibi bu sorunun cevabını anlamaya çalışacaktır.

Bir amacı akılda okuduğunuzda, ilgili bilgileri işleyebilir ve yabancı materyalleri filtreleyebilirsiniz.

3. Yazarın bakış açısını belirleyin ve anlamak için yeterli referansları okuyun.
Kitaplar genel olarak bakış açılarını desteklemek için diğer akademik eserlere yapılan atıfları içerir. Yazarın alıntı yapmayı nasıl seçtiğine bir göz atarak, anahtar noktalarını nasıl formüle edecekleri konusunda biraz daha bilgi edinebilirsiniz. Bu bilgi, okumayı hızlandırırken düşüncenizi yönlendirebilir.

Referanslara bakmak, her notayı veya kaynağı okumak için durmanız gerektiğini ifade etmiyor. Sadece yazarın söylediğini tekrar teyit eden referanslar, okumak için hızla monoton hale gelecektir. Sadece genel fikri almak istiyorsun. Malzemeyi anlamanız için yeterli bilginiz olduktan sonra, aynı bilgiyi kullanmaya devam ederek fazladan bir şey kazanamazsınız.
Yemek yeme şeklinizi okumayı düşünün. Açık büfe her türlü leziz seçenekle dolu olduğu için hepsini yemeniz gerektiği anlamına gelmez. Tıpkı dolduğunuzda yemeyi bıraktığınız gibi, konsepti anlamak için yeterli bilgiye sahip olduğunuzda referanslardan devam edebilirsiniz.

4. Asla yüksek sesle okumayın
Gelişen okuyucularda akıcılık geliştirmek için sesli okuma yapmak harika, ancak yavaşlatmanın kesin bir yoludur. Çocuklar pasajları okula yüksek sesle okurken, bu belirli bir amaç içindir, ancak hızlı okuma bağlamında gereksizdir.

Parçaları yüksek sesle okuduğumuzda, beynimiz sessizce okuduğumuzdan biraz daha zor çalışmalı. Okuma hareketi, bilgiyi yüksek sesle okurken veya sessizce okurken de beyninizin aynı kısımlarını kullanır.4 Sessiz okuma ve yüksek sesli okuma arasındaki en büyük fark konuşma hareketinin beyninizin fazladan bir adım atmasını gerektirmesidir.

Brocas'ın Alanı, kafanızdaki düşünceleri konuşma yoluyla anlamlı ifadeye dönüştürmekle ilişkili beynin bir parçasıdır. Wernicke Alanı, anlamaktan sorumludur.5 Alt sesli konuşmayı en aza indirgeyebilir ve yüksek sesle okumak için Wernicke's Area'daki konuşmayı okumak ve anlamak zorunda kalmadan Broca Bölgesi'nde sesli arama yapabilirsin.

Yüksek sesle okuduğumuzda, beynimiz sayfadaki kelimeleri görmekle kalmaz aynı zamanda kelimeleri dinleme ve konuşma üretme zorunluluğunu da beraberinde getirir. Anlamak için okuduğumuz kelimeleri seslendirme ihtiyacımız yok. Fazla adımlar bizi yavaşlatabilir.

Bazen yüksek sesle okuduğunuzda, okuduğunuz şeyleri anlamada zorluk çektiğinizi fark etmiş olabilirsiniz. Aynı cümleyi tekrar okumak gerekli olabilir, böylece gördüğünüz ve konuştuğunuz şeylerin gerçek hizada olduğunu onaylayabilirsiniz.

Üçüncü tekniği bu listeye uyguladığınızda, yüksek sesle okumak daha pratik bir hal almaz. Bu yöntem, bilgi yığınlarını cümlelerden daha büyük değerlendirmenizi gerektirir. Yazarın perspektifini tanımlamak için paragraflar halinde kitaplarla çalışırken, konuşma üretmek için satır satır gitmek zorunda kalmak zaman kaybıdır.
Hız okuması, her bir yaprağa odaklanarak bahçe manzarasının tadını çıkarmak gibidir

Yavaşça okurken, bize kelimeleri farklı bir şekilde takdir etme şansı verir. Bir büyüteçle güzel bir çiçek bahçesini değerlendirecek veya yüzünüzün önünde bir parça sanat eserini inceleyen otuz dakika harcamaktan vazgeçmek gibi hatları tek tek okumayı düşünün. Buna dikkatle bakmanız gerektiğini düşünebilirsiniz ve inanılmaz şeyler görebilirsiniz, ancak sahnenin bütünlüğünü kaybediyorsunuz.

Hız okuması size büyük resme bakma fırsatı verir, böylece ne kadar çiçek var ya da farklı fırça darbelerinin birleştirici bir görüntü oluşturmak için nasıl birleştiğini görebilirsiniz. Büyük resme baktığınızda, gördüklerinden daha fazla anlam çıkarabilirsiniz.

Tek bir çiçek türünün üzerine odaklanarak vakit harcamak yerine bütün bahçenin tadını çıkarabilirsiniz. Hızlı okuma anlama tekniklerini uygulayarak, okuduğunuz şeylerden daha fazla büyük fikir çıkarabilirsiniz. Okuduğunuz her kitaptan sadece bilgi almakla kalmaz, aynı zamanda daha fazla kitaptan da zevk alırsınız.