İlahiyat 1. Sınıf - İlk Dönem İslam Tarihi - Ünite 3 - Konu Anlatımı

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ders Hocası

  • Hocanın Biri
  • *******
  • Join Date: Eki 2016
  • Yer: Hatay
  • 63863
  • +526/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Arslaner
Hz Muhammed’in (s.a.v.) Peygamberliğinin Başlaması

İlk vahiy tecrübesinden önceki aylarda sadık rüyalar, yani takip eden günlerde gerçekleşen rüyalar görmeye başladı. Zaman zaman Allah ın selamı üzerine olsun Ey Allah ın elçisi şeklinde sesler duyuyordu.Eşine cinlerin etkisinde kalmaktan korktuğunu söyledi.

İlk Vahiy : Peygamberimiz 40 yaşında iken Hira mağrasında 27 Ramazanda (610) Cebrail meleğiyle ilk vahiy geldi. Alak suresinin ilk 5 ayeti.

Hz. Peygamber’in Varaka b.Nevfel ıle Görüşmesi :Varaka Kitab-ı Mukaddes i bilen bir Hristiyandı.Hz. Hatice peygamberimize olanları Varakaya anlatmış Varakada Muhammed e görünen varlığın Musa'ya da gelen Cebrail isimli melek olduğunu söyledi.Sonra peygamberimiz Kabeyi tavaf ederken karşılaştı ve onada söyledi.

Vahyin bir süre kesilmesi:Vahiy bir süre kesilmiş sonrasında Cebrail Duha suresini getirmiştir.
Gizli Davet Dönemi ve ılk Müslümanlar:Müddesir ayetleri nazil olduktan sonra Peygamberimiz çevresindeki insanlardan başlayarak tebliğe başladı.3 yıl süren bu dönemde, Hz. Hatice,Peygamberimizin kızları Zeyneb,Rukıyye,Ümmü Kulsum,Hz. Ebubekir,Hz. Ali,Zeyd b,Harise,Osman b Affan,Zübeyr b. Avvam,Abdurrahman b.Avf,Talha b.Ubeydullah,Sa'd b. Ebu Vakkas,Osman b. Maz'un,Said b.Zeyd,Ayyaş b.Ebu Rebiave hanımı Esma bint Seleme,Ebu Ubeyde b. Cerrah,Erkan b.Ebu'l Erkan,Ebu Seleme,Ca'fer b. Ebu Talib ve Ubeyde b. Haris müslüman oldular.Gizli Davet döneminde peygamberliğin 6. yılında Hz. Ömer müslüman oluncaya kadar Erkam b.Ebu'l Erkam ın evi nde toplanılmıştır.Hz. Ömer müslüman old. sonra müslümanlar namazlarını Kabe de kılmaya başladı.

Açık Davetin Başlaması: Hicr 15/94 ayeti geldikten sonra açık davet başlamıştır.
Müşriklerin Tepkileri: Hz. Muhammed in Mekke deki 13 yıllık tebliğ faliyeti sırasında kabile liderlerinden kabul eden olmadı.Müşriklerin içinde Hz. Peygambere karşı ser tutum takınanlar:Ebu Cehil,Umeyye b. Halef,Nadr b.el-Haris ve Ebu Leheb dir.Utbe b. Rebia daha yumuşaktır.

*Nubüvvetin 6. yılında Hz. Hamza Ebu Cehil in Hz. Peygamber e hakaret etmesi üzerine müslüman olmuştur.Bazı köleler ağır işkenceler görmüştür.Bilal-i Habeşi çok işkence gördü.Hz.Ebubekir satın alıp özgürlüğüne kavuşturmuştur.Ammar b.Yasir in anne ve babası Sümeyye ve Yasir işkence sonucu hayatını kaybeden ilk müslümanlardır.Ammar Lat ve Uzza lehine ve Peygamberimiz aleyhine sözler söylemesi üzerine hayatını kurtarmıştır.Sonra Peygamberimize gidip durumu anlatmış ve Peygamberimiz gönülden olmadıktan sonra mahzuru olmadığını söylemiştir.

Kureyş’in Yeni Dine Karşı Çıkma Sebepleri

1-Müşriklerin ileri gelenlerinin statülerini korumak istemesi.(müslümalık köleliğe karşıdır,eşitlik)
2-Araplar için doğru olan din atalarının dinidir. Tutucudurlar.
3-Arapların kabileci bir toplum olmaları en önemli engeldi.Bu kabilecilik yüzünden Ebu Cehil Hz. Peygamberin nübüvetini kabul etmeyi Haşimoğullarının üstünlüğü olarak değerlendirmiş ve bu meseleyi Mahzumoğullarıyla Haşimoğulları arasındaki rekabet çerçevesinde ele almıştır.
4-Hac ibadeti,putlara saygı Mekke nin ticareti için çok önemliydi müşrikler ekonomik açıdan zarar görmek istemiyorlardı.
5-Müşrikler liderlik yapacak kişinin zengin yada güçlü olmasını isterdi.Peygamberimiz zengin vede kabile lideri değildi.

*Sosyal Statüsü yüksek olanlar tepki göstermiler, gençler ise Peygamberimiz dinlemeye saha istekli<olmuşlar vede birçok müşrik çocuklarından Müslüman olanlar vardı.

HABEŞISTAN HİCRETİ:
 Müslümanlara yönelik baskılar artınca peygamberimiz nübüvvetinin 5.yılında (615) Müslümanların bir kısmını Habeşistana göndermiştir.2 yıl devam etmiştir.ılk Hicret edenler onbiri erkek dördü kadın olmak üzere 15 kişidir.Bunların arasında Hz.Osman ile kızı Rukıyye de vardı.Bu müslümanlar arasında baskı görmeyen Cafer b.Ebu Talib ve eşi Esma bint Umeys de bulunuyordu.Bu da hicret edenlerin sadecebaskıya maruz kalanlar arasından seçilmediğini gösterir.
Kureyşlilerin Ambargosu:Müşrikler peygamberimize engel olamayınca Haşimoğullarının onu terk etmesini sağlamak için sosyal,siyasi,ekonomik ambargo başlattılar.Bu karara göre Haşimoğullarına kız verilmeyecek,kız alınmayacak,alışveriş yapılmayacak ve konuşulmayacaktı.Amca çocukları Muttaliboğullarıda ambargoya dahil edilmiş ancak Müşriklerle hareket eden Ebu Leheb ve çocukları ambargo dışı bırakılmıştır.Müşrikler bu kararı Kabe duvarına asmıştır.Gizlice müslümanlara yardım edenler vardı Hişam b. Amr,Hakim b. Hizam yardım göndermiştir.Ayağa kalkıp ilk tepkiyi gösteren Zubeyr b. Ebu Umeyye dir.Ambargo 3 yıl sürmüştür.Hişam b. Amr,Mu'tim b. ****,Ebu'l Bahteri b.Hişam,Zem'a b. Esved ambargonun kaldırılmasında etkili olmuştur.

Hüzün Yılı:
Ambargonun kaldırılmasından 8 ay sonra Peygamberimizin amcası Ebu Talib,kısa süre sonrada eşi Hatice vefat etmiştir.Bu sebeple bu yıla hüzün yılı denmiştir.

Hz. Peygamberin Taif Yolculuğu:Peygamberimiz destek almak için Taif e gitmiş ve umduğu desteği bulamamıştır.Mu 'tim b. **** peygamberimize dönüşte koruma vermeyi kabul etti.Birlikte Mescid-i Haram a gittiler ve Peygamberimiz iki rekat namaz kıldı.

Akabe Biatları:Peygamberliğin 11. yılında Medineden gelen 6 Hazrecli müslüman oldu. Bunlar Akabe mevkinde ıslam çağrısına olumlu cevap vermiştir.

Birinci Akabe Biatı :
Peygamberliğin 12. yılında memleketlerine dönen müslüman olan Medineliler daha kalabalık bir grupla geri döndüler.Akabe mevkinde Peygamberimiz onlarla toplantı yaptı.Bu toplantıya 10 Hazrecli ve 2 Evsli de katılmış ve onlardan ıslam ilkelerine uyacaklarına Biat almıştır.

İkinci Akabe Biatı:
Peygamberliğin 13. yılında ikisi kadın olmak üzere 75 Medineli Müslümanla Akabe de tekrar görüşme yaptı .Gelenlerin çoğu Hazrec kabilesindendi.

Birinci Akabe biatında daha çok ahlaki prensipler öne çıkarılmışken ,ıkinci Akabe Biatında Siyasi hedefler amaçlanmış bvöylece Hz. Peygamber in Medineye hicretinin ilk adımı atılmıştır.ıslam ın Medinelilerin arasında hızla yayılmasında Medinelilerin Mekkeliler kadar tutucu olmamaları,Yahudilerle ilişkileri nedeniyle dinler konusunda bilgi sahibi olmaları ,Kabile ileri gelenlerinden bazılarının erken müslüman olması,Peygamberimizi aralarındaki kan davalarını çözecek olarak görmeleri,ıslam ın insan ruhunu tatmin eden mesajının önemli etkisi vardır.


İsra ve Miraç :
Hz. Peygamber in Mekke deki Mescid-i Haram dan Kudüsteki Mescid-i Aksa ya yaptığı gece yolculuğuna ısra Kudüsten göğe yükselmesine Miraç denir. Allah ın huzuruna çıktığında beş vakit namaz farz kılındı.

Müslümanların Hicreti:Hz. Peygamberin hicretinden Mekke fethine kadar hicret,hak batıl mücadelesinda taraf olmanın en önemli göstergesidir.Hbu Bekir dışındaki hemen hemen diğer müslümanlar Peygamberimizden önce hicret etmiştir.Hz. Ebubekir Habeşistan a hicret girişiminde bulunmuş , ıbnud-Duğunne tarafından geri çevrilmiştir.Medine ye ilk hicret eden kişi Ebu Seleme dir.Müslümanların çoğu gizli Hicret ederken Hz. Ömer Kabe ye gidip meydan okuyup yola çıkmıştır.

Hz.Peygamberin Mekke de mücadele etme imkanını sonuna kadar kullandıktan sonra başka bir yol kalmadığında hicretine müsade edilmiştir.

Medine’nin Hicret Yurdu Seçilmesinin nedenleri;
1-Mekke ile ilişkiyi tamamen koparmayacak bir yer olmasıdır.(Kabe nin Mekke de oluşu)
2-Medine deki otorite boşluğu.
3-Medine de peygamberimizin ailesinin sıhriyet bağı olan Hazrec kabilesinin yaşaması(kabile dayanışması)
4-Nufüs potansiyeli bakımından Hicaz daki en önemli yer olması.
5-Mekke ye yakın mesafede olması.
6-Burdaki müslümanlardan gördüğü destek.

Medine ye Doğru Yolculuk:Peygamberimize Hicret izni verilince Hz. Ebu Bekir ile birlikte Medine ye hicret edeceğini bildirdi Hz. Ebubekir e.Hicret kararı Hz. Ebu Bekir in ailesi ve Hz. Ali dışında kimseye duyurulmadı.Medine ye gitmek üzere yola çıktığı halde Hz.Peygamber in önce Sevr dağına gitmeyi tercih etmesi Mekkeli Müşrikleri yanıltmak ve etrafın sakinleşmesini beklemek içindi.Hz.Peygamber peygamberliğinin 14.yılında (M.622) Rebiüllevvel Pazartesi günü Hz. Ebu Bekir,Amir b. Füheyre ve yanlarında bulunan kılavuzla yola çıktı.

Süraka b.Malik'in Peygamberimizi yakalama girişimi:Başta yakalamak istemiş ancak Preygamberimizle karşılaştığında atının ayakları kuma batmaya başlamış Peygamberimizin farklı özelliği olduğunu anlamış ve aman dileiş Peygamberimize o topraklardan geçinceye kadar korumalık yapmıştır.

Büreyde b.Husayb ın Müslüman olması:Oda Peygamberimizi yakalamak istemiş ancak onunla sohbet ettikten sonra müslüman olmuş ve onu korumuştur.

Hz.Peygamber Kuba'da:Hz. Peygamber Kuba dan Yesrib e giderken Salim b.Avfoğullarının arazisinde Ranuna vadisinde ilk Cuma Namazını kıldırmıştır.

Hz. Peygamber Medine'de:Peygamberimiz Medine de Ebu Eyyub Halid b. Zeyd el-Ensari nin evinde kalmıştır.Sonra Peygamberimiz eşi Sevde ve kızları Fatıma ve Ümmü Kulsum ü de Medine ye getirtti.Ancak kızı Zeyneb i kocası Ebu'l As Rebi o zamanlar müşrik old. için alıkoydu.

Hicretin Sonuçları
1-Peygamberimiz hicret ederken temkinli davranışlarıyla insanların işlerinde gereğince davranmaları gerektiğini hayatında göstermiştir.

2-Hicret Peygamber in Ashabının fedakarlarını göstermiştir. Malları ve canları pahasına hicret etmişlerdir.

3-Hicret Mekke de zayıf olan Müslümanların izzet bulmasının dönüm noktasıdır.

4-ıslam ın kitlelere ulaşmasının önündeki engeller büyük ölçüde hicret ile ortadan kalkmıştır.

5-Muhacir ve Ensar kavramı ıslam Tarihine kazandırılmıştır.

6-Hz. Peygamber Muhacir Ensar kardeşliğini başlatmış böylece kan bağına dayanmayan,inanç birliğine dayanan toplum oluşturmanın adımı atılmıştır.

7-Hicretten sonra Medine ıslam Dünyasının merkezi olmuş.

8-HicretlebirlikteyıllardırdevamedenHazrec-Evs düşmanlığı yerini Peygamberimizin etrafında kenetlenmiş ümmete bırakmış.

9-Hicretten kısa süre sonra Peygamberimiz Yahudilerle Medine sözleşmesini imzalamıştır.

10-Hicretten sonra Müşriklerin işi zorlaşmış çünkü bu sadece Kureyşin sorunu olmaktan çıkmış daha geniş alana yayılmış.

11-Medineye göç eden Müslümanlar maddi açıdan Müşriklere zarar verme imkanı bulmuş. Çünkü Medine Mekkelilerim şam Tic. Yolu üzerindedir.

Hz.Peygamberin Medine ye hicreti dünya tarihinin dönüm noktalarından biridir.Hz. Peygamber in yetiştirdiği samimi Müslümanlar onun vefatından yaklaşık 10 yıl içinde bilinen Dünya nın önemli bir bölümüne ıslam mesajını ulaştırmayı başarmışlardır.Müslümanlar Hz. Ömer döneminde hicreti tarih başlangıcı yaparak onun hak ile batıl arasını ayıran bir dönüm nok tası olmasını teccil ettiler.